e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιανουάριος 2008 - 5o 'Αλλα Τεύχη

Ευρωπαϊκά Θέματα
 

Το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών 2007 σε ελληνικά χέρια!

Bράβευση του προγράμματος πιστοποίησης επάρκειας ελληνομάθειας
 
Με το "Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών 2007" βραβεύτηκε το πρόγραμμα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) με τίτλο "Ανάπτυξη επιπέδων πιστοποίησης της γνώσης της Ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης ή ξένης. Πιστοποίηση επάρκειας ελληνομάθειας για ομογενείς ή αλλογενείς", που υποβλήθηκε στο Διαγωνισμό European Label Language. Η δράση"Σήμα Γλωσσών" αποτελεί θεσμό σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενθάρρυνση νέων πρωτοβουλιών στη διδασκαλία και στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και στη σχετική ενημέρωση εκπαιδευτικών και μαθητών. Το έργο, που συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και την Ε.Ε.. αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2008.

Η τελετή απονομής των βραβευμένων προγραμμάτων του διαγωνισμού European Language Label 2007 πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2007, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η υποστήριξη και προώθηση της διδασκαλίας της ελληνικής ως ξένης γλώσσας με τους ακόλουθους τρόπους:
  1. με τη συστηματική παροχή γνώσεων μεθοδολογίας της διδακτικής της ελληνικής ως ξένης
  2. με την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα δώσουν τη δυνατότητα στους διδάσκοντες-μαθητές να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων
  3. με τη δημιουργία μιας κοινότητας διδασκόντων την ελληνική γλώσσα σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη που θα έχει ως αποτέλεσμα τις μεταξύ τους συζητήσεις και τη διασπορά ιδεών για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων διδακτικής φύσης
  4. με τη χρήση των πληροφοριών που παρέχονται από την ηλεκτρονική Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και
  5. με την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και την εφαρμογή τους στη διδακτική διαδικασία
Το ΚΕΓ και συγκεκριμένα το Τμήμα Στήριξης και Προβολής της Ελληνικής Γλώσσας έχει τη συνολική εποπτεία και ευθύνη της εξεταστικής διαδικασίας μέσω της οποίας χορηγείται το πιστοποιητικό ελληνομάθειας. Οι εξετάσεις διεξάγονται σε εξεταστικά κέντρα που έχει αναγνωρίσει το ΚΕΓ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα επίπεδα γλωσσικής επάρκειας και αξιολογούνται σε τέσσερις δεξιότητες, πιο συγκεκριμένα στην κατανόηση και παραγωγή γραπτού κειμένου και στην κατανόηση και παραγωγή προφορικού λόγου.
 
Με το βραβευθέν πρόγραμμα δημιουργήθηκαν δύο νέα επίπεδα ελληνομάθειας, με στόχο τη συμπλήρωση της υπάρχουσας κλίμακας επιπέδων (Α2. Β1. Β2. Γ1).  σύμφωνα με την εξάβαθμη κλίμακα επιπέδων γλωσσομάθειας του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Α1. Α2. Β1. Β2. Γ1. Γ2). Το πρώτο (Α1) προσβλέπει στη δημιουργία κινήτρων για την έναρξη εκμάθησης της γλώσσας από πολύ νεαρούς μαθητές. εφήβους αλλά και ενηλίκους και το δεύτερο (Γ2) εκτός από την καθαρά γλωσσική εξέταση. θα έχει και ένα δεύτερο σκέλος με το οποίο θα εξετάζονται οι γνώσεις διδακτικής. Η γλωσσική εξέταση και η εξέταση σε γνώσεις διδακτικής θα αποτελούν το επίπεδο Γ2+, το οποίο είναι και καινοτομία στην αξιολόγηση και εκτείνεται πέρα από τα επίπεδα που προτείνονται από το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς.
 
Οι συμμετέχοντες στο καινοτόμο αυτό πρόγραμμα είναι 161 άτομα, ηλικίας κυρίως 18 ως και 60 ετών από όλο τον κόσμο με διάφορες ειδικότητες. Αναλυτικότερα, από τους 161 οι 133 είναι ομογενείς ή Έλληνες που διαμένουν προσωρινά στο εξωτερικό και 28 αλλογενείς, από 24 χώρες με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων από τις ΗΠΑ.
 
Το παραπάνω πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των πέντε καινοτόμων πολιτικών με τίτλο «Έλληνας πολίτης της Ευρώπης-Έλληνας πολίτης του κόσμου», που εγκαινίασε η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και συγκεκριμένα στην ελληνομάθεια.
 
Για περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών δείτε στην ιστοσελίδα: http://ec.europa.eu/education/policies/lang/awareness/label_el.html

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας