e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιανουάριος 2009 - 15ο 'Αλλα Τεύχη

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
 

2012 Ολική Ψηφιακή ΣύνΔΕση

Καλωσορίζοντας την εξελιγμένη τηλεόραση
 
Στην κοινωνία της πληροφορίας, που βιώνουμε καθημερινά, επόμενη κατάκτηση είναι η ψηφιακή τηλεόραση, μια εξελιγμένη και εκσυγχρονισμένη εκδοχή του δημοφιλούς αυτού μέσου ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης διοργανώθηκε ημερίδα για την ψηφιακή τηλεόραση, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης (Γ.Γ.Ε.), την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008 από το Σύνδεσμο Διαφημιζόμενων Ελλάδος (ΣΔΕ) στο Πλανητάριο, του Ιδρύματος Ευγενίδου με τίτλο «2012 - Ολική Σύνδεση».

 
Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Π. Παυλόπουλος δήλωσε ότι: «Με την ψηφιακή τηλεόραση θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στον πολίτη υψηλού επιπέδου μετάδοση ήχου και εικόνας, με ειδικές υπηρεσίες για τους πολίτες που έχουν ανάγκη πρόσθετης υποστήριξης και ιδίως για τα άτομα με αναπηρία. Είναι αυτονόητο ότι και η τηλεόραση πρέπει να παρακολουθήσει την ψηφιακή επανάσταση που συντελείται και να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα των ψηφιακών εφαρμογών με τον πλέον κοινωνικά ωφέλιμο και ποιοτικό τρόπο, όπως, άλλωστε επιβάλλει η αποστολή της. Γιατί το επίπεδο της τηλεόρασης που έχουμε όχι μόνο συνιστά αξιόπιστο δείκτη του επιπέδου του Πολιτισμού και της ποιότητας της Δημοκρατίας μας αλλά και, περαιτέρω, μπορεί να εξελιχθεί, στο μέτρο που της αναλογεί, σε δυναμικό παράγοντα πολύπλευρης εξέλιξης και προόδου.»
 
Τους εναρκτήριους χαιρετισμούς απεύθυναν οι κ.κ. Μ. Παπαδά-Χειμώνα, εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, Γ. Αντωνιάδης, Πρόεδρος του ΣΔΕ, καθώς και Α. Μαρκοπούλου, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής για τα 30 χρόνια του ΣΔΕ.
     
Οι μισοί και πλέον ομιλητές της ημερίδας ήταν στελέχη από χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο, ειδικοί δε σε θέματα μέσων & επικοινωνίας - media & communications, οι οποίοι βασιζόμενοι στη μελέτη κάποιων χαρακτηριστικών case studies, αναφέρθηκαν εκτενώς στο εγχείρημα της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ευρώπη αλλά και σε περισσότερο επικίνδυνα, επενδυτικά περιβάλλοντα. Πιο συγκεκριμένα, οι κ.κ. R.Tepsatra, Νew Business and Research Manager της egta, O.Jahn, Product Manager της Seven One Media της Γερμανίας, κ.ά.
 
Στη συνέχεια ο επικεφαλής IP TV Service του ΟΤΕ κ. Η. Καββάγιας παρουσίασε την εικόνα των εξελίξεων στην Ελλάδα ενώ ο Πρόεδρος Δ.Σ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Κ. Παναγόπουλος ανέλυσε το εγχείρημα της ΕΡΤ στην ψηφιακή εποχή.
 
Το ΥΠΕΠΘ εκπροσώπησε η κ. Α. Γκίκα, Δ/ντρια της Εκπ/κης Ραδιοτηλεόρασης η οποία μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα εξής: «Η ψηφιακή ραδιοτηλεοπτική μετάδοση (Digital Video Broadcasting – DVB), με βασικά πλεονεκτήματα την απόλυτη ευκρίνεια και την άριστη ποιότητα ήχου σε όλη την επικράτεια, την πληθώρα θεματικών καναλιών και την πρόσβαση σε πλήθος υπηρεσιών από απόσταση με το πάτημα ενός κουμπιού, τραπεζικές συναλλαγές εξ αποστάσεως, τηλεμπόριο, τηλεπαιχνίδια κ.ά., ακόμη και σύνδεση στο Διαδίκτυο, φιλοδοξεί να αλλάξει τις τηλεοπτικές μας συνήθειες, δίδοντάς μας τη δυνατότητα ακόμη και να επιλέξουμε πότε θα παρακολουθήσουμε μια εκπομπή. Έτσι, στον πυρήνα της καινοτόμου φιλοσοφίας του συγκεκριμένου ψηφιακού μέσου βρίσκεται η μετατροπή των τηλεθεατών από παθητικούς δέκτες τηλεοπτικών προγραμμάτων σε ενεργούς χρήστες πρωτοποριακών υπηρεσιών. Αυτή η ανθρωποκεντρική προσέγγιση και η αναβάθμιση του ατόμου από παραλήπτη σε συνδιαχειριστή της πληροφορίας διέπει το σχεδιασμό και την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής για την Ψηφιακή Σύγκλιση στο ΥΠΕΠΘ, όπου η εν λόγω θεματική δραστηριότητα εντάσσεται μεταξύ των 5 καινοτόμων πυλώνων, που διατρέχουν οριζόντια όλες τις βαθμίδες της Δια Βίου Μάθησης. Η έννοια της Ψηφιακής Σύγκλισης δεν καλύπτει απλά την εκμάθηση της χρήσης του υπολογιστή από τους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά κάτι πιο ουσιαστικό και ολοκληρωμένο, που περιλαμβάνει παραμέτρους όπως η ισότητα στην πρόσβαση, η εξάλειψη του ψηφιακού αναλφαβητισμού, η τηλεκπαίδευση, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η επιμόρφωση των γονέων, η ευρυζωνικότητα στο ελληνικό σχολείο και το δικαίωμα στην ισότιμη κατανομή υπολογιστών-μαθητών».
  
Τέλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας ΕΙΤΗΣΕΕ κ. Κ. Κιμπουρόπουλος, στο πλαίσιο της ομιλίας του, ανακοίνωσε τη σύσταση εταιρείας για τη διαχείριση της ψηφιακής τηλεόρασης και των ψηφιακών συχνοτήτων των ιδιωτικών καναλιών. Η ημερίδα έκλεισε με κοκτέϊλ που πρόσφερε στους προσκεκλημένους ο ΣΔΕ. Αξίξει να σημειωθεί ότι ο ΣΔΕ ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1978 με μέλη επιχειρήσεις, βιομηχανικές, εμπορικές και υπηρεσιών, των οποίων τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες αντίστοιχα, διαφημίζονται.
 
Αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο: www.sde2012.gr

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας