e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οκτώβριος 2009 - 22o 'Αλλα Τεύχη

Πολιτισμός και Εκπαίδευση
 

«Το Χρώμα της Ελευθερίας» στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πάτρας

Τηλεοπτική σειρά για τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη
 
H Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτρας «Διεθνές Πανόραμα» με τη συνδρομή των στελεχών του ερασιτεχνικού θεατρικού θιάσου της Πάτρας «Ρεφενέδες» και σε συνεργασία με την τηλεόραση του ΣΚΑΙ τμήμα της τηλεοπτικής σειράς δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης-Το Χρώμα της Ελευθερίας» του σκηνοθέτη κ. Γ. Κατωμέρη.

Η προβολή θα γίνει την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 20:30, στο πλαίσιο του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτρας. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί για 3η συνεχή χρονιά στον πολυχώρο πολιτισμού & ψυχαγωγίας ΙΝΤΕΑΛ από  2 έως 10 Οκτωβρίου 2009.
 
Η παραγωγή «Το Χρώμα της Ελευθερίας» αφορά στη ζωή του μεγάλου Έλληνα μουσουργού της Ρωμιοσύνης στην Πάτρα. Ο θεατής ταξιδεύει σε ένα ελκυστικό ταξίδι στο χρόνο, στο πάθος, τον αγώνα και τα οράματα, τη μουσική και τον πολιτισμό.
 
Για την πραγματοποίηση των 6 επεισοδίων της σειράς έλαβαν μέρος δεκάδες ερασιτέχνες ηθοποιοί, νεανικές χορωδίες, φοιτητές του Θεατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και θεατρικοί όμιλοι. Ακόμη, ευγενώς συμμετείχαν στη δημιουργία των δραματοποιημένων σκηνών γνωστοί ηθοποιοί και επαγγελματίες καλλιτέχνες, όπως οι κ.κ. Γ. Μπέζος, Δ. Πετρόπουλος, Α. Υψηλάντη, Λ. Βαρδαρός, Θ. Αργυρίου, Α.  Μανουρά, Ε. Τσαμποδήμου, I. Robertson, καθώς και η χορογράφος και για χρόνια πρώτη χορεύτρια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, κ. Κ. Κερβανίδου. Η κ. Έ. Πασπαλά ζωντάνευσε ένα μανιάτικο μοιρολόι και τέλος, οι Φ. Μάνταλος και  Γ. Πάλλας υποδύθηκαν τον Μίκη Θεοδωράκη σε ηλικία 5 και 12 χρόνων αντίστοιχα, ενώ οι Λ. Μανανάς και η Ε. Κατωμερή έπαιξαν το νεαρό Μίκη και τη Μυρτώ.
 
Ο σκηνοθέτης της ταινίας κ. Γ. Κατωμερής δήλωσε χαρακτηριστικά: «Για 8 ολόκληρους μήνες, σε σχεδόν καθημερινή βάση, ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός ξετύλιξε την ιστορία μιας ζωής και ταυτόχρονα σκιαγράφησε την ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία ογδόντα χρόνια. Με ένα νεανικό, χειμαρρώδη και γεμάτο πάθος λόγο, μίλησε για πρόσωπα, ιστορικές στιγμές και αποκάλυψε γεγονότα άγνωστα μέχρι σήμερα. Σε κάθε περιοχή όπου φθάναμε, μια πρωτοφανής κινητοποίηση αγάπης προς τον Μίκη εκδηλώνονταν. Απλός κόσμος, τοπικές αρχές, παλιοί αγωνιστές, πνευματικοί άνθρωποι της περιοχής, αλλά και νέοι, που με έκπληξη είδαμε να συμμετέχουν σε πολλές χορωδίες που τραγουδούσαν και προέβαλλαν την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Όλοι ήθελαν να βοηθήσουν στη συγκέντρωση αρχειακού υλικού, αλλά και να προσφέρουν την βοήθεια τους με την συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων στα γυρίσματα σε αυτές τις περιοχές».
 
Άλλωστε, η Πάτρα αποτέλεσε μεγάλο σταθμό στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Για πρώτη φορά παρακολουθεί μαθήματα βιολιού στο Πατραϊκό Ωδείο, γράφει το πρώτο τραγούδι με τίτλο «Γλιστράς καραβάκι», αλλά και βαδίζει στα στενά σοκάκια των Προσφυγικών, γεγονός που θα επηρεάσει όλη την μετέπειτα ψυχοσύνθεσή του. Τα γυρίσματα στην Πάτρα πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Συνοικισμού της Αγίας Αικατερίνης, στο Γυμνάσιο όπου φοίτησε ο Μίκης στα Ψηλά Αλώνια (7o Λύκειο), στο Πατραϊκό Ωδείο κ.ά.
 
Περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά μπορείτε να διαβάσετε στον ιστοχώρο του ΣΚΑΙ.
 
 

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               3660 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας