e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Απρίλιος 2008 - 7o 'Αλλα Τεύχη

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
 

Εκπαιδευτική Τηλεόραση

Μια εναλλακτική πρόταση μάθησης
 
H Εκπαιδευτική Τηλεόραση, έχει αναδειχθεί διεθνώς σε προνομιακό μηχανισμό διάχυσης της γνώσης, μέσω προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και εκπομπών γενικής παιδείας και πληροφόρησης. Έργο της Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι η παραγωγή και εφαρμογή τηλεοπτικών προγραμμάτων με στόχο την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Α/θμια και τη Β/θμια Εκπ/ση, καθώς και ευρύτερα στα πλαίσια της επιμόρφωσης, της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης.

Η Εκπαιδευτική Τηλεόραση καλύπτει τηλεοπτικά το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, μέσα από το ανοικτό κύκλωμα της δημόσιας τηλεόρασης (ΕΤ1) και ορισμένους τοπικούς και περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Επίσης μέσω της δορυφορικής ΕΡΤ (ERTWorld), κύριο φορέα της διεθνούς τηλεοπτικής παρουσίας της ΕΡΤ, δημιουργεί γέφυρα επικοινωνίας με τον απανταχού Ελληνισμό. Προβάλλει περισσότερες από 600 μορφωτικές και εκπαιδευτικές εκπομπές κάθε χρόνο. Οι εκπομπές αυτές είναι μια εναλλακτική, οπτικοακουστική, εκπαιδευτική πρόταση για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και όχι μόνον.
 
Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων, η παραγωγή και αγορά εκπαιδευτικού υλικού γίνεται από επιτροπή με βάση τις ανάγκες υποστήριξης των αναλυτικών προγραμμάτων των σχολείων, τις ανάγκες που προκύπτουν από το κοινωνικό περιβάλλον και τις ανάγκες προβολής καινοτόμων δράσεων του ΥΠΕΠΘ στη σχολική πράξη. Κατά συνέπεια το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις βασικές κατηγορίες εκπομπών:
 
  • σχολικές εκπομπές, οι οποίες υποστηρίζουν το αναλυτικό πρόγραμμα της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης
  • μορφωτικές εκπομπές με θέματα τέχνης και πολιτισμού για μικρούς και μεγάλους, για τους απόδημους Έλληνες αλλά και επετειακές ταινίες
  • ενημερωτικές εκπομπές με θέματα οικολογίας, αθλητισμού, κοινωνικής και πολιτικής αγωγής, αγωγής υγείας καθώς και ειδικότερες εκπομπές που προβάλλουν καινοτόμες δράσεις του ΥΠΕΠΘ (π.χ. Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Ολοήμερο Σχολείο, Σχολικές Βιβλιοθήκες, Ειδική αγωγή, Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, κά.).
Οι περισσότερες εκπομπές δεν ξεπερνούν τα 12-15 λεπτά, διάρκεια η οποία επιτρέπει την αξιοποίησή τους μέσα στην τάξη. Από αυτές το 25% απευθύνεται στην Α/θμια Εκπ/ση. Στο αρχικό στάδιο της δημιουργίας μιας εκπαιδευτικής ταινίας γίνεται ο σχεδιασμός και η έρευνα. Πρώτο βήμα είναι η επιλογή των θεμάτων, η οποία γίνεται από επιτροπή που μελετά τις προαναφερθείσες ανάγκες και τα πιθανά αιτήματα των καθηγητών και δασκάλων. Ακολουθεί επιστημονική έρευνα καθώς και επιμέλεια των θεμάτων από το προσωπικό της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, έτσι ώστε να δημιουργηθεί τελικά το εκπαιδευτικό σενάριο. Το δεύτερο στάδιο της παραγωγής περιλαμβάνει την υλοποίηση των ταινιών με ανοικτό διαγωνισμό και σε ελάχιστες περιπτώσεις με απευθείας ανάθεση σε εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Η Εκπαιδευτική Τηλεόραση, βέβαια, έχει την επιμέλεια και επίβλεψη σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
 
Πρόσφατα έχει ξεκινήσει η συνεργασία της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση στο υλικό της με ηλεκτρονικό τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Επικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Κρήτης, ως φορέας υλοποίησης της υπηρεσίας ‘βίντεο’ του ΠΣΔ, κωδικοποιεί εκπαιδευτικό οπτικοακουστικό υλικό διάρκειας 4000 λεπτών σε μορφή κατάλληλη για διανομή μέσω διαδικτύου. Το υλικό αυτό διατίθεται με μορφή ταινιών κατ΄ απαίτηση (video on demand) που θα προσφέρονται μέσω της υπηρεσίας ‘βίντεο’ του ΠΣΔ, στο οποίο έχουν πρόσβαση σχολεία, εκπαιδευτικοί, μαθητές αλλά και απλοί επισκέπτες του διαδικτύου. Σε αυτό το περιβάλλον υπάρχει κατηγοριοποίηση των ταινιών, καθώς και δυνατότητα αξιολόγησης και σχολιασμού τους. Έτσι, το υλικό της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης θα είναι στη διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας τη χρονική στιγμή που αυτό είναι επιθυμητό, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησής του σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης. Αυτή η υπηρεσία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη τα επόμενα χρόνια, όταν θα έχει γίνει πραγματικότητα η ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η ύπαρξη υπολογιστών και προβολέων μέσα σε κάθε τάξη.
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πληκτρολογήσετε http://www.ypepth.gr/el_ec_category682.htm και http://www.e-yliko.gr/htmls/CONFERENCE_FILES/EkpaideytikiTV.pdf 

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας