e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οκτώβριος 2008 - 12ο 'Αλλα Τεύχη

Νέα για την Τριτοβάθμια Eκπαίδευση
 

Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Αξιολόγησης

Διασφάλιση ποιότητας και τεκμηρίωσης στην Ανώτατη Εκπαίδευση
 
Η πρωτοβουλία για προώθηση της αξιολόγησης των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Δια Βίου Εκπαίδευση», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 25.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Υπουργείου Παιδείας προχώρησε στην ανακοίνωση μιας ακόμη νέας πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της έναρξης της νέας περιόδου του Επιχειρησιακού προγράμματος, εστιάζοντας στην κατηγορία πράξης «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος αξιολόγησης, διασφάλιση της ποιότητας και τεκμηρίωσης των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Στόχος της πράξης είναι η ανάπτυξη και λειτουργία του εθνικού συστήματος αξιολόγησης της ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Περιλαμβάνει ενέργειες για τη Γ/θμια Εκπ/ση και στηρίζεται σε συνολική και συστηματική μελέτη των παραγόντων εκείνων που επηρεάζουν άμεσα την ανώτατη εκπαίδευση με στόχο τη βελτίωσή της.
 
Στο πλαίσιο της πράξης αυτής χρηματοδοτούνται οι δράσεις που αφορούν στην οργάνωση του συστήματος αξιολόγησης, στην πλαισίωση της Αρχής με εξειδικευμένο επιστημονικό και διοικητικό και τεχνικό δυναμικό, στην ανάπτυξη της μεθοδολογικής υποδομής του συστήματος αξιολόγησης, στη δημιουργία μητρώου αξιολογητών στην Α.ΔΙ.Π., στη δημιουργία αρχειακού υλικού δεικτών αξιολόγησης ανά Τμήμα καθώς και στην ενεργοποίηση και υλοποίηση των ενεργειών εξωτερικής και εσωτερικής των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
 
Ο Υπουργός Παιδείας κ. Ε. Στυλιανίδης σε σχετική δήλωσή του ανέφερε τα εξής: «Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είναι προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας και για την ένταξη των δημοσίων ΑΕΙ στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης. Εγκρίνονται 25 εκατ. € προκειμένου να διασφαλιστούν οι πόροι για την προώθηση αυτού του εγχειρήματος. με την έναρξη και της εξωτερικής αξιολόγησης που ενώ πριν από ένα περίπου χρόνο αφορούσε μόλις 45 με 47 Τμήματα, σήμερα αφορά 150 περίπου Τμήματα, τα οποία έχουν ήδη εισαχθεί σε αυτή τη διαδικασία και αυξάνονται συνεχώς. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις προκειμένου η διαδικασία να επεκταθεί και να εμβαθυνθεί για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση».
 
Εξάλλου, ειδικό στόχο του προγράμματος «Δια Βίου Εκπαίδευση» αποτελεί και η προώθηση της εκμάθησης γλωσσών, καθώς και η γλωσσική πολυμορφία, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 7.000.000€. Ειδικές ενέργειες για τις πιο διαδεδομένες γλώσσες που υλοποιούνται μέσα από τα Προγράμματα Comenius (σχολική εκπαίδευση), Erasmus (Γ/θμια Εκπ/ση), Leonardo da Vinci (επαγγελματική κατάρτιση) και Grundvig (επιμόρφωση ενηλίκων) στηρίζουν την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, υπάρχει μια θεμελιώδης δραστηριότητα «Γλώσσες», η οποία αφιερώνεται στην εκμάθηση γλωσσών και στην προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας.
 
Εκ των πραγμάτων ο προγραμματισμός για την ανάπτυξη και λειτουργία του εθνικού συστήματος αξιολόγησης επεκτείνεται σε όλα τα τμήματα της Γ/θμιας Εκπ/σης, γιατί τόσο ως προς την εξωτερική όσο και ως προς την εσωτερική αξιολόγηση, που είναι απαραίτητες για τη βελτίωση όλων των εμπλεκομένων σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας