e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Απρίλιος 2008 - 7o 'Αλλα Τεύχη

Σχολικοί Διαγωνισμοί
 

Ξεμπλόγκαρε!

Οι μαθητές γράφουν τα δικά τους blog και διεκδικούν βραβεία!
 
O διαγωνισμός «Ξεμπλόγκαρε» δημιουργήθηκε για να εμπνεύσει μαθητές από όλη την Ελλάδα να σκεφθούν, να φανταστούν, να περιγράψουν, να μοιραστούν ιδέες και να παρουσιάσουν το δικό τους «κόσμο», μέσα από το διαδίκτυο. Ο κάθε μαθητής (μόνος ή ομαδικά) καλείται να χτίσει ένα μοναδικό ιστολόγιο (blog) με πρωτοποριακό και συγχρόνως εκπαιδευτικό περιεχόμενο, μαθαίνοντας να ερευνά και να συνθέτει δημιουργικά με εργαλείο την τεχνολογία, διαγωνιζόμενος για συναρπαστικά έπαθλα. Το ιστολόγιο, εκτός από κείμενα, μπορεί να περιέχει φωτογραφίες, videos, ήχους, μουσική, γραφικά και άλλα πολλά.

Ο πρωτότυπος αυτός διαγωνισμός διοργανώνεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και την Ψηφιακή Ελλάδα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο διαγωνισμός «ξε-blog-αρε» προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους μαθητές να γνωριστούν μεταξύ τους και να παρουσιάσουν μέσα από τη δική τους «φρέσκια» ιστοσελίδα, το σχολείο τους, την πόλη ή το χωριό τους, το περιβάλλον και τον πολιτισμό τους αλλά και να παρουσιάσουν μέσα από το ίντερνετ με ποιό τρόπο φαντάζονται την «ψηφιακή Ελλάδα του μέλλοντος». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πρόσφατα ο Υπουργός Παιδείας, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης «ο διαγωνισμός ‘Ξεμπλόγκαρε’ αποτελεί μια δράση αριστείας, που επιθυμούμε να αποδείξει στην πράξη ότι οι καλύτεροι παραγωγοί περιεχομένου είναι οι ίδιοι οι έλληνες χρήστες ίντερνετ και ειδικά η νέα γενιά με τη φαντασία και τη δημιουργικότητά της».
 
Βασικοί στόχοι του διαγωνισμού είναι οι ακόλουθοι:
  • η κινητοποίηση των μαθητών κάθε βαθμίδας ώστε να μάθουν να αξιοποιούν τα νέα μέσα, τα λεγόμενα social media (ή αλλιώς εργαλεία Web 2.0) και κυρίως να μάθουν να δημιουργούν τα δικά τους ιστολόγια με διαδικτυακά εργαλεία που διατίθενται ελεύθερα προσβάσιμα και δωρεάν
  • η δημιουργία υλικού με ελληνικό περιεχομένο, που να αφορά στην περιγραφή του σχολείου, της πόλης ή του κάθε χωριού των μαθητών, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της τοπικής ιστορίας, αλλά και με ιδέες για το πώς οραματίζονται οι μαθητές την Ψηφιακή Ελλάδα
  • η αξιοποίηση ενός νέου δίαυλου επικοινωνίας με τη νέα γενιά, μέσω του οποίου θα τεθούν οι προβληματισμοί τους και θα ξεδιπλωθεί όλη η δημιουργικότητά τους.
Δικαίωμα συμμετοχής, σε μία από τις τρεις κατηγορίες του διαγωνισμού (ανάλογα με το σχολείο φοίτησης) έχουν όλοι οι μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να δημιουργήσουν μόνοι ή με τους συμμαθητές τους το δικό τους blog, καλύπτοντας τέσσερα βασικά θέματα:
 
α. Το σχολείο σου
β. Η πόλη / το χωριό σου
γ. Περιβάλλον/πολιτισμός της πόλης/χωριού
δ. Ψηφιακή Ελλάδα
 
Μετά από την ημερομηνία λήξης υποβολής των συμμετοχών (blogs), η Επιτροπή Αξιολόγησης θα επιλέξει τις καλύτερες συμμετοχές. Τα έξι καλύτερα blogs (2 από μαθητές Δημοτικού, 2 από Γυμνασίου και 2 από Λυκείου) θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση το Σεπτέµßριο στην Αθήνα, με σημαντικά χρηματικά έπαθλα. Εκπρόσωποι των νικητών μαζί με τους γονείς τους θα παραλάβουν οι ίδιοι τα έπαθλα και θα παρουσιάσουν «ζωντανά» τη δουλειά τους στο διαδίκτυο.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών για το διαγωνισμό είναι η 16η Μαΐου 2008. Οι διαγωνιζόμενοι θα μάθουν αν συγκαταλέγονται στους νικητές μέσω της ιστοσελίδας www.kseblogare.gr, πληκτρολογώντας την στις 15 Σεπτεμβρίου 2008. Τότε, θα αναρτηθούν τα 6 νικητήρια blogs, το 1o και το 2o καλύτερο σε κάθε κατηγορία για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, καθώς και τα ονόματα των νικητών, αυτών δηλαδή που δημιούργησαν το κάθε blog σε κάθε κατηγορία.
 
Ο διαγωνισµός προßλέπει ότι τα χρήµατα που θα δοθούν σαν έπαθλα στους νικητές, θα πρέπει να χρησιµοποιηθούν για αγορές, οι οποίες θα καλύπτουν τεχνολογικές και µαθησιακές ανάγκες των νικητών, όπως για παράδειγµα αγορές εξοπλισµού ή λογισµικού Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (υπολογιστές, κάµερες, κινητά, κλπ), αγορές συνδέσεων internet, αναλώσιµα υπολογιστών, κλπ.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας