e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Απρίλιος-Μάιος 2009 - 18ο 'Αλλα Τεύχη

Περιβάλλον και Παιδεία
 

Δασικό μουσείο στο Πανεπιστημιακό Δάσος του Ταξιάρχη

Κινήσεις ανάπτυξης από το ΑΠΘ
          
Τα εγκαίνια του Δασικού Μουσείου στο Πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη καθώς και της λειτουργίας 2 συνεδριακών αιθουσών συνολικού προϋπολογισμού 316.000€, με συγχρηματοδότηση κοινοτικών προγραμμάτων και του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), εγκαινίασαν στις 17 Μαρτίου 2009 οι Πρυτανικές αρχές του Παν/μίου και ο Νομάρχης Χαλκιδικής, κ. Α. Ζωγράφος.

Το Πανεπιστημιακό Δάσος του Ταξιάρχη, βρίσκεται στο Νομό Χαλκιδικής στις Νότιες-Νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους Χολομώντα. Η έκτασή του ανέρχεται σε 42.000 στρέμματα. Είναι οι μοναδικές περιοχές, μαζί με το δάσος του Περτουλίου, για τις οποίες έχουν συνταχθεί κτηματολόγια από το 1975. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει πραγματοποιήσει περιβαλλοντική μελέτη, που το εντάσσει στο πρόγραμμα Natura, και αναμένεται η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
        
Το Δασικό Μουσείο φιλοξενείται σε στεγασμένο χώρο 250τμ στον οποίο ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τη χλωρίδα της περιοχής η οποία περιλαμβάνει 350 είδη, ποώδη και δασικά, 34 από τα οποία είναι σπάνια και προστατευόμενα. Στην πανίδα της περιοχής είναι καταγεγραμμένα 112 άγρια ζώα και πτηνά, εκ των οποίων 12 προστατευόμενα.Επίσης, το Μουσείο παρέχει πληροφορίες για την ιστορία της Δασολογικής επιστήμης.
      
Οι 2 νέες συνεδριακές αίθουσες θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν επιστημονικά συνέδρια και να καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών του Παν/μιου. Στο δάσος λειτουργούν ήδη ξενώνες, που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 150 φοιτητές για την πρακτική τους άσκηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς και ερευνητές δασοπονίας, εστιατόριο και αίθουσες διδασκαλίας. Τα μαθήματα που διδάσκονται στον Ταξιάρχη είναι:
  • Δασική Βοτανική Ι &ΙΙ
  • Δασική Φυτοκοινωνιολογία
  • Γενική & Δασική Εδαφολογία
  • Τοπογραφία
  • Λιβαδική Οικολογία
  • Γενική Υδρολογία & Υδραυλική
Στους στόχους του Παν/μιου είναι η παραγωγή «πράσινης ενέργειας», με τη δημιουργία μονάδας αιολικού πάρκου.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               1182 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας