e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οκτώβριος 2008 - 12ο 'Αλλα Τεύχη

Νέα για την Τριτοβάθμια Eκπαίδευση
 

Δημιουργία Ρομπότ Διάσωσης στο ΑΠΘ

Η Πανδώρα πρωτοστατεί στη ΔΕΘ
 
Περνώντας από το περίπτερο 15 της πρόσφατης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, οι επισκέπτες στην αρχή κοίταζαν με απορία τα περίεργα μηχανήματα που εκτίθεντο. Την απορία διαδεχόταν η περιέργεια και σύντομα ο θαυμασμός για τις πρωτότυπες δημιουργίες των φοιτητών και καθηγητών του ΑΠΘ!

Ας ξεκινήσουμε από το ρομπότ διάσωσης, ένα προϊόν έρευνας 8 μηνών από 17 προπτυχιακούς φοιτητές και 3 καθηγητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) στο πλαίσιο του προγράμματος PANDORA (Program for the Advancement of Non Directed Roboting Agent). Με αυτό κατέκτησαν την 9η θέση -ανάμεσα σε 18 άλλες ομάδες- σε παγκόσμιο διαγωνισμό που διεξήχθη τον Ιούλιο 2008 στην Κίνα. Πρόκειται για μία μικροσκοπική κατασκευή, μόλις 60εκατοστών, που διαθέτει 19 αισθητήρες εντοπισμού θυμάτων, 13 κινητήρες και ειδικό σύστημα κίνησης σε ανώμαλο έδαφος.
 
Πάνω σε ειδικό βραχίονα είναι τοποθετημένοι οι αισθητήρες αναγνώρισης ήχων, θερμοκρασίας σώματος, χρώμα δέρματος, εκπνοής (αισθητήρας διοξειδίου του άνθρακα), κίνησης κ.ά.,  δίνοντας δυνατότητα στο ρομποτάκι να εντοπίζει το θύμα φυσικών καταστροφών. Η κάμερα, δηλαδή, που είναι προσαρμοσμένη στο ρομποτικό βραχίονα, βλέπει πιθανές κινήσεις μέσα στα χαλάσματα, ενώ οι διαφορετικοί αισθητήρες ανιχνεύουν ήχους, θερμοκρασία ή έκλυση διοξειδίου του άνθρακα από την εκπνοή του εγκλωβισμένου ατόμου.
 
Επίσης, διαθέτει σύστημα αυτόματης πλοήγησης και μπορεί να χαρτογραφεί το χώρο όπου κινείται με σκάνερ-λέιζερ, ώστε να ενημερώνει τα σωστικά συνεργεία για την ακριβή θέση του θύματος. Έτσι, η «Πανδώρα» βοηθά στην ανακάλυψη επιζώντων από σεισμούς, πλημμύρες και φυσικές καταστροφές. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος, αναπληρωτή καθηγητή κ. Λ. Πέτρου, το ρομπότ λειτουργεί με μπαταρία αυτοδυναμίας 40λεπτών, ωστόσο το πρόγραμμα πρόκειται να συνεχιστεί προκειμένου το ρομπότ να δεχθεί βελτιώσεις.
 
Το NOESIS, που ανέπτυξαν φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και έχει διακριθεί στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft, είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό λογισμικό για την εκπαίδευση των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού, που ενισχύει τις ψυχοκινητικές τους ικανότητες και την ανάπτυξη της φαντασίας τους. Μια σημαντική λειτουργία είναι ότι βοηθάει την επικοινωνία των γονέων με τα παιδιά, δίνοντας τη δυνατότητα στο γονιό να παρακολουθεί την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού του όταν αυτό βρίσκεται εκτός σπιτιού.
 
Το λογισμικό περιλαμβάνει δύο πρακτικές λειτουργίες: παιχνίδι με εικόνες και ερωτήσεις και παιχνίδι με αντικείμενα που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 4ετών έως και δημοτικού, τα οποία βρίσκονται στο αρχικό στάδιο του προβλήματος. Στη διάρκεια του παιχνιδιού το παιδί φορά ένα βραχιόλι, το οποίο καταγράφει τις βιολογικές αντιδράσεις του, όπως ταχυπαλμία, εφίδρωση, εκνευρισμό, στρες, και προσαρμόζει έτσι το παιχνίδι στις ανάγκες του, μειώνοντας το επίπεδο δυσκολίας. Την ίδια στιγμή καταγράφονται σε φάκελο οι αντιδράσεις και οι επιδόσεις του παιδιού, τις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει ο γιατρός ή ο γονέας του.
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, αντιπρύτανης, κ. Σ. Πανάς, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο στα χέρια δασκάλων των Σχολείων Ειδικής Αγωγής και πρόσθεσε ότι ήδη το ενδιαφέρον των γονιών με αυτιστικά παιδιά είναι πολύ μεγάλο.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας