e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιούvιος / Ιούλιος 2008 - 9o 'Αλλα Τεύχη

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
 

Μάθημα Οικολογίας από μαθητή Λυκείου!

Πρωτιά για 16χρονο στο διαγωνισμό καινοτομίας της Microsoft
 
Ποιος είπε ότι οι Έλληνες μαθητές δε διακρίνονται για την οικολογική τους ευαισθησία και την «πράσινη» συνείδηση; Όταν μάλιστα αυτή συνδυάζεται με καινοτόμο σκέψη και μεράκι, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να μας αφήσει όλους άφωνους. Έτσι έγινε κατά τη διάρκεια της διημερίδας «Ημέρες Καινοτομίας 2008» που διοργάνωσε στην Αθήνα η Microsoft Ελλάς στις 20-21 Μαΐου 2008. Ένας 16χρονος μαθητής, ο Αντώνης Πλατάνιος, πρώτευσε στο διαγωνισμό καινοτομίας «Imagine Cup 2008», με θέμα το περιβάλλον. Ο νεαρός μαθητής της Α’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα στη Βάρη, παρουσίασε το «Protasis», ένα σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας από ηλεκτροβόρες οικιακές συσκευές ενός σπιτιού, που σχεδίασε και κατασκεύασε ο ίδιος. Χρησιμοποίησε αισθητήρες και μικροελεγκτές, με ασύρματη διασύνδεση και κεντρικό έλεγχο από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Σημειώνεται ότι ο φετινός ελληνικός διαγωνισμός Imagine Cup διεξήχθη από τον Αύγουστο 2007 ως τον Απρίλιο 2008 και απευθυνόταν σε νέους, φοιτητές και μαθητές άνω των 16. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν «Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία θα εξασφαλίζει την περιβαλλοντική προστασία» και είχε οικολογικό χαρακτήρα. Στόχος ήταν η ανάπτυξη λύσεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων. Ο Αντώνης Πλατάνιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον τελικό του Παγκόσμιου Φοιτητικού/Μαθητικού Διαγωνισμού Imagine Cup, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, τον Ιούλιο 2008.
 
Δεύτερη αναδείχθηκε ομάδα φοιτητών από το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστών του Τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Πάτρας. Η πρότασή τους «Βe Natural» αφορά σε ένα σύστημα πληροφόρησης των καταναλωτών για τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά προϊόντων μέσω κινητής τηλεφωνίας και ασύρματης διασύνδεσης. Τρίτο επελέγη το σύστημα «e-recycle», που προτάθηκε από σπουδαστές του Τμήματος Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθηνών και αφορά σε ένα σύστημα διαχείρισης των ανακυκλωμένων προϊόντων.
 
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του προγράμματος «Ψηφιακή Ελλάδα» της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ). Η διημερίδα με σύνθημα «Στηρίζοντας την Επιχειρηματικότητα, Επενδύοντας στη Γνώση» άρχισε τις εργασίες με χαιρετισμό του Διευθύνοντος Συμβούλου της Microsoft Ελλάς, κ. Χρ. Τσάγκου. Κεντρικός ομιλητής της πρώτης αυτής ημέρας ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χρήστος Φώλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης και προώθησης των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών που αναπτύσσονται από τους νέους προς όφελος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Φώλιας τόνισε ότι «ενώ δημιουργικότητα είναι η γέννηση μιας ομάδας νέων ιδεών και εμπνεύσεων, η καινοτομία είναι η εφαρμογή της δημιουργικής ιδέας στην πράξη, η δημιουργία ενός εμπορεύσιμου προϊόντος από μια εφεύρεση. Αυτό προσδίδει προστιθέμενη αξία και από αυτό εξαρτάται η ικανότητα μιας οικονομίας να ανανεώνεται και να εξελίσσεται. Είναι η βάση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας οικονομιών και επιχειρήσεων, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».
 
Ο Πρόεδρος της Microsoft για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, κ. Jan Muehlfeit, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Microsoft σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες ενθαρρύνουν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων. Στη συνέχεια ο κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ανέλυσε τις δυνατότητες που προκύπτουν από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και δραστηριοτήτων.
 
Στο επίκεντρο των εργασιών της δεύτερης ημέρας ήταν ο ρόλος της καινοτομίας στην εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή έρευνα, αλλά και η αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη ενσωμάτωσης των τεχνολογικών επιτευγμάτων στην εκπαίδευση. «Οφείλουμε όλοι εμείς να αντιληφθούμε ότι η εισαγωγή της καινοτομίας και της τεχνολογίας στο εκπαιδευτικό μας σύστημα αποτελεί εθνική επένδυση, η οποία προϋποθέτει όχι μόνο την εξασφάλιση πόρων για τον τεχνολογικό εξοπλισμό των σχολείων μας, την υλοποίηση του θεσμού του ‘Έξυπνου Σχολείου’ και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας, αλλά προϋποθέτει επίσης την εμπέδωση μιας νέας φιλοσοφίας για την εκπαίδευση, της οποίας θα πρέπει να γίνουμε όλοι κοινωνοί. Μια φιλοσοφία για την εκπαίδευση που θα ξεκινά από τη λειτουργικότητα και τις οικολογικές προδιαγραφές του ‘Έξυπνου Σχολείου’ και θα φθάνει μέχρι την επαναδιατύπωση του περιεχομένου και των εργαλείων διάχυσης της γνώσης αυτής», τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος.
 
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. ¶. Διαμαντοπούλου επεσήμανε στην ομιλία της ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη από πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της καινοτομίας». Η επιτυχής αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις βραβεύσεις εκ μέρους της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.
  
Για να δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης κάντε κλικ εδώ.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας