e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Φεβρουάριος 2009 - 16ο 'Αλλα Τεύχη

Γλωσσομάθεια
 

Ημερίδα για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

Μια αξιολόγηση του ελληνικού πιστοποιητικού
 
Τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008, η Διεύθυνση Πιστοποίησης της Γνώσης Ξένων Γλωσσών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Διεθνής εμπειρία και τοπικές ανάγκες αξιολόγησης και πιστοποίησης της γλωσσομάθειας: Η περίπτωση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ)».

Στόχος της ημερίδας ήταν αφενός η ενημέρωση όλων των φορέων της Εκπαιδευτικής Κοινότητας για το ρόλο αλλά και τα πλεονεκτήματα του ΚΠΓ και για την εξέλιξή του σε αυτοματοποιημένη μορφή με αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο έγκυρο και αξιόπιστο στην πιστοποίηση των ξένων γλωσσών. Επίσης, συζητήθηκε ο μελλοντικός σχεδιασμός για διευρυμένες δράσεις του ΚΠΓ αναφορικά με την πιστοποίηση περισσότερων ξένων γλωσσών και επιπέδων, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε η ανταλλαγή απόψεων και εμπειρίας με εκπρόσωπους των αντίστοιχων Υπουργείων Παιδείας από κράτη-μέλη της Ε.Ε., οι οποίοι συμμετείχαν στην ημερίδα.
 
Στη διάρκεια της εκδήλωσης αρμόδια στελέχη για την ανάπτυξη και την εφαρμογή του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας παρουσίασαν όλες τις πτυχές και τις προοπτικές του ΚΠΓ.
 
Επίσης, παρευρέθησαν εκπρόσωποι φορέων του εκπαιδευτικού κόσμου από Πανεπιστήμια και Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, αλλά και καθηγητές Ξένων Γλωσσών της Δημόσιας Εκπ/σης.
 
Το 1ο μέρος της ημερίδας ήταν αφιερωμένο στο διεθνή προσανατολισμό του ΚΠΓ και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Για το θέμα αυτό μίλησαν αρχικά οι καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) κ.κ. Β. Μητσικοπούλου, η οποία παρουσίασε την Ευρωπαϊκή πολυγλωσσία, και Β. Δενδρινού, που ανέλυσε τη φιλοσοφία και την ιδεολογία του συστήματος αξιολόγησης του ΚΠΓ. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η κ. Τ. Συμεωνίδου-Χριστίδου, καθηγήτρια στο ΑΠΘ και πραγματεύτηκε τη «Διαμεσολάβηση ως ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του εθνικού συστήματος αξιολόγησης γλωσσομάθειας».
 
Η 2η θεματική ήταν αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή υποστήριξη του ΚΠΓ και σε δράσεις ανάπτυξης του συστήματος για τον πολίτη του μέλλοντος. Πρώτος μίλησε ο κ. Μ. Ιωαννίδης, από την Allweb Solutions A.E., ο οποίος εστίασε στην πλατφόρμα αυτοματοποίησης των διαδικασιών του θεσμού και υποστήριξης ηλεκτρονικών εξετάσεων, ενώ ακολούθησε η κ. Α. Τζάννε, επίκουρη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, η οποία έκανε εισήγηση στην προσαρμογή του συστήματος των εξετάσεων στα ΑΜΕΑ. Τέλος, η κ. Α. Κοιλιάρη, καθηγήτρια στο ΑΠΘ, αναφέρθηκε σε έρευνα για την πιστοποίηση της γλωσσομάθειας όσον αφορά σε ειδική χρήση της γλώσσας, και σε αντίστοιχες εμπειρίες των άλλων χωρών.
 
Η 3η θεματική της ημερίδας είχε σχέση με την πιστοποίηση των ευρωπαϊκών γλωσσών με ισότιμους όρους στην Ελλάδα. Ο κ. Γ. Υψηλάντης, επίκουρος καθηγητής στο ΑΠΘ, μίλησε για την Ηλεκτρονική Διάγνωση στη Γλωσσική Παιδεία. Η ημερίδα έκλεισε με την ομιλία του κ. Α. Τσοπάνογλου, καθηγητή στο ΑΠΘ σχετικά με τη διασφάλιση ποιότητας και ισονομίας μέσω της «διαπίστευσης» των συστημάτων πιστοποίησης.
 
Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «Υπηρεσίες Ενημέρωσης και Προβολής» της Πράξης «Σύστημα Αξιολόγησης και Πιστοποίησης Γλωσσομάθειας» του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, το οποίο υλοποιήθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγραμμάτων ΚΠΣ του ΥΠΕΠΘ, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας