e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Σεπτέμβριος 2009 - 21ο 'Αλλα Τεύχη

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
 

Προσυνέδριο της IFLA στην Αθήνα

Στρατηγικές εξυπηρέτησης και ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών
      
Στο πλαίσιο του φετινού Διεθνούς Συνεδρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας της Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων και Ινστιτούτων-International Federation of Library Association (IFLA) που διεξήχθη στο Μιλάνο από 23 έως 29 Αυγούστου 2009, η Αθήνα φιλοξένησε το Προσυνέδριο των Τομέων Management and Marketing (Διοίκηση και Μάρκετινγκ) και Management of Library Associations (Διοίκηση Βιβλιοθηκών), με θέμα «Στρατηγικές Εξυπηρέτησης για Βιβλιοθήκες», από 19 έως 21 Αυγούστου 2009, σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης.

Το Προσυνέδριο διοργανώθηκε από το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών, Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) και Εκπ/κής Ραδιοτηλεόρασης, που είναι το συμβουλευτικό, συντονιστικό και επιστημονικό όργανο του ΥΠΕΠΘ, το οποίο στηρίζει και προωθεί τη στρατηγική ανάπτυξης των συγκεκριμένων φορέων με έμφαση στις Νέες Τεχνολογίες, σε συνεργασία με τους τομείς Management και Marketing (Διοίκηση και Μάρκετινγκ), καθώς και Management of Library Associations (Μάρκετινγκ και Διοίκηση των Ενώσεων Βιβλιοθηκών) της IFLA.
      
Στην τελετή έναρξης του Προσυνεδρίου της IFLA παρευρέθηκε η Γ.Γ. του ΥΠΕΠΘ, κ. Νίκη Γκοτσοπούλου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό. Μεταξύ άλλων, η κ. Γκοτσοπούλου ανέφερε ότι: «Είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα μας να φιλοξενεί προσυνεδριακά δύο από τους σημαντικότερους τομείς της Διεθνούς Ομοσπονδίας της Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων και Ινστιτούτων, στο πλαίσιο του Κεντρικού Συνεδρίου που θα γίνει στο Μιλάνο. Όταν μάλιστα αναφερόμαστε στο μεγαλύτερο διεθνή Οργανισμό για τις βιβλιοθήκες, η ευθύνη της διοργάνωσης αυτής αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα. Ευελπιστούμε δε, τα αποτελέσματά του να συμβάλουν σημαντικά στην επιτυχία του Κεντρικού Συνεδρίου αλλά φυσικά και στον εκσυγχρονισμό και στην βελτίωση του Έργου των Ελληνικών βιβλιοθηκών. Σε δύσκολες εποχές χρειαζόμαστε οράματα που ενώνουν. Χρειαζόμαστε προοπτικές που πείθουν. Χρειαζόμαστε ελπίδες που στεριώνουν τους ανθρώπους και συσπειρώνουν τις κοινωνίες. Μια Πολιτιστική Κοσμογονία Παιδείας, ένα δίκτυο σύγχρονων βιβλιοθηκών, η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας και του διαδικτύου, είναι ένα τέτοιο όραμα, μια τέτοια προοπτική, μια τέτοια ελπίδα.
      
Για να κρατήσουμε ζωντανό το Λόγο σε μια κοινωνία που γίνεται όλο και πιο «εικονική». Για να κρατήσουμε την επαφή με το γραπτό Λόγο, σε μια κοινωνία όπου η επικοινωνία γίνεται όλο και πιο «προφορική». Με νοήματα όλο και πιο φτωχά. Με έννοιες όλο και πιο ρηχές. Με πρότυπα καταναλωτικά και αξίες συνδεδεμένες απόλυτα με την οικονομική, ατομική ευμάρεια. Ο γραπτός Λόγος, το χειρόγραφο και το βιβλίο ειδικότερα, είναι η πιο αποφασιστική γραμμή άμυνάς μας, σε αυτή την προοπτική πνευματικής πτώχευσης. Κι αυτό σημαίνει συστηματική βελτίωση της εξυπηρέτησης των χρηστών στις βιβλιοθήκες καθώς και η αύξηση του απόλυτου αριθμού τους, ανεξάρτητα της κοινωνικοοικονομικής τους θέσης.
     
Η Γ.Γ. συνέχισε την ομιλία της τονίζοντας τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκε πλήθος έργων που αφορούν στις βιβλιοθήκες μας, που έδωσαν ώθηση στον εκσυγχρονισμό τους, κυρίως μέσω των Επιχειρησιακών Κοινοτικών Προγραμμάτων, εννοείται βέβαια και με την ικανοποιητική συνδρομή Εθνικών πόρων. Χαρακτηριστικά αναφέρω την αύξηση του προσωπικού στις βιβλιοθήκες, την επιμόρφωσή του με την διοργάνωση δεκάδων σεμιναρίων, ενώ υπογραμμίζω το τεράστιο έργο της ψηφιοποίησης δεκάδων εκατομμυρίων σελίδων βιβλιακού και αρχειακού υλικού. Εξυπακούεται ότι οι δράσεις μας δε σταματούν εδώ. Οφείλουμε πάντα να είμαστε σε εγρήγορση, να αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά. Να εργαζόμαστε ασταμάτητα ώστε να ενισχύσουμε, κάθε μέρα και πιο πολύ την πρόσβαση των πολιτών στις βιβλιοθήκες, να διευκολύνουμε την ερευνητική δραστηριότητα, να προωθήσουμε την διεθνή συνεργασία, να επιτύχουμε την πλήρη ελευθερία και ισοτιμία στην πρόσβαση στην γνώση και την πληροφορία.» Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Γκοτσοπούλου, υποσχέθηκε ότι «..τη μάχη αυτή θα την κερδίσουμε όλοι μαζί, γιατί είναι μάχη για το μέλλον της Παιδείας αλλά και του Πολιτισμού μας».
      
Το θέμα του Προσυνεδρίου επικεντρώθηκε στις στρατηγικές για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση στις βιβλιοθήκες, μέσα από αξιολόγηση και μελέτη των μεθόδων ή βέλτιστων πρακτικών. Το πρόγραμμα του Προσυνεδρίου περιελάμβανε παρουσιάσεις εισηγήσεων, εργαστήρια και κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι ομιλητές προέρχονταν από διάφορες χώρες και είναι γνωστοί αναγνωρισμένοι στον τομέα ειδίκευσής τους.
     
Την εναρκτήρια ομιλία έκανε η Δρ Ευγενία Κεφαλληναίου, Προέδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, Γενικών Αρχείων του Κράτους και Εκπαιδευτικής ΡαδιοΤηλεόρασης του ΥΠΕΠΘ, η οποία επικεντρώθηκε στη διερεύνηση στρατηγικών για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των χρηστών στις βιβλιοθήκες. Η κ. Κεφαλληναίου σχολίασε εν συντομία απόψεις από θεωρητικές προσεγγίσεις στο χώρο της στρατηγικής και των υπηρεσιών, που ισχύουν στον επιχειρηματικό κόσμο και τόνισε την ανάγκη της μεταφοράς τους στο χώρο των ελληνικών βιβλιοθηκών για τον εκσυγχρονισμό τους, μαζί με την ανάπτυξη νέων μέσων και νέων δεξιοτήτων, όπως αυτό συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες. Η ομιλία της Προέδρου, ολοκληρώθηκε με την  παρουσίαση του Γενικού Συμβουλίου, ως αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΠΘ για το στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών.
      
Επειδή είναι διεθνώς αναγνωρισμένη η μεγάλη συμβολή των συνεδρίων της IFLA στην εξέλιξη της βιβλιοθηκονομίας και των βιβλιοθηκών, το Προσυνέδριο στην Αθήνα συνέβαλε ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό, τη χάραξη πολιτικής και στην ανάπτυξη των ελληνικών βιβλιοθηκών, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές.
  
Οι συνεδρίες είχαν στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών σχετικά με τις στρατηγικές εξυπηρέτησης και την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών.
 
Η επιλογή της Αθήνας ως διοργανώτριας πόλης του Προσυνεδρίου της IFLA αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία διεθνούς προβολής της χώρας μας. Οι μετέχοντες στο συνέδριο βιβλιοθηκονόμοι έγιναν πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στη χώρα τους.
       
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Προσυνεδρίου: http://www.ypepth.gr/iflagr/.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               795 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας