e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Φεβρουάριος 2009 - 16ο 'Αλλα Τεύχη

Πολιτισμός και Εκπαίδευση
 

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους

Η συμβολή της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης
     
Tο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους πραγματοποιήθηκε, όπως είχαμε αναφέρει σε σχετικό άρθρο του 13ου τεύχους του e-Emphasis, στον Πύργο Ηλείας από τις 29 Νοεμβρίου ως 6 Δεκεμβρίου 2008, μπαίνοντας στη 2η δεκαετία δημιουργίας. Συγχρόνως, έγινε η 8η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας-CAMERA ZIZANIO από 24 Νοεμβρίου ως 9 Δεκεμβρίου 2008, μια γιορτή των παιδιών και των νέων της χώρας μας και της Ευρώπης υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του ΥΠΕΠΘ. Η CAMERA ZIZANIO αποτελεί σήμερα τη μοναδική πανευρωπαϊκή διοργάνωση με στόχο την οπτικοακουστική δημιουργία και εξέλιξη των νέων στο χώρο αυτό. Εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες συναντώνται στον Πύργο για να παρουσιάσουν τις ταινίες που δημιούργησαν σε σχολεία, εργαστήρια ή ατομικά, να ανταλλάξουν απόψεις, να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν κοινές μελλοντικές δράσεις.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επαγγελματικές ταινίες με θεματικές για παιδιά και νέους, ταινίες-δημιουργίες μαθητών και εμπλουτίζεται από ποικίλες εκδηλώσεις και σεμινάρια - μοντάζ, φωτισμού, 3D animation, θεάτρου σκιών κ.ά., οι οποίες αποτελούν την κορύφωση της ετήσιας δραστηριότητας του Φεστιβάλ. Μετά από δέκα χρόνια δυναμικής παρουσίας, δικαίως το Φεστιβάλ έχει εξελιχθεί σε θεσμό για την περιοχή έχοντας παράλληλα κατακτήσει παγκόσμια φήμη.
  
Τιμώμενο πρόσωπο του 11ου Φεστιβάλ ήταν ο σημαντικός Έλληνας διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης. Κορυφαίες προσωπικότητες του διεθνούς κινηματογράφου, παραγωγοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, θεσμικοί παράγοντες, της εκπαιδευτικής κοινότητας και 200 περίπου παιδιά από 20 ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από χώρες εκτός Ευρώπης επισκέφθηκαν τον Πύργο και την Ολυμπία κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, κ. Δ. Σπύρου, αναφερόμενος στο θεσμό και κάνοντας μια ιστορική αναδρομή δήλωσε τα εξής: «Στην Ελλάδα η κινηματογραφική εκπαίδευση ήταν ταυτόσημη με το “αιώνιο” αίτημα των φορέων του κινηματογραφικού χώρου για ίδρυση Ακαδημίας Κινηματογράφου πανεπιστημιακού επιπέδου. Γινόταν δηλαδή αναφορά μόνο για την Γ/θμια εκπαίδευση. Κανείς δεν είχε θέσει το θέμα της διδασκαλίας του κινηματογράφου στην Α/θμια και την Β/θμια εκπαίδευση. Εκείνη τη χρονιά, μετά από πρόταση του Νεανικού Πλάνου προς τη Νομαρχία Ηλείας δημιουργήθηκε το Φεστιβάλ με βασικούς σκοπούς:
  • Την ανάπτυξη της παραγωγής ποιοτικών παιδικών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών στην Ελλάδα
  • Την υποστήριξη της διανομής παιδικών ταινιών και οπτικοακουστικών προγραμμάτων στα σχολεία
  • Την κινηματογραφική εκπαίδευση».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις δράσεις του Φεστιβάλ προς αυτήν την κατεύθυνση συμπλήρωσε ότι «..πραγματοποιήσαμε εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς στην Ηλεία, την Αθήνα και σε δεκάδες άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Διοργανώσαμε σεμινάρια, προβολές ταινιών και ειδικά αφιερώματα. Παράλληλα δημιουργήσαμε τη μοναδική στη χώρα μας Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη. Καταστήσαμε το cineFILIP, στην Αθήνα, το μοναδικό παιδικό κινηματογραφικό στέκι της πρωτεύουσας. Οργανώσαμε ένα τεράστιο δίκτυο διεθνών σχέσεων. Δημιουργήσαμε την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας CameraZizaniο, που είναι ένα Φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ Ολυμπίας..».
 
Επίσης, δηλώσεις έκανε και ο Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, κ. Χρήστος Παναγόπουλος που παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα εξής: «Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους έφτασε αισίως στην 11η διοργάνωσή του. Ένα φεστιβάλ σημαντικό όχι γιατί απλώς προβάλλει υψηλής αισθητικής κινηματογραφικές ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και γιατί αυτές οι ταινίες απευθύνονται στα παιδιά και τους νέους, ενώ σε παράλληλα τμήματά του, οι προβαλλόμενες ταινίες δημιουργούνται ή έχουν δημιουργηθεί από τα ίδια τα παιδιά. Το Φεστιβάλ της Ολυμπίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα “παράλληλο σχολείo” μια που μέσα από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες του, προτείνει κατ’ουσία αισθητικές και ιδεολογικές παρεμβάσεις με κοινωνικό χαρακτήρα»
 
Παρούσα στα ελληνικά εκπαιδευτικά οπτικοακουστικά δρώμενα η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, η οποία συμμετείχε για 1η φορά στο Φεστιβάλ με οργανωμένο περίπτερο, ενημερώνοντας την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους ενδιαφερόμενους για το έργο και τη δράση της με έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό, διαφημιστικά φυλλάδια και καταλόγους με τις πλέον σύγχρονες παραγωγές της. Στην τελετή έναρξης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά και το ρόλο της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης. Επιπλέον, κατά την τελετή λήξης, η κ. Α. Γκίκα, Διευθύντρια της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, συμμετείχε για 1η φορά στην απονομή βραβείων και διακρίσεων, απονέμοντας το βραβείο καλύτερης ταινίας σε διακριθέντες μαθητές από το εξωτερικό. Επίσης, το παρόν έδωσε και το Ηλεκτρονικό Περιοδικό του ΥΠΕΠΘ e-Emph@sis με τους συνεργάτες του.

Για τους λάτρεις των παιδικών και νεανικών ταινιών που δεν είχαν την ευκαιρία να παραστούν στο Φεστιβάλ, οι προβολές επαναλήφθηκαν από 11 έως 17 Δεκεμβρίου 2008 στο cine Φιλίπ στην Αθήνα και θα συνεχιστούν κάθε Κυριακή ως τον Απρίλιο 2009, όπως μπορείτε με λεπτομέρειες να δείτε στο σχετικό άρθρο στο 15ο τεύχος του e-Emphasis.


       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας