e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οκτώβριος 2008 - 12ο 'Αλλα Τεύχη

Συνέδρια - Ημερίδες
 

Το σχολείο πιο κοντά στην πρόληψη

Βιωματικά σεμινάρια εκπαιδευτικών

Το Κέντρο Πρόληψης του Νομού Αχαΐας σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς από τα σχολεία της Αχαΐας. Σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι η ενδελεχής ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα πρωτογενούς πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών σε μαθητές και θα υλοποιηθούν τη σχολική χρονιά 2008-2009.
Το Κέντρο Πρόληψης, όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε σχετικό άρθρο στο 3ο τεύχος του e-Emph@sis, είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ξεκίνησε να λειτουργεί στο Νομό Αχαΐας από το 1998 με τη συνεργασία της Μ.Κ.Ο. «ΠΡΟΤΑΣΗ» Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής, η οποία δραστηριοποιείται από το 1988 με τη στήριξη του ΟΚΑΝΑ. Το Κέντρο Πρόληψης λειτουργεί χάρη στη συνέπεια που δείχνουν οι τοπικοί φορείς στην καταβολή των εισφορών τους και είναι αποφασισμένο να συνεχίσει το έργο του, το οποίο έχει αγκαλιάσει και στηρίξει η τοπική κοινωνία. Τα προγράμματα που υλοποιούνται από το Κέντρο Πρόληψης στο χώρο της σχολικής κοινότητας λειτουργούν με την υποστήριξη του γραφείου Αγωγής Υγείας της Β/θμιας Εκπ/σης για 11η συνεχόμενη χρονιά.
 
Προτού όμως παραθέσουμε τις πληροφορίες των προγραμμάτων, αξίζει να δοθεί ένας σαφής ορισμός της πρωτογενούς πρόληψης. Πρωτογενής πρόληψη είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων, κοινωνικών και προσωπικών, που βοηθούν το άτομο να βρει θετικές διεξόδους στη ζωή του, χωρίς να καταφεύγει στη χρήση ουσιών που δημιουργούν εξάρτηση. Για να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο, η εκπαίδευση είναι αναγκαίο να ξεκινήσει από το σπίτι και να συνεχιστεί στην αμέσως ευρύτερη κοινωνική ομάδα από την οικογένεια, το σχολείο, καθώς εκεί ο άνθρωπος μαθαίνει να συνδιαλέγεται με άλλους, να αναγνωρίζει και να εκφράζει τα συναισθήματά του. Επομένως, μια ουσιαστική παρέμβαση έχει λόγο ύπαρξης μόνο στους προαναφερθέντες χώρους.
 
Σε αυτή την κατεύθυνση στοχεύει το Κέντρο Πρόληψης και για το λόγο αυτό έχει οργανώσει τις ακόλουθες δράσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν την τρέχουσα σχολική χρονιά και αφορούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, αναφέρονται δε στην προστασία των ανηλίκων από εξαρτησιογόνες ουσίες και τη χρήση αλκοόλ. Όσον αφορά ειδικότερα στους εκπαιδευτικούς θα λάβει χώρα βιωματικό σεμινάριο με τίτλο: «Η τάξη μου μια ομάδα – Το σχολείο μου πιο κοντά στην πρόληψη των εξαρτήσεων» που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς των Γυμνασίων και των Λυκείων του Νομού Αχαΐας. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συναντήσεις στις παρακάτω ημερομηνίες 15 & 22 Νοεμβρίου 2008, 6 & 13 Δεκεμβρίου 2008. Η θεματολογία του σεμιναρίου που αντιστοιχεί σε κάθε συνάντηση είναι:
  • η δύναμη της ομάδας,
  • η ομάδα προλαμβάνει τις εξαρτήσεις,
  • μαθητές και εκπαιδευτικοί σχετίζονται,
  • και τώρα… στην πράξη.
Ο χώρος υλοποίησης του βιωματικού σεμιναρίου είναι το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ», στην Πάτρα. Εκτός από το σεμινάριο παρέχεται και υποστήριξη σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να υλοποιήσουν πρόγραμμα στο σχολείο τους σχετικό με την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχικής υγείας.
 
Η δράση που έχει προγραμματιστεί για τους μαθητές αναφέρεται στη βιωματική παρέμβαση για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Πρόκειται για ένα σεμινάριο διάρκειας τριών ωρών η οποία πραγματοποιείται από επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Πρόληψης του Ν. Αχαΐας σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό, είτε στο χώρο του σχολείου, είτε στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ», εφόσον υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης των μαθητών. Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Α΄ τάξης Λυκείου και στοχεύει στην πρόληψη της χρήσης των ναρκωτικών. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές μέσα από τη συμμετοχή και την αλληλεπίδραση στην ομάδα της τάξης τους να κατανοήσουν τη σημασία της επιρροής της παρέας και να αναγνωρίσουν τους παράγοντες κινδύνου, αλλά κυρίως να αναπτύξουν συστήματα άμυνας, αυτοεκτίμησης και προστασίας απέναντι στην έκφραση επιβλαβών μορφών συμπεριφοράς για το άτομο, όπως είναι η εξάρτηση.
 
Τέλος, υλοποιείται η δράση προστασίας των ανηλίκων από τη χρήση αλκοόλ, ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Πάτρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και στηρίζεται στη συνεργασία φορέων με στόχο την άμεση προστασία των ανηλίκων από τη χρήση αλκοόλ. Η συνεργασία των φορέων επιδιώκει τη διαμόρφωση και διατήρηση ενός προστατευτικού περιβάλλοντος που να μην ευνοεί τη χρήση αλκοόλ από ανηλίκους. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτού του προγράμματος και με τη συνεργασία της ΕΛΜΕ και του γραφείου Αγωγής Υγείας θα υλοποιηθεί πρόγραμμα σε τέσσερα Λύκεια, στο οποίο θα εμπλέκονται οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές των σχολείων αυτών.
 
Αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τις μαθητικές παρεμβάσεις μπορούν να αποσταλούν μέχρι και τις 5 Νοεμβρίου 2008 μέσω fax: 2610-623290/ 2610-226948 ή μέσω e-mail: kpachaia ΑΤ pat.forthnet.gr (για την αποστολή μηνύματος αντικαταστήστε το ΑΤ με @), υπόψη κ.κ. Γ. Γεωργοπούλου και Χ. Αλεξίου.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας