e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιούvιος / Ιούλιος 2008 - 9o 'Αλλα Τεύχη

Οι ενήλικες στην εκπαιδευτική διαδικασία
 

Εισιτήριο για εργασία, εκπαίδευση και κατάρτιση στην ΕΕ

Η διά βίου μάθηση μέσα από το Europass
 
 Την Παρασκευή 30 Μαΐου 2008 στην αίθουσα της νομαρχίας Ροδόπης στην Κομοτηνή, έλαβε χώρα σεμινάριο που διοργάνωσε ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) ως το Εθνικό Κέντρο Europass, σε συνεργασία με το Ι.Ε.Κ. Κομοτηνής. Στη διάρκεια του σεμιναρίου αναπτύχθηκε από εξειδικευμένους ομιλητές η χρησιμότητα αλλά και η σημασία των εγγράφων Europass, στη διαδικασία εύρεσης εργασίας, κατάρτισης ή εκπαίδευσης σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To Europass ή Ευρωδιαβατήριο Κατάρτισης συνιστά ένα ενιαίο πιστοποιητικό επαγγελματικών προσόντων, τα οποία αποκτήθηκαν στο εξωτερικό, σε κάθε περίοδο επαγγελματικής κατάρτισης ή επανακατάρτισης. Αυτό το ενιαίο πιστοποιητικό έχει καθολική και γενικευμένη ισχύ σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και αποτελεί προσωπικό έγγραφο. Οι φορείς του εξωτερικού, οι οποίοι παρέχουν περιόδους εναλλασσόμενης κατάρτισης, ονομάζονται εταίροι υποδοχής. Τέτοιοι είναι κάθε υπηρεσία ή επιχείρηση του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, που έχει δυνατότητα παροχής κατάρτισης, καθώς και κάθε ίδρυμα ή κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης του εξωτερικού, που συνάπτει εταιρική σχέση με ελληνικό φορέα κατάρτισης. για κάθε καταρτιζόμενο οποιουδήποτε επιπέδου, που αποφασίζει να ολοκληρώσει την κατάρτισή του σε οποιοδήποτε φορέα του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα ενός ή περισσότερων κρατών-μελών της ΕΕ.
 
Τα έγγραφα Europass, που είναι προσωπικά και απευθύνονται σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας, παρουσίασε στο κοινό η κ. Α. Πούλιου, προϊσταμένη στο τμήμα Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΟΕΕΚ, τονίζοντας ότι «Τα έγγραφα Europass είναι πέντε στο σύνολό τους. Το πρώτο είναι το ευρωπαϊκό βιογραφικό σημείωμα που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες,  οι οποίοι μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το internet, είτε από το τεχνικό κέντρο Europass. Το δεύτερο έγγραφο είναι το ευρωπαϊκό διαβατήριο γλωσσών, που επίσης απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, και έχει να κάνει με την καταγραφή των γλωσσικών δεξιοτήτων, δηλαδή ποιες ξένες γλώσσες γνωρίζει κάποιος και πώς αυτό επίσημα μπορεί να καταγραφεί. Το τρίτο έγγραφο είναι το Europass mobility, το οποίο εκδίδεται για όσους πραγματοποιήσουν μία περίοδο κινητικότητας· δηλαδή αν κάποιος σπουδαστής έχει συμμετάσχει σε πρόγραμμα Leonardo Da Vinci στο εξωτερικό, όταν θα επιστρέψει στην χώρα του μπορεί να εκδώσει το Europass mobility. Τα άλλα δύο έγγραφα είναι το Europass certificate supplement, δηλαδή το συμπλήρωμα πιστοποιητικού, που απευθύνεται σε αποφοίτους ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και ΤΕΕ, και το Europass παράρτημα διπλώματος, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε αποφοίτους ΑΕΙ».
 
Η κ. Μ. Γαλάνη, προϊσταμένη της Δ/νσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του ΟΕΕΚ, ενημέρωσε το ακροατήριο για τις πολιτικές, που χρησιμοποιεί το Εθνικό Κέντρο Europass προκειμένου να προσελκύσει ενδιαφερόμενους. «Υπάρχει ένα σχέδιο δράσης», είπε, «το οποίο κατατίθεται στην Ε.Ε. στο τέλος κάθε χρονιάς κι εκεί περιγράφεται το σχέδιο της επόμενης χρονιάς. Συνήθως δουλεύουμε με ημερίδες, με τη διάθεση του υλικού μέσω ΥΠΕΠΘ στα σχετικά γραφεία, όπως τα ΚΕΣΥΠ, ενώ συνεργαζόμαστε και με τα Γραφεία Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων, αλλά και με το Εθνικό Κέντρο Προσανατολισμού. Επίσης, αποστέλλουμε υλικό σε όσους φορείς μας το ζητήσουν, αλλά δεχόμαστε προσκλήσεις από φορείς που διοργανώνουν σχετικές με το αντικείμενο ημερίδες και παριστάμεθα συμμετέχοντας».
 
Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν επίσης ο κ. Β. Καραβίτης, προϊστάμενος του τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΟΕΕΚ, ο οποίος έδωσε τις απαραίτητες πληροφορίες για τα προγράμματα κινητικότητας. «Τα προγράμματα κινητικότητας των δημοσίων ΙΕΚ απευθύνονται στους σπουδαστές και τα στελέχη τους. Υπάγονται σε μια μεγάλη ομπρέλα, που λέγεται Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης, παλιότερα ονομαζόταν Leonardo Da Vinci. Είναι το δικαίωμα που έχουν οι σπουδαστές των ΙΕΚ να πραγματοποιήσουν μια περίοδο κατάρτισης στο εξωτερικό πάνω στο αντικείμενό τους. Χρηματοδοτείται εξολοκλήρου, δηλαδή 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 25% από ιδίους πόρους του ΟΕΕΚ. Σε μικρότερο ποσοστό αφορά στελέχη των ΙΕΚ και της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΟΕΕΚ, άρα και διδάσκοντες, αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στα δημόσια ΙΕΚ και την Κεντρική Υπηρεσία του ΟΕΕΚ.  Ένας σπουδαστής, για παράδειγμα, που έχει την ειδικότητα της Πληροφορικής θα κάνει μια περίοδο κατάρτισης πάνω στην Πληροφορική. Στο εξωτερικό θα κάνει και αίτηση αναπλήρωσης ωρών από την οικεία διεύθυνση κατάρτισης, αφού θα παρακολουθεί εκεί τα μαθήματά του. Η λογική της κινητικότητας είναι να ενημερωθεί, βρισκόμενος στο εξωτερικό για το τι γίνεται στην ειδικότητά του».  
 
Η διευθύντρια του ΙΕΚ Κομοτηνής, κ. Π. Νεστοράκη, αναφέρθηκε στη αξία των εγγράφων Europass στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, που γίνεται όλο και περισσότερο ανταγωνιστικό: «Εφόσον ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος πλέον, η εύρεση εργασίας γίνεται όλο και περισσότερο δύσκολη και στην Ελλάδα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το Europass, που είναι ένα πιστοποιητικό, το οποίο προωθεί την διαφάνεια των προσόντων και διευκολύνει την κινητικότητα των πολιτών, ανοίγει μια ακόμη πόρτα σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ, είτε για την παρακολούθηση μιας οποιασδήποτε εκπαιδευτικής περιόδου είτε για ανεύρεση εργασίας». Η κ. Νεστοράκη σημείωσε ότι οι σπουδαστές τους έδειξαν ενδιαφέρον να ενημερωθούν, αν και τους είχαν επιφυλάξει ως έκπληξη το περιεχόμενο της ημερίδας. «Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα», τόνισε, «η συμμετοχή στην ημερίδα από σπουδαστές των ΙΕΚ και μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, όπως και πολίτες που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για ό,τι σύγχρονο τρέχει στην εκπαίδευση και την κινητικότητα των πολιτών».
 
Για το πως αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των ΙΕΚ την Ευρώπη και τα ταξίδια κινητικότητας, η ίδια σχολίασε: «Έχουμε πραγματοποιήσει και άλλες εκδηλώσεις στο ΙΕΚ που αφορούν στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ έχουμε υλοποιήσει κι ευρωπαϊκά προγράμματα. Το ενδιαφέρον των σπουδαστών είναι πολύ μεγάλο, ειδικά αυτών της ακριτικής περιοχής μας, οι οποίοι δεν έχουν την ευκαιρία λόγω οικονομικής κατάστασης και προσόντων να μετακινούνται εύκολα. Τους έχουμε ενημερώσει και τους έχουμε βοηθήσει να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, για να δουν πώς λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα και η κοινωνία μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας».
 
Ο ΟΕΕΚ (Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) είναι φορέας εκπαίδευσης και αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, εποπτευόμενος από το ΥΠΕΠΘ. Η αρχική επαγγελματική κατάρτιση παρέχεται θεσμικά στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης) της χώρας, τα οποία διοικούνται και εποπτεύονται αντιστοίχως από τον ΟΕΕΚ. Εκτός των άλλωνδράσεων, ο ΟΕΕΚ παρακολουθώντας τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας, έχει αναλάβει για την Ελλάδα την υλοποίηση της κοινοτικής πρωτοβουλίας Europass – Training / Ευρωδιαβατήριο – Κατάρτιση.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας