e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιανουάριος 2008 - 5o 'Αλλα Τεύχη

Νέα για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
 

Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας: «Διαβατήριο» για τις ξένες γλώσσες

Προθεσμίες, δικαιολογητικά και η σκοπιμότητα καθιέρωσης του θεσμού
   
Από τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008, μέχρι και την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008 θα υποβάλλονται στις Δ/νσεις ή Γραφεία Β/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας αιτήσεις για συμμετοχή στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ). Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν για τα επίπεδα Α1 "στοιχειώδης γνώση" και Α2 "βασική γνώση" σ΄ ένα ενιαίο διαβαθμισμένο τεστ, Β1 "μέτρια γνώση". Β2 "καλή γνώση" και Γ1 "πολύ καλή γνώση" στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική και Ιταλική στις 10 και 11 Μαΐου 2008.

Για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν αυτοπροσώπως ή μέσω του κηδεμόνα τους ή με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους - η εξουσιοδότηση γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/86, ή με εκπρόσωπο εκπαιδευτικού φορέα ή κέντρου ξένων γλωσσών τα εξής:
  1. Μία φωτογραφία μικρού μεγέθους
  2. α. Ένα παράβολο δημοσίου των 40ευρώ για το επίπεδο Α (Α1 «στοιχειώδης γνώση» και Α2 «βασική γνώση» σ΄ ένα ενιαίο διαβαθμισμένο τεστ)
    β. Ένα παράβολο δημοσίου των 50ευρώ για το επίπεδο Β1 «μέτρια γνώση»
    γ. Ένα παράβολο δημοσίου των 60ευρώ για το επίπεδο Β2 «καλή γνώση»
    δ. Ένα παράβολο δημοσίου των 70ευρώ για το επίπεδο Γ1 «πολύ καλή γνώση»
  3. Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας (ή ελλείψει ταυτότητας. των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου, δηλαδή αυτών όπου αναφέρονται ο αριθμός, τα στοιχεία ταυτότητας, καθώς και η φωτογραφία του κατόχου) ή άλλο νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας.
  4. Ειδικό έντυπο «Aίτηση» που διατίθεται προς συμπλήρωση από την επιτροπή συγκέντρωσης δικαιολογητικών, στις κατά τόπους Δ/νσεις ή Γραφεία Β/θμιας Εκπαίδευσης.
Οι υποψήφιοι μπορούν να προμηθεύονται το ειδικό έντυπο «Αίτηση» και από την ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ: http://www.ypepth.gr/kpg
 
Το κρατικό σύστημα πιστοποίησης γλωσσομάθειας δημιουργήθηκε από την ελληνική Πολιτεία για να καλύψει τη σύγχυση που δημιουργούσε η λειτουργία ποικίλων και διαφορετικής αξίας συστημάτων πιστοποίησης των ευρύτερα διαδεδομένων γλωσσών, όπως η αγγλική και η γαλλική, βάσει των οποίων διεξάγονται εξετάσεις που αποφέρουν σημαντικά οικονομικά και συμβολικά κέρδη σε ελληνικούς ιδιωτικούς ή ξένους οργανισμούς. Επίσης, δεν υπήρχαν συνθήκες για έγκυρη αξιολόγηση και πιστοποίηση της γλωσσομάθειας των Ελλήνων πολιτών από κρατικό φορέα, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μία από τις συνέπειες αυτής της έλλειψης ήταν πως η γλωσσική και πολιτισμική γνώση που προάγεται και εξετάζεται από τα υπάρχοντα στην Ελλάδα συστήματα - τα περισσότερα από τα οποία έχουν αναπτυχθεί από ξένους οργανισμούς και φορείς - συχνά δεν είναι συμβατή με τις ελληνικές κοινωνικές ανάγκες. Επιπλέον, δεν υπήρχε η δυνατότητα της πιστοποίησης της γνώσης όλων των επίσημων γλωσσών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων σημαντικών γλωσσών που γνωρίζουν άτομα τα οποία ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
 
Το σύστημα του Κ.Π.Γ. υιοθετεί την κλίμακα των έξι επιπέδων γλωσσικής επάρκειας που προτείνει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος των Εξετάσεων προσδιορίζει με σαφήνεια τις επιμέρους γλωσσικές γνώσεις και επικοινωνιακές ικανότητες που το κάθε επίπεδο γλωσσικής επάρκειας προϋποθέτει. Τις εξετάσεις για τη χορήγηση του Κ.Π.Γ. διενεργεί το ΥΠΕΠΘ, μέσω της Δ/νσης Πιστοποίησης της Γνώσης Ξένων Γλωσσών, η οποία πιστοποιεί το επίπεδο γλωσσομάθειας των επιτυχόντων.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας