e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Δεκέμβριος 2008 - 14ο 'Αλλα Τεύχη

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ στην Κρήτη για δεύτερη φορά
 

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ στην Κρήτη για δεύτερη φορά - Οι δράσεις του Υπουργού στη Μεγαλόνησο

Το Ηράκλειο ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ε. Στυλιανίδη, στην Κρήτη, την Πέμπτη και Παρασκευή 16 και 17 Οκτωβρίου 2008. Ο κ. Ε. Στυλιανίδης υποδέχθηκε εκεί τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον συνόδευσε στην επίσημη επίσκεψή του στο νησί. Τόσο η Εκκλησία, όσο και η κοινωνία της Κρήτης υποδέχτηκαν με θέρμη τον Οικουμενικό Πατριάρχη, εκδηλώνοντας συναισθήματα αλληλεγγύης στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

Το απόγευμα της ίδια ημέρας, ο κ. Στυλιανίδης μετέβη στο Λασίθι, όπου ανακοίνωσε το πρόγραμμα για την κατασκευή 32 έργων συνολικού ύψους 34 εκατομμυρίων €, παρουσίασε το εγκριθέν Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία του νέου τμήματος του ΤΕΙ στον Άγιο Νικόλαο, ενώ δεσμεύθηκε να επανεξετάσει τα δύο αιτήματα που δεν είχαν εισαχθεί στο παρελθόν στο ΣΑΤΕ για τη δημιουργία δύο νέων τμημάτων ΤΕΙ στη Σητεία και την Ιεράπετρα αντίστοιχα, που θα βοηθήσουν τα υφιστάμενα τμήματα να ενισχυθούν θεματικά και επιστημονικά, μετεξελισσόμενα σε σχολές.
 
Στη σύσκεψη που είχε με τοπικούς παράγοντες, έγινε εκτενής συζήτηση για τη δημιουργία Διεθνών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών στο νομό Λασιθίου, σε σύμπραξη του τοπικού παραρτήματος ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Κρήτης με τα Τοπικά, Περιφερειακά ή και με Διεθνή Πανεπιστήμια και σε γνωστικά αντικείμενα τέτοια που συνδέονται με τη φυσιογνωμία της ανάπτυξης και της οικονομίας της περιοχής. Στόχος της ενέργειας αυτής αποτελεί η προσέλκυση στο Λασίθι όχι μόνο Ελλήνων αλλά και ξένων μεταπτυχιακών φοιτητών, οι οποίοι μπορεί να καταβάλλουν και δίδακτρα βάσει του νέου νόμου και το Υπουργείο να χρηματοδοτεί τις λειτουργικές ανάγκες των προγραμμάτων ώστε να μπορεί η περιοχή να ωφελείται και επιστημονικά από τις υπηρεσίες των νέων επιστημόνων, αλλά και αναπτυξιακά και οικονομικά.
 
Την επόμενη μέρα ο Υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το νεοαναγειρόμενο συγκρότημα του 14ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου. Σε δηλώσεις του, έδωσε έμφαση στην απόφαση για έκτακτη χρηματοδότηση ύψους ενός εκατομμυρίου € της τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την συντήρηση κτιρίων ή την αναβάθμιση ιστορικών σχολικών μονάδων και την κατασκευή οκτώ νέων νηπιαγωγείων, που θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του νομού στα ζητήματα των υποχρεωτικών νηπιαγωγείων.
 
Στη συνέχεια παρέστη στο 6ο Ανοιχτό Διήμερο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων (ΤΟΣΥΝ) της Περιφέρειας Κρήτης. Στα ΤΟΣΥΝ, παρ’ ότι ήταν σύντομη, αλλά δυναμική η καμπάνια ενημέρωσης, ενεγράφησαν πάνω από 100.000 νέοι στα Μητρώα και το ποσοστό συμμετοχής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νέο αυτό θεσμό ξεπέρασε το 90%. Ο κ. Στυλιανίδης οριοθέτησε τους στόχους των Ανοιχτών Διημέρων, που δεν είναι άλλοι από τη συμμετοχή των νέων, την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και «..την εκδήλωση της κοινωνικής ευαισθησίας σε μία λογική απολύτως ανθρωποκεντρική που φέρνει και την ελληνική περιφέρεια στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος».
 
«Εμείς δεν δεχόμαστε οι νέοι να στοιβάζονται στους προθαλάμους των κομματικών ή των βουλευτικών γραφείων για να διεκδικούν τα αυτονόητα. Επιθυμούμε οι νέοι να έχουν πληροφόρηση και ίσες ευκαιρίες με αυτόματα και αξιοκρατικά μέσα από τους ίδιους τους θεσμούς», τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και συμπλήρωσε: «αυτό το Γραφείο, λοιπόν, που λειτουργεί στον κάθε Νομό δίνει τη δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης».
 
Κλείνοντας τη διήμερη περιοδεία του, ο κ. Στυλιανίδης εγκαινίασε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Χανίων στο Δήμο Βάμμου. Ένα παραδοσιακό σχολείο, που φιλοξενεί κάθε χρόνο περίπου 2.000 παιδιά, επιμορφώνει εκατοντάδες εκπαιδευτικούς από όλη την περιφέρεια της Κρήτης και συμβάλλει στο να μαθαίνει ο μαθητής από τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πελοπόννησο τις ομορφιές της περιοχής, την ιστορία της και τη συμβολή των Χανίων στην εθνική ιστορία και τον πολιτισμό. Όπως τόνισε και ο κ. Στυλιανίδης, «αυτά τα σχολειά που πρέπει να μείνουν ζωντανά, διότι θυμίζουν την αξία της ελληνικής παιδείας και δυναμώνουν την αγάπη προς την ελληνική φύση, προς την ελληνική ύπαιθρο, προς την ελληνική περιφέρεια».

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας