e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οκτώβριος 2007 - 2o 'Αλλα Τεύχη

Ευρωπαϊκά Θέματα
 

Η Γιορτή των Φυσικών Επιστημών στην Ευρώπη - eFestival of Sciences!

H συνεργασία «E-festival of Sciences» ξεκίνησε σαν ιδέα με αφορμή την ομώνυμη σχολική εκδήλωση που γίνεται στην πόλη Wroclaw της Πολωνίας. Η συνεργασία μέσω του eTwinning με τους Πολωνούς έδωσε αφενός τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως συμμετοχής στην εν λόγω εκδήλωση του Πολωνικού σχολείου, αφετέρου δε την αφορμή για ανάπτυξη παρόμοιων δραστηριοτήτων στο 4ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας. Εταίρος στη συνεργασία eTwinning είναι τo δίκτυο σχολείων της Πολωνίας «Interschool club of Internauts» που συντονίζει η Halina Berdnarz, φυσικός και συντονίστρια για το πρόγραμμα «Άνοιξη της Ευρώπης» στη χώρα της.

Η συνεργασία, όπως άλλωστε αναμενόταν, ήταν βασισμένη στις ΤΠΕ και εστίασε ιδιαίτερα σ’ αυτές. Τα σχολεία συνεργάστηκαν με αμοιβαίες ανταλλαγές σε ψηφιακό υλικό γύρω από τις Φυσικές Επιστήμες, αλλά ο σημαντικότερος στόχος της συνεργασίας ήταν η προετοιμασία δραστηριοτήτων γύρω από τις Φυσικές Επιστήμες στα συνεργαζόμενα σχολεία, με χρήση όλων των πηγών γνώσης που ανταλλάσσονταν μεταξύ των εταίρων. Κάποιες από τις δραστηριότητες αυτές είναι: η δημιουργία αναφορών, η συλλογή ψηφιακών πηγών διαλέξεων και πειραμάτων από επιστημονικά ινστιτούτα, η διερεύνηση και παρατήρηση από κοινού αστρονομικών φαινομένων, η ανταλλαγή σχεδίων μαθήματος επί μαθημάτων Φυσικών Επιστημών, η προετοιμασία Φεστιβάλ για την Επιστήμη μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολείων, οι επισκέψεις σε Μουσεία (όπως Φυσικά Μουσεία) και η προετοιμασία καθώς και η ανταλλαγή σχετικού ψηφιακού υλικού.
 
Κάθε δραστηριότητα σχετική με τις Φυσικές Επιστήμες - είτε εντός του αναλυτικού προγράμματος είτε έξω από αυτό - αποτέλεσε υλικό για το πρόγραμμα και ήταν διαθέσιμο τόσο στον κοινό συνεργατικό χώρο Twinspace που προσφέρει το eTwinning στα συνεργαζόμενα σχολεία, όσο και στην κοινή πλατφόρμα: http://eu.cyberdusk.pl/science που χρησιμοποιείτο από τους εταίρους.
 
Μερικές δραστηριότητες που έγιναν στο 4ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας, στο πλαίσιο του προγράμματος είναι οι εξής:
  1. Εκδήλωση για την παρατήρηση της Ηλιακής Εκλειψης (2006)
  2. Περιοδικός Πίνακας στοιχείων (παραγωγή διδ. υλικού ppt)
  3. Κοινή εργασία στην Ιταλία κατά τη διάρκεια ανταλλαγής, από
  4. Έλληνες και Ιταλούς μαθητές
  5. Παρουσίαση των εργαστηριακών ασκήσεων των Φ.Ε. που
  6. προβλέπει το ελληνικό αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών στα Αγγλικά, για διάθεση τους σε διεθνές επίπεδο
  7. Εκπαίδευση ομάδων μαθητών στη χρήση πλατφόρμας E-Learning, αλλά και στη δημιουργία παρουσιάσεων με χρήση πολυμέσων, κ.ά.
Για το 2007-2008 προγραμματίζονται ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες για τα «50 χρόνια στο Διάστημα» - το Πολωνικό σχολείο οργάνωσε ήδη συνάντηση με την Shannon W. Lucid, τη διάσημη Αμερικανίδα αστροναύτη! Η συνεργασία αυτή βοήθησε στην ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων τόσο ανάμεσα στους Πολωνούς και στους Έλληνες μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς. Όσον αφορά δε στη διδακτική μεθοδολογία, αποτέλεσε μια θαυμάσια ευκαιρία ενσωμάτωσης ξεχωριστών μεθόδων στο σχολείο.
 
Μαρτυρίες μαθητών μετά την εμπειρία του προγράμματος:
 
«Η συμμετοχή μου στη συνεργασία αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία να συνεργαστώ με συνομηλίκους μου από άλλες   χώρες, καθώς συμμετείχα στην κοινή ομάδα εργασίας   τόσο στην ανταλλαγή της Ιταλίας, όσο και στην οργάνωση του υλικού στον κοινό δικτυακό τόπο.» Κατερίνα Νικήτα, μαθήτρια
 
«Το πρόγραμμα αυτό πέρα από την εμπειρία της συνεργασίας μου με τους Πολωνούς, με έκανε να «συμπαθήσω» περισσότερο τις Φ.Ε., να χρησιμοποιώ τον υπολογιστή μου αποδοτικότερα, ενώ αισθάνομαι ότι βελτίωσα και τα Αγγλικά μου…» Κώστας Κοκοτός, μαθητής
 
Η συντακτική ομάδα του e-Emphasis ευχαριστεί το συνάδελφο κ. Π. Δημησιάνο, ΠΕ04, που συντόνισε το εν λόγω πρόγραμμα και μας έστειλε τη σχετική ενημέρωση. 

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας