e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οκτώβριος 2008 - 12ο 'Αλλα Τεύχη

Συνέδρια - Ημερίδες
 

Επιστημονικό Συνέδριο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων

Προτάσεις για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας παιδιών και εφήβων
 
Το Ίδρυμα «Σώμα Ελλήνων Προσκόπων» διοργανώνει στις 8 και 9 Νοεμβρίου 2008 Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Ο ρόλος της Τυπικής Εκπαίδευσης, της Μη Τυπικής και της Άτυπης Μάθησης στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών και των εφήβων. Τα νέα δεδομένα στα χαρακτηριστικά της ηλικίας». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Η εκπαίδευση εκτός από χώρος παροχής γνώσεων και ικανοτήτων, απαραίτητων για την αυριανή επαγγελματική πορεία της νέας γενιάς, είναι πεδίο ζύμωσης ιδεών, ανάδειξης προτύπων και διαμόρφωσης χαρακτήρα και προσωπικότητας για κάθε νέα και νέο. Με αυτή την πολλαπλή διαδικασία μάθησης και κοινωνικοποίησης σχετίζονται όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης, τόσο τυπικοί όσο και άτυποι ή μη τυπικοί, οι οποίοι επηρεάζουν από κάθε πλευρά την ανάπτυξη των παιδιών και των νέων. Η εκπαίδευση μέσα από αυτή την οπτική έχει αντανακλάσεις στο σύνολο της κοινωνικής δραστηριότητας, όπως στην οικονομία και την παραγωγή, την επικοινωνία, τους θεσμούς, τη λειτουργία του κράτους, την κοινωνική κινητικότητα, την ιδεολογική συγκρότηση και τις πολιτισμικές εκφράσεις.
 
Στόχοι του συνεδρίου είναι να ακουστούν και να καταγραφούν όλες οι απόψεις σχετικά με την Τυπική Εκπαίδευση, τη Μη Τυπική και την Άτυπη Μάθηση, και παράλληλα να συγκεντρωθούν πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία θα αξιοποιηθούν σε μελλοντικές δράσεις από κάθε φορέα και πρόσωπο που εμπλέκεται στις παραπάνω μορφές της εκπαίδευσης. Θα καταβληθεί προσπάθεια να προσδιοριστούν τα νέα χαρακτηριστικά της ηλικίας των παιδιών και των νέων, στο πλαίσιο της σύγχρονης ζωής και της εκπαίδευσης, καθώς και η ανταπόκρισή τους σε ένα εκπαιδευτικό-παιδαγωγικό πρόγραμμα με βιωματικές μεθόδους, που χρησιμοποιεί ως εργαλεία τη μάθηση μέσα από την πράξη, τη διά βίου εκπαίδευση, τη λειτουργία σε μικρές ομάδες, το συμβολικό πλαίσιο, τη ζωή στη φύση, το προσωπικό παράδειγμα, τους κανόνες και τις αρχές της κοινωνίας.
 
Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα βοηθήσουν εκτός των άλλων και στη βελτίωση των μέσων που χρησιμοποιεί η παιδαγωγική μέθοδος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Σημαντική θα είναι η συμβολή του συνεδρίου στη διερεύνηση και περαιτέρω ανάπτυξη εφαρμοσμένων πολιτικών και δράσεων από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς μέσα από τις υφιστάμενες δράσεις της αναδεικνύει το ρόλο του εθελοντισμού και των διαφορετικών μορφών «άτυπης μάθησης», στοιχεία που αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά μέσα εκπαίδευσης αλλά και ενθάρρυνσης της εποικοδομητικής συμβολής των νέων ανθρώπων στην ανάπτυξη του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
 
Οι θεματικές οι οποίες θα αναπτυχθούν στο συνέδριο από αξιόλογους εισηγητές παρατίθενται εδώ . Πρώτη θεματική είναι η έρευνα από Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι. σχετικά με θέματα διεργασιών και αλλαγών στις διάφορες μορφές μάθησης. Ακολουθούν επιστημονικές θεωρίες και προσεγγίσεις για τα νέα μαθησιακά χαρακτηριστικά και έπονται ζητήματα ανταπόκρισης από πλευράς παιδιών, εφήβων και νέων σε νέα εκπαιδευτικά προγράμματα. Θα γίνει επίσης αναφορά σε ζητήματα μάθησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή στις πολιτικές που ακολουθούνται, στα προβλήματα και στις προοπτικές επίλυσής τους. Εκτός των άλλων, θα συμπεριληφθεί η θεματική της κοινωνίας των πολιτών και οι ΜΚΟ, δηλαδή θα γίνει ενημέρωση, θα αναλυθούν κάποιες εκπαιδευτικές στρατηγικές και θα δοθεί έμφαση στην επικοινωνία. Επιπροσθέτως, θα τεθεί τόσο το ερώτημα της συμμετοχής των νέων σε εθελοντικές δράσεις όσο και το ζήτημα του ελεύθερου χρόνου, δηλαδή αν υπάρχει και πώς μπορεί να κατανεμηθεί προς όφελος των νέων. Τέλος, θα περιγραφούν κάποιες μορφές μάθησης σε συνδυασμό με την αγορά εργασίας.
 
Ενδεικτικά, σκοπός είναι να καταγραφούν επιστημονικές θεωρίες με αντικείμενο τις ενδεχόμενες μεταβολές στα χαρακτηριστικά κάθε ηλικιακής ομάδας παιδιών, εφήβων, νέων και νεανίδων, όπως διαμορφώνονται με βάση τα σύγχρονα δεδομένα. Επίσης, σκοπό αποτελεί η ανταπόκριση των ηλικιακών ομάδων παιδιών, εφήβων νέων και νεανίδων σε ένα εκπαιδευτικό-παιδαγωγικό πρόγραμμα με βιωματικές μεθόδους. Παράλληλα, η έρευνα στα Α.Ε.Ι. & Α.Τ.Ε.Ι. σχετικά με θέματα διεργασιών και αλλαγών στην Τυπική Εκπαίδευση, Μη Τυπική και Άτυπη Μάθηση θα αποτελέσει άλλον ένα σκοπό του συνεδρίου αυτού.
 
Εισηγητές στη διημερίδα θα είναι ειδικοί προσκεκλημένοι από τον επιστημονικό κόσμο, τόσο Έλληνες όσο και ξένοι, Καθηγητές Πανεπιστημίων, Ειδικοί Επιστήμονες καθώς και Παιδαγωγοί και Ερευνητές. Από την πλευρά των φορέων, θα παραστούν εκπρόσωποι του ΥΠ.Ε.Π.Θ., του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Γ/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, Ινστιτούτου Νεολαίας, Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας. Υπάρχουν όμως και καθηγητές οι οποίοι εκδήλωσαν οι ίδιοι ενδιαφέρον και θα περιληφθούν στους εισηγητές, όπως Καθηγητές Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι., Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και Επιστήμονες που έχουν εντρυφήσει στο αντικείμενο του συνεδρίου, εμπλεκόμενοι με κάθε τρόπο σε όλες τις όψεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας (τυπικής, άτυπης, μη τυπικής)
 
 
Την Επιστημονική Επιτροπή αποτελούν οι κ.κ. Μ. Μαλικιώση-Λοΐζου, Καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ι. Χατζηγεωργίου, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Α. Λιοναράκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Δ. Πνευματικός, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Α. Αφουξενίδης, Κοινωνιολόγος, ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
 
Η Οργανωτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους κ.κ. Ζ. Αντωνιάδη, Μ. Καραλή, Ε. Καστάνη, Π. Κόλλια, Γ. Κουρή, Κ. Μινέσχου, Ε. Μπακογιάννη, Σ. Μπαλάσκα, Γ. Παστίδη, Α. Πετρόπουλο, Π. Προμπονά, Π. Σιαπέρα, Μ. Τζάνου, Ν. Τσεσμελόπουλο, Σ. Χατζηϊωάννου και Γ. Χουρδάκη. Πληροφορίες για το συνέδριο καθώς και έντυπο υλικό υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου www.sep.org.gr/synedrio . Για πληροφορίες ή διευκρινίσεις αποστείλατε ηλεκτρονικό μήνυμα στο e-mail: ebako AT mail.ntua.gr (για την αποστολή μηνύματος αντικαταστήστε το Α με @) ή επικοινωνήστε με την κ. Μ. Τζάνου στο τηλ. 210 7231218.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας