e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Φεβρουάριος / Μάρτιος 2008 -6o 'Αλλα Τεύχη

«Η Ακρόπολη είναι για μένα η ίδια η Σημαία»
 

«Η Ακρόπολη είναι για μένα η ίδια η Σημαία» - Βραβεία και έπαινοι στο μαθητικό διαγωνισμό για τον Ιερό Βράχο

«Η Ακρόπολη είναι για μένα η ίδια η Σημαία, εκεί στη νότια πλευρά, την απότομη, που βλέπει όλη τη σύγχρονη Αθήνα και κυματίζει με το αεράκι που κατεβαίνει από τον Υμηττό. Δίπλα στο παλιό Μουσείο με την κουκουβάγια να φυλάει την πόρτα του και  να εποπτεύει τους γερανούς που ενώνουν το χτες με το σήμερα και κουβαλάνε τα κομμάτια της καρδιάς μας στο νέο Μουσείο».

Με αυτά τα λόγια (απόσπασμα από την έκθεσή της) η μικρή Αρετή Χασιώτη «κέρδισε» την κριτική επιτροπή και απέσπασε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό για την Ακρόπολη, που διοργανώθηκε από την «Ένωση Φίλων Ακροπόλεως», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον οποίο και προβάλαμε σε σχετικό άρθρο του 2ου τεύχους του e-Εmphasis. Το Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2008, με ευρεία συμμετοχή κοινού, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος - η οποία ήταν και κύριος χορηγός - η απονομή των βραβείων του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Έκθεσης με θέμα «Ο Βράχος της Ακρόπολης με τα μνημεία του δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Ανάμεσά τους και εκατοντάδες νέα παιδιά, της ηλικίας σου, από όλον τον κόσμο. Σε τι, πιστεύεις, ότι οφείλεται αυτό; Και για εσένα, που ζεις στην Ελλάδα, τι σημασία έχει η Ακρόπολη
 
Το ΥΠΕΠΘ εκπροσωπήθηκε από τον Υφυπουργό, κ. Α. Λυκουρέντζο και το Υπουργείο Πολιτισμού, από τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κ. Β. Βασιλοπούλου. Ο Υφυπουργός Παιδείας, στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε και αφού συνεχάρη τόσο τους μαθητές για την ποιοτική συμμετοχή τους όσο και την Ένωση των Φίλων της Ακρόπολης για την επιτυχή διοργάνωση του διαγωνισμού, στάθηκε στην ιστορική αξία της Ακρόπολης και στις αξίες που συμβολίζει. «Η διάσωση της ελληνικής και κατ΄ επέκταση της ευρωπαϊκής ελευθερίας και πολιτιστικής ταυτότητας καθώς επίσης και η ενυπάρχουσα εναρμόνιος αισθητική και αρχιτεκτονική συμμετρία, αναδεικνύει την Ακρόπολη σε ανυπέρβλητο σύμβολο των διαχρονικών ελληνικών αξιών, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της φιλοπατρίας, της πίστης, της αρμονίας και της ωραιότητας. Αυτές οι αξίες, που προσδιορίζουν την ταυτότητα της ελληνικής αυτοσυνειδησίας μας, με την διδαχή και την πανανθρώπινη αποδοχή τους έγιναν και οικουμενικές», τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος.
 
Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 598 μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Δόθηκαν τρία βραβεία και επτά έπαινοι σε δέκα μαθητές. Το πρώτο βραβείο, όπως προαναφέραμε, έλαβε η Αρετή Χασιώτη από το Πειραματικό Γυμνάσιο της Βαρβακείου Σχολής. Την επομένη, οι μαθητές και οι συνοδοί τους ξεναγήθηκαν από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΦΑ στην Ακρόπολη και στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Η όλη εκδήλωση στέφθηκε από επιτυχία και απέσπασε ιδιαίτερα ευμενή σχόλια.
 
Οι διακρίσεις που απονεμήθηκαν έχουν ως ακολούθως:
  • 1ο βραβείο: Χασιώτη Αρετή - Πειραματικό Γυμνάσιο Βαρβακείου Σχολής
  • 2ο βραβείο: Σωτηρόπουλος Ιωάννης - 1ο Γυμνάσιο Βόλου
  • 3ο βραβείο: Μπίνης Νίκος- Σέργιος - 1ο Γυμνάσιο Ρόδου
Απενεμήθηκαν επίσης και επτά ισότιμοι έπαινοι στους κάτωθι μαθητές με   αλφαβητική σειρά:
  • Βατικιώτης Σταύρος - 6ο Γυμνάσιο Καλλιθέα
  • Γρηγοριάδης Γεώργιος - 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
  • Καϊνάκ Λευτέρης - 6ο Γυμνάσιο Δράμας
  • Κλαυδιανού Σπυριδούλα - Γυμνάσιο Μαχαιράδου Ζακύνθου
  • Κωστοπούλου Χαρίκλεια - Γυμνάσιο Πελασγίας Φθιώτιδας
  • Ρεζά Γουλάμ Πουρ Χασάν - 2ο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ελληνικού
  • Τσομπανέλη Ευαγγελία - 4ο Γυμνάσιο Θήβας

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας