e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Αύγουστος 2008 - 10o 'Αλλα Τεύχη

Πολυγλωσσία και Ανθρωποκεντρική Διάσταση
 

«Ενώσαμε τις δυνάμεις μας για τα παιδιά»

Η συμβολή του AmberAlert στις εξαφανίσεις ανηλίκων
 
Για πρώτη φορά ανακοινώθηκε και περιγράφηκε στη χώρα μας η πλήρης διαδικασία εφαρμογής του AMBER ALERT σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με πρότυπο το AMBER ALERT HELLAS. Επίσης, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία της επιτυχίας εφαρμογής που εμφάνισε το εν λόγω πρόγραμμα κατά την υλοποίησή του στην Ελλάδα. Όλα αυτά, αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 28 Μαΐου 2008, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών, ο εθελοντικός οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρμόδιων κρατικών φορέων που συνεργάζονται για την αντιμετώπιση και τον χειρισμό των εξαφανίσεων ανηλίκων.

Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχε η οικογένεια της μικρής Εύας η οποία με την συμβολή του «Χαμόγελου του Παιδιού» βρέθηκε μετά από αναζήτηση 3 μηνών και επέστρεψε στην οικογένειά της. «Ευχαριστώ το Χαμόγελο του Παιδιού, που τώρα είμαι κοντά στην μαμά μου και τη γιαγιά μου», ήταν τα λόγια της Εύας. Η γιαγιά της, ευχαριστώντας το Χαμόγελο του Παιδιού και τους εκπροσώπους των κυβερνητικών φορέων που συνεργάζονται και συντονίζονται κατά την διάρκεια ενεργοποίησης του Amber Alert είπε: «Χάρη στο «Χαμόγελο του Παιδιού» έχουμε το παιδάκι μας κοντά μας. Τρεις μήνες στάθηκαν όλοι κοντά μας και μας βοηθήσανε να το ξαναβρούμε»
 
Ο πρόεδρος του εθελοντικού οργανισμού «Το Χαμόγελο το Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος τόνισε ότι καταρρίπτεται πλέον η άποψη ότι οι περισσότερες εξαφανίσεις συμβαίνουν σε παιδιά οικονομικών μεταναστών αφού από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός εξαφανισμένων παιδιών στην Ελλάδα ήταν Ελληνόπουλα. Ο ίδιος μιλώντας για τα στατιστικά στοιχεία των εξαφανίσεων και τις επιτυχίες που σημειώθηκαν με βάση την αποτελεσματική εφαρμογή του συστήματος Amber Alert Hellas δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «…στην Ελλάδα όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας και συνεργαζόμαστε όλοι κάνουμε θαύματα».
 
Η επικεφαλής του τμήματος Antitrafficking του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Ανδρεάκου, μιλώντας για τον αυξανόμενο κίνδυνο εξαφανίσεων εξ αιτίας της παγκόσμιας έξαρσης της εγκληματικής δράσης υπογράμμισε ότι «η εξαφάνιση ενός παιδιού δεν είναι κάτι καινούργιο για μας. Μέσω της ενεργοποίησης του συστήματος όμως ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε και πώς. Κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο γιατί οι πρώτες ώρες της εξαφάνισης είναι οι πιο κρίσιμες. Φανταστείτε αν κάποιος πάρει ένα παιδί από την Ελλάδα σε 12 ώρες σε ποιά χώρα μπορεί να βρεθεί. Ακούμε συχνά ότι τα παιδιά που εξαφανίζονται είναι ξένων όχι Ελληνόπουλα. Όχι! Ξέρουμε πλέον ότι είναι το παιδί της διπλανής πόρτας μπορεί το δικό σου, μπορεί το δικό μου».
 
Ο εκπρόσωπος από το ΕΚΕΠΥ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Καραμπουτάκης κάλεσε όλους να δώσουν «από ένα λεπτό της καθημερινότητάς μας όταν γίνεται ένα AmberAlertνα κοιτάξουμε τη φωτογραφία, μπορούμε να βοηθήσουμε στην εύρεση ενός παιδιού».
 
Το Amber Alert δημιουργήθηκε το 1996 σαν παρακαταθήκη της 9χρονης Amber Hagerman, ενός μικρού κοριτσιού, που απήχθη κάνοντας βόλτα με το ποδήλατό του και δολοφονήθηκε βάναυσα στο Arlington του Texas, USA. Η τραγωδία τάραξε και εξόργισε την τοπική κοινωνία. Oι κάτοικοι επικοινώνησαν με ραδιοφωνικούς σταθμούς στην περιοχή του Dallas και τους πρότειναν να προβάλλουν ειδικά ενημερωτικά δελτία έτσι ώστε να συμβάλλουν στην πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των πολιτών για την ασφάλεια των παιδιών η Ένωση Ραδιοφωνικών Παραγωγών του Dallas/Fort Worth (Dallas/Fort Worth Association of Radio Managers) σε συνεργασία με τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές στο Βόρειο Texas, δημιούργησαν ένα καινοτόμο σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης με σκοπό την ανεύρεση των παιδιών-θυμάτων αρπαγής. Οι στατιστικές οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι ο μεγαλύτερος εχθρός σε περιστατικά απαγωγής ανηλίκων είναι ο χρόνος.
 
Ο εθελοντικός οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στον οποίο έχουμε κατ’επανάληψη αναφερθεί, έχει αναγνωριστεί ως Εθνικό Κέντρο για την αντιμετώπιση φαινομένων εξαφάνισης και εκμετάλλευσης των παιδιών. Ιδρυτής του είναι ο μικρός Ανδρέας, ένα 10χρονο αγόρι με όραμα και όνειρο «όλα τα παιδιά να έχουν ένα Χαμόγελο». Οι διεθνείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει καθιστούν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ικανό να χειρίζεται με επαγγελματισμό και εξειδίκευση κάθε περιστατικό εξαφάνισης ανηλίκου. Γι αυτό το λόγο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που συνδράμουν με κάθε τρόπο στο έργο αυτό.
 
Το Εθνικό Κέντρο αναγνωρίζεται και στο εξωτερικό και για αυτό το λόγο αριθμοδοτήθηκε από την ΕΕΤΤ με το 116000, κοινό ευρωπαϊκό αριθμό για τις εξαφανίσεις ανηλίκων.



Δείτε το spot από το χαμόγελο του παιδιού


       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας