e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιανουάριος 2008 - 5o 'Αλλα Τεύχη

Εκθέσεις - Σεμινάρια
 

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών «Σε ενεστώτα χρόνο»

Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
 
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), στο πλαίσιο της έκθεσης "Σε Ενεστώτα Χρόνο - Νέοι Έλληνες Καλλιτέχνες", η οποία εγκαινιάστηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2007 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2008, πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης.

Το πρόγραμμα για την Α/θμια Εκπ/ση, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού, περιλαμβάνει περιήγηση σε επιλεγμένα έργα της έκθεσης και εργαστήριο, στη διάρκεια του οποίου οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με ιδέες και υλικά που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες της έκθεσης στα έργα τους. Το θέμα του προγράμματος είναι ένα ταξίδι στην ιστορία της τέχνης. Ξεκινώντας από κλασικά έργα τέχνης φτάνουμε στις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας και στη σχέση της με τη σύγχρονη εικαστική παραγωγή.

Η συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα–εργαστήριο, το οποίο διαρκεί μιάμιση ώρα και υλοποιείται από Τρίτη έως Παρασκευή 9:30-11:00 και 11:00–12:30. είναι δωρεάν. Στόχοι του προγράμματος είναι:
  • να εξοικειωθούν οι μαθητές με τα εκφραστικά μέσα και τις ιδέες που διέπουν τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών
  • να κατανοήσουν βασικές έννοιες της ιστορίας της τέχνης και πώς αυτές εντάσσονται στα έργα τους
  • να συζητήσουν και να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις, τα δικά τους συναισθήματα και με την ενεργό συμμετοχή τους να κατανοήσουν και να απολαύσουν αισθητικά τα έργα της έκθεσης 
Η καινούργια ομαδική έκθεση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης προσπαθεί ν" ανιχνεύσει τα ερεθίσματα, τους προβληματισμούς και τις κατευθύνσεις 35 Ελλήνων νέων καλλιτεχνών, που εμφανίστηκαν κυρίως την τελευταία δεκαετία. Διερευνά το δικό μας παρόν στον ορίζοντα ενός διεθνούς καλλιτεχνικού περιβάλλοντος και μιας νομαδικής κινητικότητας που χαρακτηρίζει τους νέους Έλληνες καλλιτέχνες και το έργο τους. «Αυτό μας επιτρέπει όχι μόνο να υπερβούμε στενά γεωγραφικά όρια και να συμπεριλάβουμε και καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται εκτός Ελλάδος, σε μητροπολιτικά κέντρα, αλλά κυρίως να προσεγγίσουμε χωρίς βεβαιότητες την αίσθηση που έχουμε, ή ακόμη και την επιθυμία, μιας υφιστάμενης νέας δυναμικής μεταξύ των νεότερων καλλιτεχνών κατά την τελευταία δεκαετία». σημειώνει η Διευθύντρια του ΕΜΣΤ. κ. Άννα Καφέτση.

Το έργο των νέων ελλήνων καλλιτεχνών, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια καλλιτεχνική μειονότητα έναντι καθιερωμένων ομοτέχνων τους, χωρίς να είναι αποκλειστικός εκφραστής του καλλιτεχνικού παρόντος, αποτελεί οπωσδήποτε ένα προνομιακό πεδίο έρευνας. Είτε αποτυπώνει μια σύντομη διαδρομή που έχει ήδη διανυθεί, είτε εμπεριέχει μια υπόσχεση μελλοντικών αναπτύξεων, μας φέρνει κατά το πλείστον κοντά στην πιο γοητευτική και ζωντανή πλευρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας, στη στιγμή εκείνη όπου η γλώσσα δομείται, αποδομείται και επαναδοκιμάζεται, όπου πειραματισμοί, αμφιβολίες, λάθη τίθενται στο κέντρο αναζήτησης μιας καλλιτεχνικής ταυτότητας.
 
Επίσης, στο πλαίσιο της εν λόγω έκθεσης διοργανώνεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Β/θμιας Εκπ/σης, σκοπός του οποίου είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τη δυναμική που χαρακτηρίζει την εν εξελίξει ελληνική καλλιτεχνική πραγματικότητα. Κατά την περιήγηση στην έκθεση και μέσα από το διάλογο οι μαθητές οδηγούνται στην κριτική προσέγγιση των τάσεων και κατευθύνσεων της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Επιπλέον, οι μαθητές γνωρίζουν το πώς οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, διαδίκτυο, εικονική πραγματικότητα) και οι νέες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες (παγκοσμιοποίηση, πολυπολιτισμικότητα, κουλτούρα των ΜΜΕ) επηρεάζουν την τέχνη σε παγκόσμιο επίπεδο.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας