e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οκτώβριος 2007 - 2o 'Αλλα Τεύχη

Διάφορα
 

«Γλωσσική Ποικιλότητα και Εκμάθηση Γλωσσών: Νέοι Δρόμοι προς το Γραμματισμό»

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν το Διεθνές Συνέδριο Linguistisches Kolloquium - Linguistics Colloquium με θέμα: «Γλωσσική Ποικιλότητα και εκμάθηση Γλωσσών: Νέοι Δρόμοι προς το Γραμματισμό».

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο στους χώρους του Πανεπιστημίου από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2007, με τη συμμετοχή πλέον των 150 ατόμων(http://www.rhodes.aegean.gr/lingkoll07/index.html). Καθηγητές ξένων και Ελληνικών Πανεπιστημίων, επιστήμονες διεθνούς φήμης και αναγνώρισης, εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και φοιτητές βρέθηκαν για τέσσερις μέρες στην ηλιόλουστη Ρόδο και αντάλλαξαν ιδέες, απόψεις και σκέψεις, ενώ  ενημερώθηκαν και συνομίλησαν σχετικά με τις νέες εξελίξεις στον τομέα της γλωσσικής εκπαίδευσης.
 
Ανάμεσα στους διακεκριμένους επιστήμονες ήταν ο καθηγητής Jim Cummins από τον Καναδά (University of Toronto, Ontario Institute for Studies in Education), ο καθηγητής Ehlich Konrad από τη Γερμανία (Ludwig-Maximilian-Universität München) και η καθηγήτρια Βάσω Τοκατλίδου από το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης.  
 
Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν πολλές έρευνες που έγιναν από Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού σχετικά με την πολυγλωσσία των μαθητών και τις δυσκολίες ή ευκολίες που αντιμετωπίζουν στην εκμάθηση της δεύτερης ξένης γλώσσας. Οι ειδικοί συζήτησαν την πορεία της πολυγλωσσίας στην Ελλάδα με μελλοντικούς καθηγητές ξένων γλωσσών, αναφέρθηκαν δε σε έρευνες για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας από μαθητές που φοιτούν σε δίγλωσσα μειονοτικά σχολεία στη Δυτική Θράκη, τις γλωσσικές διαφοροποιήσεις στα Ελληνικά και τα Τούρκικα στις δίγλωσσες κοινωνίες των μωαμεθανών στη Ρόδο, τα επικοινωνιακά μοντέλα στη δεύτερη ξένη γλώσσα και για το πώς να διδάξουν αποτελεσματικότερα μαθητές δίγλωσσου δημοτικού σχολείου.
 
Επίσης παρουσιάστηκαν και καθαρά «γλωσσολογικές» εισηγήσεις, όπως επικοινωνιακά ρήματα στα γερμανικά και ολλανδικά, υποκειμενικότητα και αναπαραγωγή λόγου, διαπολιτισμικότητα στη σημασιολογία, χρησιμοποιώντας τις εκδοχές της ελληνικής στη διδασκαλία των Νέων Ελληνικών ως δεύτερη ξένη γλώσσα, λογικές-οντολογικές κατηγοριοποιήσεις του συνόλου «ψυχή» και άλλα θέματα επιστημονικής αιχμής. Βέβαια δεν έλειψαν και οι εμπειρικές εισηγήσεις/προτάσεις – τα εμπειρικά αποτελέσματα κάποιων projects, όπως η διδασκαλία με εφαρμογές Web 1.0 και Web 2.0, θεωρία και πράξη ενός διαδικτυακού περιβάλλοντος μάθησης ελληνικών ως δεύτερη ξένη γλώσσα, η χρήση του Moodle και CANDLE για εξάσκηση της ανάγνωσης, η παρουσίαση του Projekt Coimbrathen (μεταξύ του Γερμανικού Τμήματος των Παν/μίων Αθηνών/Ελλάδα και Coimbra/Πορτογαλία). Εκτός από έρευνες και την καταγραφή των εμπειριών παρουσιάστηκαν και πολιτικές κρατών για την εκμάθηση και το σχεδιασμό διδασκαλίας ξένων γλωσσών. Καταλυτική ήταν η παρουσίαση ενός εκπαιδευτικού από τη Γκάνα στην Αφρική, του οποίου η ομιλία προσείλκυσε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στο Συνέδριο.
 
Πλούσιο ήταν και το πολιτιστικό πρόγραμμα του συνεδρίου με δείπνο υποδοχής σε εστιατόριο της Παλιάς Πόλης της Ρόδου, ξενάγηση στο Μουσείο Ελληνικής Μοντέρνας Τέχνης, μουσική βραδιά από τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Ροδίων, παρακολούθηση της παράστασης «Ήχος και Φως» (μοναδικό υπερθέαμα αφήγησης της μεσαιωνικής ιστορίας του Κάστρου της Ρόδου) και τέλος ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Λίνδου. Όλοι οι συμμετέχοντες έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτήν τη διοργάνωση. Το επόμενο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία, στην πόλη Magdeburg και σας ενημερώσουμε σχετικά.
 
Δείτε το λεπτομερές πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ, και τα ονόματα της οργανωτικής επιτροπής από Ελληνικής πλευράς εδώ. Η ομάδα σύνταξης και έκδοσης του e-Emphasis ευχαριστεί θερμά τη συνάδελφο κ. Ι. Χαρδαλούπα ΠΕ 07, που παρακολούθησε το συνέδριο και μας ενημέρωσε για τα πεπραγμένα άμεσα.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας