e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οκτώβριος 2008 - 12ο 'Αλλα Τεύχη

Πολυγλωσσία
 

Η ελληνική γλώσσα ως δεύτερη ή ξένη

Ημερίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας
 
Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας οργάνωσε ημερίδα παρουσίασης του προγράμματος "Ανάπτυξη επιπέδων πιστοποίησης της γνώσης της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης ή ξένης" Πιστοποίηση επάρκειας ελληνομάθειας για ομογενείς ή αλλογενείς». H ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008, στο Ιωνικό Κέντρο. Το πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται τον Αύγουστο 2006 και ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου 2008. Συγχρηματοδοτείται μέσω του ΥΠΕΠΘ από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Γ΄ Κ.Π.Σ. - ΕΠΕΑΕΚ) και υλοποιείται από ένα μόνο φορέα, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.

Η κ. Νιόβη Αντωνοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, μίλησε αναλυτικά για τους στόχους, το περιεχόμενο και τις μελλοντικές επιδιώξεις του που είναι η προώθηση της διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας μέσω της εναρμόνισης των επιπέδων γλωσσομάθειας με τα αντίστοιχα του Κοινού Πλαισίου Αναφοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης και η υποστήριξη της συστηματικής επιμόρφωσης και της παροχής σύγχρονων εκπαιδευτικών εργαλείων σε όσους διδάσκουν τη νέα ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό και της εξειδίκευσης της διδακτικής και εξεταστικής διαδικασίας σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
 
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση του έργου τηλεκπαίδευσης «Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής». Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που παρέχει εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε ομογενείς και αλλογενείς που ζουν και εργάζονται εκτός της ελληνικής επικράτειας, αξιοποιώντας προς όφελός τους τις δυνατότητες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Προσφέρει γνώση που βασίζεται στις πλέον σύγχρονες γλωσσοδιδακτικές θεωρίες και μεθόδους, ενώ το ειδικά σχεδιασμένο ηλεκτρονικό περιβάλλον επιτρέπει τη συστηματική επιμόρφωση/κατάρτιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού διδασκόντων. Ήδη, κατά τους δύο πρώτους κύκλους εφαρμογής της 8μηνης εκπαίδευσης, επιμορφώθηκαν και επιμορφώνονται περισσότερα από 200 άτομα σε περισσότερες από 30 χώρες όλου του κόσμου.
 
Οι συντελεστές του προγράμματος κ.κ. Α. Παυλόπουλος, Γ. Υψηλάντης, Κ. Σπανού, Μ. Ματθαιουδάκη και Μ. Αραποπούλου έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση να δει από κοντά τόσο τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του ηλεκτρονικού περιβάλλοντος όσο και το περιεχόμενο των διδακτικών ενοτήτων που περιλαμβάνουν θεματικές όπως: σχεδιασμός αναλυτικών προγραμμάτων και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων, διδασκαλία ξένης γλώσσας με Η/Υ, διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς, γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά, αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών, γλωσσική ποικιλομορφία και διδασκαλία της λογοτεχνίας.
 
Το πρόγραμμα αυτό έχει βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών 2007 για καινοτόμα προγράμματα διδασκαλίας και εκμάθησης ξένων γλωσσών, όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο του e-Emph@sis. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τίμησε τις «Διαδρομές» ως πρόγραμμα του μηνός. Η βράβευση του προγράμματος αποτελεί σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση που απονέμεται σε καινοτόμα σχέδια διδασκαλίας και εκμάθησης γλωσσών σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης και κατάρτισης.
 
Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας λειτουργεί ως συντονιστικό, συμβουλευτικό και επιτελικό όργανο του Υπουργείου Παιδείας σε θέματα γλωσσικής αγωγής και πολιτικής. Συναρμοδιότητα στη διοίκησή του έχουν το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι ίδρυμα επιστημονικής περιγραφής και τεκμηρίωσης των τάσεων της νεοελληνικής γλώσσας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
 
Το ΚΕΓ αποτελεί κόμβο πληροφοριών σε θέματα γλώσσας και συντονιστικό όργανο ανάμεσα σε φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού, που ασχολούνται με θέματα της ελληνικής γλώσσας. Η ύπαρξή του δηλώνει εμπράκτως τη μέριμνα της Πολιτείας για θέματα γλωσσικής στήριξης και αρωγής των ομογενών, των παλιννοστούντων και των αλλοδαπών. Λειτουργεί από το 1994 και από τότε διεκπεραίωσε και διεκπεραιώνει πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων, και οργανώνει διεθνή συνέδρια και ημερίδες. Οι εκδόσεις του καλύπτουν κενά και ζητούμενα της έρευνας και της βιβλιογραφίας και καθιστούν το έργο του προσιτό στην εκπαιδευτική και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας