e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Μάρτιος 2009 - 17ο 'Αλλα Τεύχη

Νέα για την Τριτοβάθμια Eκπαίδευση
 

Επί τάπητος τα ζητήματα Γ/θμιας Εκπ/σης

Συναντήσεις του Υπουργού Παιδείας με Πρυτάνεις Πανεπιστημίων και Προέδρους ΤΕΙ
 
Μπορεί ο εθνικός διάλογος που ξεκινά για το εκπαιδευτικό σύστημα να έχει στο επίκεντρό του την αναμόρφωση των σπουδών στο Λύκειο και την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, η συζήτηση όμως για τα προβλήματα και το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν φεύγει ποτέ από την ατζέντα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αυτό διαφάνηκε και μέσα από τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο Υπουργός Παιδείας, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, με τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους Διοικουσών Επιτροπών των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας και με τους Προέδρους των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2009 αντίστοιχα.

Οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων συμφώνησαν με τον Υπουργό Παιδείας στην ανάγκη να υπάρξει ένας αμφίδρομος διάλογος ουσιαστικής επικοινωνίας, αλλά και να διευθετηθούν άμεσα, με καλή θέληση κι από τις δύο πλευρές, τα ζητήματα στα οποία είναι αυτό δυνατό. Η συνάντηση αυτή ήταν η αρχή μιας σειράς συναντήσεων εργασίας, «..με στόχο όσο την το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή των υφισταμένων νόμων, αλλά και διόρθωση των πλαισίων μέσα στα οποία λειτουργούν τα ελληνικά Πανεπιστήμια», όπως δήλωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.
 
«Τα Πανεπιστήμια, ως αυτοδιοικούμενα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, πρέπει να έχουν λόγο και ως προς τον αριθμό των εισακτέων και ως προς τον τρόπο εισαγωγής», υποστήριξε ο Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Παναγιώτης Τσίρης, τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτό είναι θέμα του διαλόγου που έχει ξεκινήσει και από πλευράς του Υπουργείου αλλά και από πλευράς της Συνόδου των Πρυτάνεων, με τη σύσταση μιας Ειδικής Επιτροπής». Την επιδοκιμασία του για τη διεξαγωγή της συζήτησης για την εισαγωγή στην Γ/θμια Εκπ/ση εξέφρασε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Ηλίας Κουσκουβέλης.
 
Συνεχίζοντας στο «φάκελο» της Γ/θμιας Εκπ/σης, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ζήτησε από τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Χρήστο Μασσαλά, να αναλάβει εκ νέου την Προεδρία του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως αυτό προβλέπεται από το ΠΔ 127 του 2003 και λειτουργεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Ο κ. Μασσαλάς αποδέχτηκε την πρόταση του Υπουργού και τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009 υπεγράφη η σχετική απόφαση.
 
Την επόμενη ημέρα, ο Υπουργός Παιδείας ενημερώθηκε αναλυτικά για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους Προέδρους των ΤΕΙ ότι τα ζητήματα που έχουν τεθεί από τη δική τους πλευρά θα αποτελέσουν αντικείμενο λεπτομερούς καταγραφής, έτσι ώστε πάρα πολύ σύντομα ένα σχετικό σχέδιο νόμου που αφορά στα ΤΕΙ να συμπεριλαμβάνει αυτούς τους προβληματισμούς και ενδεχομένως και τις λύσεις σε όποια ζητήματα μπορούν άμεσα να αντιμετωπιστούν. Επίσης, ο Υπουργός Παιδείας κάλεσε τους Προέδρους να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις, στο πλαίσιο του διαλόγου που ξεκινά για την αναβάθμιση της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης και την εισαγωγή των μαθητών στην Γ/θμια Εκπ/ση.
 
Οι Πρόεδροι των ΤΕΙ, από την πλευρά τους, δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στον εθνικό διάλογο και δήλωσαν ότι θα παρουσιάσουν τις τελικές θέσεις τους στη Σύνοδο που θα διεξαχθεί στα μέσα Μαρτίου 2009. Παράλληλα, έθεσαν στον Υπουργό τα εξής 3 βασικά ζητήματα: την περαιτέρω ενίσχυση της ανωτατοποίησης των Ιδρυμάτων, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και τη συμμετοχή στο διάλογο, αρκεί να γίνει –όπως έχει εξαγγείλει ο κ. Σπηλιωτόπουλος- χωρίς προειλημμένες αποφάσεις.
 
«Μιλήσαμε συμπαγώς με τον Υπουργό για δύο ώρες και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι ότι μας άκουσε πάρα πολύ προσεκτικά, μαζί με τον Υφυπουργό κ. Ταλιαδούρο. Θεωρούμε ότι στη συζήτηση που έγινε με συμμετοχή όλων των Προέδρων των ΤΕΙ, επισημάνθηκαν τα καίρια προβλήματα και ο Υπουργός κατέγραψε τα ζητήματά μας», τόνισε μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Βαγγέλης Καπετανάκης. «Είδαμε ότι στάθηκε πάρα πολύ στην ανάγκη για να εκπονηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που θα περιλαμβάνει αντικείμενα, τη χωροταξική τους τοποθέτηση, τη δυναμική ανάπτυξη της παιδείας το επόμενο διάστημα», συμπλήρωσε.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας