e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Δεκέμβριος 2008 - 14ο 'Αλλα Τεύχη

Τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα του 21ου αιώνα
 

Τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα του 21ου αιώνα - Το πρώτο συνέδριο εφ όλης της ύλης

Συνέδριο με θέμα «Τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα του 21ου αιώνα» διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2008 από το Εθνικό Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ), σε συνεργασία με το Συνήγορο Του Πολίτη. Το Συνέδριο διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα εορτασμού της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την προστασία και τη διασφάλιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού και την προώθηση της Σύμβασης του ΟΗΕ. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, συντονιστές ήταν οι κ. κ. Π. Σκλιάς, Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, Ε. Αγάθωνος Διδάκτωρ Ψυχολογίας, Δ. Αναγνωστόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Α. Συρίγος, Ειδικός Γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπ/σης ΥΠΕΠΘ, ενώ εισηγήσεις πραγματοποίησαν μεταξύ άλλων οι κ. κ. Γ. Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Νομικός Εγκληματολόγος και Λ. Κανελλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν από ειδικούς ομιλητές για την εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης του ΟΗΕ, για τη φοίτηση και τη σχολική διαρροή, τις Νέες Τεχνολογίες και τις σύγχρονες εξαρτήσεις και τις διεθνείς και ευρωπαϊκές προοπτικές για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ε. Στυλιανίδης, παρουσιάζοντας τους τρεις Τομείς πάνω στους οποίους βασίζεται η πολιτική στο χώρο της νεολαίας: «Την ενίσχυση της πολιτικής συμμετοχής μέσα από την ενθάρρυνση της λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων Νέων, την ενδυνάμωση της νεανικής επιχειρηματικότητας, που ανοίγει νέες ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους και πρωτοβουλίες που αφορούν στην κοινωνική ευαισθησία και αναδεικνύουν τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της πολιτικής. Η κοινωνική ευαισθησία εκδηλώνεται με εκστρατείες που ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν την ελληνική κοινωνία για θέματα που απασχολούν κυρίως τους νέους ανθρώπους: ναρκωτικά, ντόπινγκ, νεανική εγκληματικότητα, παράνομη διακίνηση προσώπων, εξαρτήσεις από το διαδίκτυο και άλλες ουσίες». Στη συνέχεια ο κ. Ε. Στυλιανίδης δήλωσε: «Η λειτουργία του Παρατηρητηρίου των Δικαιωμάτων του Παιδιού συμβάλλει στην αποτελεσματική κινητοποίηση της κρατικής μηχανής και των κοινωνικών φορέων, ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά η παιδική και η εφηβική ηλικία από κινδύνους και απειλές της εποχής μας». Το Εθνικό Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το θεσμοθετημένο κέντρο τεκμηρίωσης που ασχολείται με την παρακολούθηση και προσαρμογή των νόμων και των πολιτικών της χώρας μας, στα πρότυπα του περιεχομένου της Διεθνούς Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
 
Έχοντας ως κύριο έργο τη μελέτη και την καταγραφή των βιοψυχοκοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα το παιδί, το Παρατηρητήριο επιδιώκει τη διασύνδεση των δημοσίων και των ιδιωτικών φορέων, καθώς και των Mη Kυβερνητικών Oργανώσεων που ασχολούνται με συναφή θέματα σε διαφορετικά επίπεδα όπως ιατρικό, κοινωνικής συμπεριφοράς, ψυχολογικής στήριξης, συμβουλευτικής ή πολιτιστικής έκφρασης και το συντονισμό τους σε ένα πλήρως διαρθρωμένο δίκτυο υπηρεσιών για την προστασία και την υποστήριξη του παιδιού, αλλά επίσης και για την έμπρακτη διασφάλιση των δικαιωμάτων του.
 
Προκειμένου να εξασφαλίσει την εξαγωγή έγκυρων και αξιόπιστων συμπερασμάτων για τις πολιτικές που οφείλει να υλοποιήσει η πολιτεία, όσον αφορά σε ζητήματα που άπτονται των Δικαιωμάτων του Παιδιού, το Παρατηρητήριο έχει δρομολογήσει ήδη τη δημιουργία Κέντρων Τεκμηρίωσης, με έδρα τη ΓΓΝΓ και με σκοπό την προώθηση της έρευνας σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα.
 
Ήδη προγραμματίζονται δράσεις σε δομές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, στοχευμένες σε ευαίσθητες κατηγορίες νεαρών ατόμων, όπως είναι οι ανήλικοι παραβάτες που φιλοξενούνται σε φυλακές ανηλίκων ή τα παιδιά που διαμένουν σε στέγες, για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους μέσα από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και δράσεις οι οποίες θα αφορούν τα άτομα με αναπηρία. Παράλληλα προωθούνται συνεργασίες με άλλα παρατηρητήρια, όπως αυτό της Κύπρου ή το Eurochild, ενώ η ΓΓΝΓ προχωρά στη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής πύλης με θέμα την παιδική και εφηβική προστασία και στόχο την ενημέρωση των γονιών και παιδιών για τις σύγχρονες απειλές που αφορούν στο διαδίκτυο και στην κοινωνία.
 
Την ίδια ημέρα, στις 20 Νοεμβρίου 2008 δηλαδή, ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Α. Λυκουρέντζος, στo πλαίσιo και του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος της UNICEF «Τα παιδιά μαθαίνουν για τα Δικαιώματά τους» επισκέφθηκε το Δημοτικό Διαπολιτισμικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου. Μετά το πέρας της επίσκεψης ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού αναδεικνύει τις υποχρεώσεις μας για να οικοδομήσουμε ένα αισιόδοξο αύριο με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε ένα φωτεινό και ειρηνικό κόσμο. Η αξιοπρεπής και η υγιεινή διαβίωση, η πρόσβαση στην εκπαίδευση και η σταθερή ανάπτυξη, οι πολλές και ίσες ευκαιρίες αποτελούν αναφαίρετα δικαιώματα κάθε παιδιού, σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρίσκεται. Είναι χρέος όλων μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για όλα τα παιδιά του κόσμου μακριά από την εκμετάλλευση, την κακοποίηση και την εγκατάλειψη».

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας