e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Δεκέμβριος 2008 - 14ο 'Αλλα Τεύχη

Τα ελληνικά πανεπιστήμια στην πρωτοπορία
 

Τα ελληνικά πανεπιστήμια στην πρωτοπορία - 25 χρόνια έρευνας παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής

Για πρώτη φορά τα 23 Ελληνικά Πανεπιστήμια διοργάνωσαν από κοινού μεγάλη εκδήλωση για την παρουσίαση των επιτευγμάτων τους στον τομέα της έρευνας. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 7 Οκτωβρίου 2008 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τα ελληνικά ΑΕΙ είχαν μέσω αυτής την ευκαιρία να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα των ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν ολοκληρώσει τα τελευταία 25 χρόνια.

Όπως αναφέρει η επιτροπή που ανέλαβε την προβολή του ερευνητικού έργου των ΑΕΙ, «αμέτρητες είναι οι εφαρμογές, οι ιδέες και τα προϊόντα που προήλθαν μέσα από την επιστημονική έρευνα. Σε κάθε περίπτωση, τα ελληνικά πανεπιστήμια αποτέλεσαν τον βασικό ‘αιμοδότη’ της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης μέσω της μόρφωσης των στελεχών και της επώασης καινοτόμων ιδεών».
 
Στην εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, κ. Καρόλου Παπούλια, πρώτος ομιλητής ήταν ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο Υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις αλλαγές στο χώρο της ανώτατης Παιδείας τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση προσδιορίζεται από τρία θεμελιώδη κείμενα: «Το ελληνικό Σύνταγμα, που αποτελεί τη θεσμική και δημοκρατικά νομιμοποιημένη έκφραση της εθνικής μας αντίληψης και του διαχρονικού πολιτισμού μας για μια σύγχρονη ολοκληρωμένη Παιδεία. Τη συμφωνία της Μπολόνια που προσδιορίζει τον κοινό στόχο για τη δημιουργία ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη διαδικασία της Λισαβόνας που επιδιώκει τη σύνδεση του σύγχρονου πανεπιστημίου με την κοινωνία και την αγορά εργασίας».
 
«Με την εφαρμογή του νόμου-πλαισίου επιτύχαμε», όπως τόνισε, ο Υπουργός Παιδείας, «να ενισχύσουμε την αυτονομία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, μεταφέροντας σημαντικές αρμοδιότητες από το υπουργείο Παιδείας στα ίδια τα ΑΕΙ, να ενδυναμώσουμε την αξιοκρατία στον τρόπο εκλογής και εξέλιξης των διδασκόντων, να κατοχυρώσουμε την εύρυθμη λειτουργία με τη θέσπιση των εσωτερικών κανονισμών, να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος με την εφαρμογή των τετραετών αναπτυξιακών προγραμμάτων, να κατοχυρώσουμε την ελευθερία επιλογής του φοιτητή καταργώντας το μονοπώλιο του ενός συγγράμματος, να εδραιώσουμε τη δημοκρατία με την εφαρμογή της καθολικής ψηφοφορίας και την επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών σε όλα τα ιδρύματα της χώρας».
 
Σήμερα περισσότεροι από 30.000 νέοι ερευνητές - μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές - δραστηριοποιούνται στα ερευνητικά προγράμματα των πανεπιστημίων, τα οποία υλοποιούν το 80% της συνολικής ερευνητικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Παράλληλα, η συνεργασία των ΑΕΙ με τα ερευνητικά κέντρα και την επιχειρηματική κοινότητα συμβάλλει στην ταχύτερη διακίνηση της γνώσης, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την διεθνή ανάδειξη του επιστημονικού μας δυναμικού και την διασφάλιση πρόσθετων πόρων από την αγορά για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας