e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Φεβρουάριος 2009 - 16ο 'Αλλα Τεύχη

Γλωσσομάθεια
 

Καινοτόμες προσεγγίσεις στη γλωσσική διδασκαλία

Η τελετή απονομής των φετινών βραβείων Label
 
Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008, στο Ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis,  έγινε η τελετή απονομής των βραβείων European Language Label. Η τελετή διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του ΟΕΕΚ που συνιστά φορέα υλοποίησης της δράσης αυτής στην Ελλάδα και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Το "Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών" (European Language Label) φέτος απονεμήθηκε σε δύο φορείς που κατέθεσαν προτάσεις καινοτόμου γλωσσικής διδασκαλίας. Στη διάρκεια της τελετής ακούστηκαν χαιρετισμοί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ και του ΟΕΕΚ, εστιασμένες στη σημασία της πολυγλωσσίας που συνιστά βασική προτεραιότητα της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής και πυλώνα για τη Διά Βίου μάθηση.
 
Η δράση "Σήμα Γλωσσών" (Language Label) στην οποία αναφερθήκαμε σε σχετικά άρθρα του 5ου και 10ου τεύχους του e-Emph@sis, είναι εδραιωμένος θεσμός σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει στόχο να ενθαρρύνει νέες πρωτοβουλίες στον τομέα της διδασκαλίας και της εκμάθησης ξένων γλωσσών, να ενημερώσει εκπαιδευτικούς και μαθητές σχετικά με τις πρωτοβουλίες αυτές και να τους εμπνεύσει να προσαρμόσουν στις σημερινές εξελίξεις τις ιδέες και τις τεχνικές που εφαρμόζουν.
  
Η δράση αυτή απευθύνεται σε ιδιώτες και φορείς που ασχολούνται με τη διδασκαλία ξένων γλωσσών σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα ενδιαφέρει:
  • Καθηγητές ξένων γλωσσών
  • Δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • Ινστιτούτα / Κέντρα ξένων γλωσσών
  • Κέντρα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών
  • Διδασκαλεία ξένων γλωσσών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κλπ

Κάθε έτος ορίζονται συγκεκριμένες θεματικές προτεραιότητες από την Ομάδα Εργασίας για το Σήμα Γλωσσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες είναι κοινές για όλες τις χώρες. Αυτό σημαίνει ότι τα σχέδια που υποβάλλουν οι υποψήφιοι πρέπει να ανήκουν στις ορισμένες θεματικές ενότητες του τρέχοντος έτους. Η υιοθέτηση ενός ή περισσότερων κοινών θεματικών προτεραιοτήτων για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησε το 2003 και κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να είναι ευκολότερος ο συγχρονισμός και η μεταφορά εμπειρίας από ένα περιβάλλον σε ένα άλλο.

Το 2008 υπήρξε το Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου, γεγονός που υπογραμμίζει τη συμβολή του διαπολιτισμικού διαλόγου σε μια σειρά στρατηγικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι η προώθηση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας, η ενεργός συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών και η κοινωνική συνοχή. Η ανακήρυξη του 2008 σε Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου τόνισε και κατέστησε γνωστή την προτεραιότητα αυτή. Ο διαπολιτισμικός διάλογος, εφεξής, θα αποτελεί κεντρικό θέμα των δραστηριοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό της Ε.Ε.  
 
 Ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) έχει οριστεί με Υπουργική Απόφαση ως ο υπεύθυνος φορέας υλοποίησης στην Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για το Διαγωνισμό Label 2008 μέσω της ιστοσελίδας της δράσης.  

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας