e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Αύγουστος 2008 - 10o 'Αλλα Τεύχη

Φως στο γκρίζο τοπίο της Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης
 

Φως στο γκρίζο τοπίο της Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης - Νέες ρυθμίσεις για τα ΚΕΣ

Το σχέδιο νόμου για τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών και τα Κολέγια, που έρχεται να τακτοποιήσει το χάος και την αναρχία που υπάρχει σ΄ αυτή τη ζώνη της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, βάζοντας αυστηρούς κανόνες που διασφαλίζουν την ποιότητα, κατέθεσε ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στη Βουλή, υλοποιώντας μια προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2008, μία μέρα μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην κυβερνητική επιτροπή, ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «..ο χώρος των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών που μέχρι τώρα λειτουργούσε ανεξέλεγκτα, παίρνοντας στο παρελθόν έγκριση από το Υπουργείο Εμπορίου και αργότερα από τις Οικονομικές Υπηρεσίες, υπάγεται στο εξής στη ρυθμιστική και ελεγκτική αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας. Τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις άδειας ίδρυσης και άδειας λειτουργίας για τα Κολέγια, τα οποία αποσαφηνίζεται ότι δεν ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση ούτε όμως στην τυπική εκπαίδευση - κατάρτιση τύπου ΙΕΚ».

Με το νέο σχέδιο νόμου, για πρώτη φορά θα ελέγχονται και θα αδειοδοτούνται και τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, ενώ στο Υπουργείο Παιδείας θα δημιουργηθεί Γραφείο Κολεγίων και θα συσταθούν Μητρώα Κολεγίων και Μητρώα Διδασκόντων. Θα συγκροτηθεί επίσης επιτροπή αξιολόγησης και ελέγχου των Κολεγίων, στην οποία θα συμμετέχουν εκτός των άλλων και μέλη ΔΕΠ, καθώς και εμπειρογνώμονες. Συμπέρασμα; Τα Κολέγια και τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών θα αξιολογηθούν από μηδενική βάση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα τεθούν και οι οποίες θα διασφαλίζουν την ποιότητα κατά την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών, ούτως ώστε να μπει μια τάξη στο άναρχο τοπίο των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ).
 
Τα Κολέγια έχουν την αποκλειστική δυνατότητα σύμπραξης με ιδρύματα της αλλοδαπής με συμφωνία πιστοποίησης ή συνεργασία δικαιόχρησης. Οι υποχρεώσεις και ο τρόπος ελέγχου των Κολεγίων θα προσδιορίζονται με αυστηρότητα. Θα επιβάλλεται η έγκριση εσωτερικού κανονισμού και θα διευκολύνεται η προσέλκυση σπουδαστών από το εξωτερικό. Επίσης, θα προβλέπεται η επιβολή αυστηρών προστίμων και κυρώσεων που θα επιφέρουν μέχρι και το οριστικό κλείσιμο του Κολεγίου που δεν θα συμμορφώνεται με τη νομοθεσία. Το ίδιο θα γίνεται και για τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, που θα ελέγχονται από το Υπουργείο Παιδείας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Στυλιανίδης απέρριψε τα περί παράκαμψης του άρθρου 16 του Συντάγματος, επισημαίνοντας πως «..οι συγκεκριμένες δομές -των Κολλεγίων ή Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών- είναι δομές μεταλυκειακής εκπαίδευσης, που δεν ανήκουν στην τυπική εκπαίδευση, αλλά στη μη τυπική εκπαίδευση». Κληθείς δε να σχολιάσει τις φωνές που ακούγονται ότι η κυβέρνηση νομοθετεί εν μέσω θέρους για να αποφύγει φοιτητικές κινητοποιήσεις, τόνισε ότι «..το θέμα δεν αφορά τους φοιτητές, αλλά μια άλλη κατηγορία νέων ανθρώπων που αποφασίζουν να παρακολουθήσουν τις δομές της μη τυπικής εκπαίδευσης».
 
Το νομοσχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά δεδομένα που ισχύουν στο χώρο της τυπικής, της μη τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης, έρχεται να προσαρμόσει την ελληνική πραγματικότητα, να ρυθμίσει το χώρο της μεταλυκειακής παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης και, βάζοντας σε τάξη το συγκεκριμένο χώρο, να προετοιμάσει το έδαφος για τις επικείμενες εξελίξεις, που προσδιορίζονται από την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών ή δικαστικών αποφάσεων. Ο Υπουργός Παιδείας κατέληξε λέγοντας «..στόχος μας δεν είναι μόνο η εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά κυρίως η προστασία της ποιότητας κατά την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών».
 
Το Υπουργείο Παιδείας αναμένει ως το τέλος του χρόνου τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων για να τους παρασχεθεί η σχετική άδεια λειτουργίας. Οι έλεγχοι, φυσικά, δεν θα σταματούν, αφού η αξιολόγηση των Κολεγίων και των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών θα γίνεται ανά τρία χρόνια. Οι κτιριακές υποδομές και τα προσόντα των διδασκόντων θα πρέπει να είναι ανάλογα με εκείνα που ισχύουν στο ξένο Πανεπιστήμιο, με το οποίο είναι συνδεδεμένο κάθε Κολέγιο.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας