e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Μάρτιος 2009 - 17ο 'Αλλα Τεύχη

Το μέλλον της Γ/θμιας Εκπ/σης
 

Το μέλλον της Γ/θμιας Εκπ/σης - Συμπεράσματα από τις συνόδους των Πρυτάνεων ΑΕΙ και Προέδρων ΤΕΙ

Έντονες ζυμώσεις για το μέλλον της Γ/θμιας Εκπ/σης στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν το 1ο και το 2ο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου 2009, στις συνόδους των Πρυτάνεων των ΑΕΙ στο Καρπενήσι και των Προέδρων των ΤΕΙ στην Πάτρα, αντίστοιχα, παρόντος και του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου.

«Ήταν μία συνάντηση σε εξαιρετικό κλίμα, μία συνάντηση η οποία δείχνει την διάθεση και από τις δύο πλευρές για επίλυση ζητημάτων και για, όσο το δυνατόν, καλύτερη αμφίδρομη συνεργασία», δήλωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση των εργασιών της 60ης Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2009. Ο Υπουργός Παιδείας αναγνώρισε ότι υπάρχουν ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή του νόμου-πλαισίου, αλλά ακόμα και αυτά τα ζητήματα -που τέθηκαν από την πλευρά των Πρυτάνεων- μπήκαν κάτω από το σκεπτικό ότι ο νόμος-πλαίσιο λειτουργεί και πρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά. «Ενδεχομένως», σημείωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, «στην εφαρμογή του κάποιες μικρές αρρυθμίες μπορούν να βελτιωθούν από την δική μας πλευρά».
 
Οι Πρυτάνεις από την πλευρά τους, αν και δεν κατέληξαν σε κάποια κοινή πρόταση για το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, κατέθεσαν τα αιτήματά τους για τις επιθυμητές αλλαγές στο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Μεταξύ άλλων ζητούν την αλλαγή των διατάξεων για τα εκλεκτορικά σώματα των πανεπιστημιακών, για τα πολλαπλά συγγράμματα, για την καθολική συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές για την ανάδειξη των πανεπιστημιακών οργάνων, καθώς και σε εκείνες για τις μεταπτυχιακές σπουδές.
 
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, απαντώντας σε ερώτησεις δημοσιογράφων, ο Υπουργός δήλωσε: «Μέσα από πολλά σημεία που εγώ πίστευα ότι θα υπάρχουν διαφωνίες, διακρίνω αυτήν την σύμπτωση απόψεων και με βοηθάει να προχωρήσω ακόμα πιο πέρα. Γιατί εκεί που δεν υπάρχει ακριβώς διαφωνία, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ πιο εύκολο η εκάστοτε πρόταση να υιοθετηθεί και να προχωρήσουμε. Από εκεί και έπειτα, στα άλλα ζητήματα όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις δεν είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Είναι απόψεις, που αν θέλετε, έχουν μία αποκλίνουσα μεταξύ τους προσέγγιση για το ζήτημα ή της εισαγωγής των παιδιών στα Πανεπιστήμια, ή το εξεταστικό. Εκεί νομίζω, και μέσω της αρμόδιας επιτροπής, μπορεί να υπάρχει σύνθεση ή και μέσω του ΣΑΠΕ μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συγκεκριμένη πρόταση που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο», κατέληξε.
 
Μια εβδομάδα αργότερα, την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009, ακολούθησε η σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ. Απευθυνόμενος στη σύνοδο ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, καθηγητής κ. Κ. Μουτζούρης, παρουσίασε την πρότασή του για συγχώνευση ομοειδών τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, που έχουν πρόβλημα επιβίωσης και βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια. Μιλώντας μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου στην Πάτρα, ο κ. Σπηλιωτόπουλος διέκρινε «..διάθεση να εργαστούμε συλλογικά και ενωτικά για να αναζητήσουμε τις απαιτούμενες συναινέσεις και συγκλίσεις, γιατί πάνω απ’ όλα πιστεύουμε ότι στην Παιδεία, αυτά τα οποία μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».
 
Ως προς τη χρηματοδότηση, ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «θα κοιτάξουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, τουλάχιστον για τα τεχνολογικά ιδρύματα, γιατί πράγματι εκεί η χρηματοδότηση θα πρέπει να αυξηθεί, μέσα στο πλαίσιο όμως των αντικειμενικών δυσκολιών που έχει η χώρα μας, ως κομμάτι, όχι μόνο των πραγματικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας αλλά και ως κομμάτι της Ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή χρηματοπιστωτική κρίση και οι συνέπειες της οποίας, καθημερινά, περνούν στην πράξη».

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας