e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Αύγουστος 2008 - 10o 'Αλλα Τεύχη

Περιβαλλοντικά Θέματα
 

Έξυπνο σχολείο σχεδιασμένο από έξυπνους μαθητές!

Η έκπληξη για τον πρωτοπόρο μαθητή στο Παρίσι
 
Ένας νεαρός μαθητής έβαλε τα γυαλιά σε πολλούς μεγαλύτερούς του ερευνητές, παρουσιάζοντας το πρώτο σύστημα οικιακού αυτοματισμού σχεδιασμένο αποκλειστικά σύμφωνα με περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Ήρθε η ώρα για το Υπουργείο Παιδείας να επιβραβεύσει την πρωτότυπη και δημιουργική ιδέα του και να τον καλέσει να συνεισφέρει στις δομές του «έξυπνου σχολείου» με τις γνώσεις και το ταλέντο του!

Ο 16χρονος Αντώνης Πλατάνιος, για τον οποίο έχουμε ήδη γράψει στο 9ο  τεύχος του e-Emph@sis σε σχετικό άρθρο με θέμα: «Μάθημα Οικολογίας από μαθητή Λυκείου!», πρώτευσε στο διαγωνισμό καινοτομίας «Imagine Cup 2008» της Microsoft, με θέμα το περιβάλλον, στις 20-21 Μαΐου 2008 στην Αθήνα, κατασκευάζοντας ένα πρωτοποριακό λογισμικό για ένα έξυπνο οικολογικό κτίριο με προηγμένα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Η πρωτοτυπία της ελληνικής διάκρισης έγκειται στο γεγονός ότι η ελληνική συμμετοχή αποτελούνταν από ένα μόνο άτομο, ο οποίος είναι και ο νεότερος που διακρίθηκε στο διαγωνισμό αυτό.
 
 Στο Παρίσι, όπου βρέθηκε από τις 3 έως 8 Ιουλίου 2008 για την τελική φάση του παγκόσμιου διαγωνισμού, ο βραβευθείς μαθητής δέχθηκε την επίσκεψη και τα συγχαρητήρια από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο κ. Στυλιανίδης τον κάλεσε επισήμως να παρουσιάσει στον ΟΣΚ το προϊόν της πρωτοποριακής ευρεσιτεχνίας του, προκειμένου να αξιοποιηθεί από τον Οργανισμό κατά την κατασκευή του έξυπνου βιοκλιματικού οικολογικού σχολείου. Ο Υπουργός Παιδείας είχε μεταβεί στο Παρίσι για να συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε από την UNESCO με θέμα «Καινοτόμες πολιτικές στο χώρο της εκπαίδευσης»
 
Με κεντρικό θέμα «Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία θα εξασφαλίζει την περιβαλλοντική προστασία», ο διαγωνισμός Imagine Cup είχε φέτος οικολογικό χαρακτήρα, στοχεύοντας στην ανάπτυξη λύσεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν με αξιόλογες προτάσεις περισσότεροι από 200.000 νέοι από 100 χώρες. Οι 370 φιναλίστ που προκρίθηκαν από 61 χώρες, διαγωνίστηκαν σε εννιά κατηγορίες στους τομείς των τεχνολογικών εφαρμογών, των ψηφιακών τεχνών, αλλά και των προσωπικών ικανοτήτων.

Την πρώτη θέση στην κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού» κατέλαβε η ομάδα από την Αυστραλία, παρουσιάζοντας την καινοτόμο εφαρμογή Smart Operational Agriculture toolkit [SOAK]. Ο Αντώνης Πλατάνιος, συμμετέχοντας στην κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού», παρουσίασε το Project Protasis, το οποίο επικεντρώνεται στον αυτοματισμό σπιτιού, που μέχρι σήμερα περιοριζόταν στην απλή παρατήρηση του κτηρίου και στη διαχείριση των συσκευών από απόσταση. Η λύση Protasis αποτελεί το πρώτο αποκλειστικά περιβαλλοντικό σχεδιασμένο σύστημα οικιακού αυτοματισμού που ελέγχει την παροχή ρεύματος, νερού και καυσίμων, χρησιμοποιώντας έξυπνους αλγόριθμους που μοναδικό σκοπό έχουν την προστασία του περιβάλλοντος. Η διαχείριση της ενέργειας γίνεται με βάση τη χρήση αισθητήρων, οι οποίοι συνδέουν όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και λοιπές οικιακές λειτουργίες με έναν κεντρικό υπολογιστή, εξοικονομώντας ενέργεια.
 
Με τη λήξη του Imagine Cup 2008, ανακοινώθηκε η έναρξη του Imagine Cup 2009, το οποίο θα έχει θέμα «Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία θα συμβάλει στη λύση των μεγαλύτερων σύγχρονων προβλημάτων». Οι φοιτητές και μαθητές θα κληθούν να αναπτύξουν λύσεις που σχετίζονται με έναν από τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (Millennium Development Goals), όπως έχουν καθοριστεί από τον ΟΗΕ, καλύπτοντας θέματα όπως η αντιμετώπιση της φτώχειας, η μείωση της εξάπλωσης του AIDS και η εξασφάλιση πρόσβασης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παγκοσμίως.

Η δυνατότητα κατάθεσης συμμετοχών για το Imagine Cup 2009 ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου 2008, ενώ περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.imaginecup.com. Στο διαγωνισμό δικαίωμα συμμετοχής έχουν φοιτητές, αλλά και μαθητές ηλικίας άνω των 16 ετών.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας