e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιούνιος 2009 - 19ο 'Αλλα Τεύχη

Πολιτισμός και Εκπαίδευση
 

Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη

50 χρόνια ανεκτίμητης προσφοράς
 
"Το Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη και η Εκπ/ση" είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50χρόνων από το θάνατο του Μανόλη Τριανταφυλλίδη και της ίδρυσης του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του ΑΠΘ (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009 και ώρα 20.30, στο πλαίσιο του 28ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Οι εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν στοχεύουν να αναδείξουν την καθοριστική συμβολή του Μανόλη Τριανταφυλλίδη στην εκπ/κή ιστορία του τόπου μας, όσον αφορά στη διδασκαλία της γλώσσας καθώς και στη συνέχιση του έργου του από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών.

Σχετικά με το πρόγραμμα των εισηγήσεων, η κ. Β. Μελικίδου, Δρ. Φιλολογίας, Εκπ/κός - συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, στο ΑΠΘ, θα μιλήσει για τη «Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής». Συνεχίζοντας, οι κ.κ. Ε. Μότσιου, Δρ. Γλωσσσολογίας, Συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών ΑΠΘ και Σ. Τσολάκη, δόκιμη ερευνήτρια του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών ΑΠΘ, θα ασχοληθούν με το θέμα "Η ελληνική ως ξένη/δεύτερη γλώσσα". Τέλος, ο κ. Γ. Παπαναστασίου, Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Γλωσσολογίας του ΑΠΘ, Δ/ντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του ΑΠΘ, θα αναφερθεί στην "Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Νεοελληνική Εκπ/ση".
 
Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του ΑΠΘ ιδρύθηκε το 1959 με το κληροδότημα του Μανόλη Τριανταφυλλίδη και έχει ως σκοπό την καλλιέργεια και αξιοποίηση της δημοτικής γλώσσας - ειδικότερα με προγραμματισμένες εκδόσεις βιβλίων - και την εν γένει προαγωγή της Παιδείας.
 
Ως προς τη ζωή και το έργο του Μανόλη Τριανταφυλλίδη, θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπήρξε από τους σημαντικότερους Έλληνες γλωσσολόγους και τους μαχητικότερους εκπροσώπους του εκπ/κού δημοτικισμού. Γεννήθηκε στην Αθήνα και αφού σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Γλωσσολογίας στο Μόναχο.
  • Ως ερευνητής γλωσσολόγος, ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης πλούτισε την ελληνική επιστήμη με αξιολογότατες μελέτες γύρω από λεξιλογικά και γραμματικά κυρίως θέματα.
  • Ως μελετητής της Νέας Ελληνικής, μας παρέδωσε τη Νεοελληνική Γραμματική της Δημοτικής (1941), τον καλύτερο οδηγό για τη σωστή χρήση της δημοτικής ως καθολικού γλωσσικού οργάνου της Παιδείας μας.
  • Ως ιστορικός του γλωσσικού ζητήματος μας χάρισε την πιο πλούσια, εμπεριστατωμένη και αντικειμενική επισκόπηση της μακραίωνης πάλης των δύο γλωσσικών μας παραδόσεων, της λόγιας και της λαϊκής. Και όταν η Πολιτεία έκρινε (Κυβέρνηση Βενιζέλου, 1917-1920) πως είχε έρθει πια το πλήρωμα του χρόνου για να καθιερωθεί η δημοτική γλώσσα στα σχολεία ως όργανο διδασκαλίας, ο Τριανταφυλλίδης πρωτοστάτησε, μαζί με τον Αλέξανδρο Δελμούζο και τον Δημήτρη Γληνό, στην εκπ/κή μεταρρύθμιση.
  • Τέλος, ως καθηγητής της Γλωσσολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ήδη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες όχι μόνο στον επιστημονικό και παιδευτικό τομέα αλλά και στον οργανωτικό.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               898 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας