e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιούλιος - Αύγουστος 2009 - 20ο 'Αλλα Τεύχη

Δια βίου Μάθηση
 

Από τη Βόρεια Ελλάδα στη Βόρεια Ευρώπη

Το ΣΔΕ Σερρών στο Τροντχάιμ της Νορβηγίας
 
Στο μακρινό Τροντχάιμ της κεντρικής Νορβηγίας, έφτασαν στα τέλη Μαΐου 2009 καθηγητές από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σερρών (ΣΔΕΣ), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθηση/Grundtvig. Μαζί τους ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης, καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, που είχε σειρά επαφών με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας της Νορβηγίας.

Το πρόγραμμα «Μια νέα ευκαιρία-Ψηφιακός γραμματισμός» (Grundtvig LLP – «A new chance»), στο οποίο συμμετέχει το ΣΔΕ Σερρών, ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2007 και ολοκληρώνεται εντός των προσεχών ημερών. Από 16 έως 20 Μαΐου 2009 έγινε στο Τροντχάιμ η τελική συνάντηση όλων των εταίρων του προγράμματος.
 
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο κ. Κ. Κουσκούκης είχε επαφές με το Γενικό Επιθεωρητή Εκπ/σης της περιοχής, κ. Yan Stik Volel, με τον Δ/ντή του σχολείου Brundalen, ενός από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, κ. Arne Qiaas και με τον Υπεύθυνο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, κ. OddDahl. Εκτός από θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος για την εκπ/ση, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα εκπ/σης μέσα στις φυλακές και σε θέματα αποκατάστασης μετά από τη φυλακή.
 
Στις φυλακές του Τροντχάιμλειτουργεί ένα τμήμα του σχολείου Brundalen, αλλάκαι κέντρο κοινωνικής και επαγγελματικής αποκατάστασης των εκπαιδευομένων μετά από την φυλακή. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των Νορβηγών υπευθύνων για τα προγράμματα των ΣΔΕ που λειτουργούν στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας μας και ζητήθηκε η μεταφορά τεχνογνωσίας. Συζητήθηκαν ακόμη τρόποι ευρύτερης και στενότερης συνεργασίας των 2 πλευρών στο άμεσο μέλλον, μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα.
 
Το πρόγραμμα «Μια νέα ευκαιρία-Ψηφιακός γραμματισμός» υλοποιήθηκε από το ΣΔΕ των Σερρών, σε συνεργασία με ιδρύματα εκπ/σης ενηλίκων από τη Νορβηγία, την Κύπρο, την Ιταλία και τη Λιθουανία και αφορούσε στην ανάπτυξη των μεθόδων πληροφορικής που χρησιμοποιούνται ώστε να βοηθηθούν οι ομάδες-στόχοι, για να ξεπεραστεί ο ψηφιακός αναλφαβητισμός. Η συμβολή του ΣΔΕ των Σερρών υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική σε ότι αφορά στις καλές πρακτικές ψηφιακού γραμματισμού και αναγνωρίστηκε από τους υπόλοιπους εταίρους με θετικά σχόλια.
 

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               1062 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας