e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οκτώβριος 2007 - 2o 'Αλλα Τεύχη

Αρσάκειο Τιράνων
 

Αρσάκειο Τιράνων - μια γέφυρα παιδείας και πολιτισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007, ώρα 12.30. Μια ισχυρή γέφυρα φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία θεμελιώθηκε στα Τίρανα, με τα επίσημα εγκαίνια του νέου Αρσακείου Ελληνοαλβανικού Κολεγίου Τιράνων - η πρώτη σχολική μονάδα εκτός Ελλάδας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. «Όπου ανοίγει ένα σχολείο, ανοίγει μια καινούρια ελπίδα, που νικάει τις προκαταλήψεις του παρελθόντος», τόνισε στην ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Παρών, φυσικά, στα εγκαίνια και ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ομότιμος καθηγητής κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης. « Η Ελλάδα, ανέφερε, είχε και έχει τη φιλοδοξία με τη μακραίωνη, διεθνώς αναγνωρισμένη παράδοση παιδείας και πολιτισμού που διαθέτει, να δώσει πρώτη το χέρι για μια ουσιαστική γνωριμία και συνεργασία με γειτονικές χώρες, που δεν μπορεί παρά να ξεκινάει από την παιδεία». Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο τέως Πρόεδρος της Αλβανίας κ. Φάτος Νάνο, του οποίου ο γιος φοιτά στο σχολείο, οι Αλβανοί Υπουργοί Παιδείας, Ενέργειας και Εργασίας, Πρόεδροι Κομμάτων, βουλευτές και εκπρόσωποι των πολιτειακών, ακαδημαϊκών και εκκλησιαστικών αρχών καθώς και πρέσβεις, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες τόσο από Ελληνικής όσο και από Αλβανικής πλευράς. Επίσης, παρευρέθησαν πολλοί εκπαιδευτικοί και από τις δυο χώρες, γονείς και μαθητές του σχολείου.
 
Το ιδιωτικό ελληνοαλβανικό κολέγιο Αρσάκειο των Τιράνων άρχισε να λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της κυρίας Σαπφώς Μαζαράκη από το Σεπτέμβριο 1998, με δύο Α’ και μία Β΄τάξη Δημοτικού και αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη και αξιοζήλευτη σχολική μονάδα. Μέχρι σήμερα στεγαζόταν σε πέντε ενοικιαζόμενα κτίρια κοντά στο κέντρο των Τιράνων. Το νέο ιδιόκτητο κτίριο του Αρσακείου στεγάζεται πια σε μια έκταση 100 στρεμμάτων, στα περίχωρα της αλβανικής πρωτεύουσας. Το συγκρότημα αποτελείται από αυτόνομα κτίρια - νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο και λύκειο - με όλους τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους για τη διδασκαλία. Διαθέτει, επίσης, βιβλιοθήκη κι ένα θέατρο που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Οι εγκαταστάσεις του Αρσακείου των Τιράνων περιλαμβάνουν ακόμα κλειστό γυμναστήριο, γήπεδα, στάδιο με κερκίδες, οικοτροφείο και κατοικίες εκπαιδευτικών.
 
Το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο Τιράνων, από τη σχολική χρονιά 2006-2007, διοικείται από δύο Ελληνίδες διευθύντριες (πρώην διευθύντριες των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού), μία για την Α/θμια και μία για τη Β/θμια εκπαίδευση και με Αλβανή υποδιευθύντρια. Οι διδάσκοντες τα αλβανικά μαθήματα είναι Αλβανοί υπήκοοι με πτυχία που προβλέπονται από την αλβανική νομοθεσία και προσλαμβάνονται κατόπιν αυστηρής επιλογής. Οι επιλεγμένοι από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία εκπαιδευτικοί που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα είναι Έλληνες με πτυχίο ελληνικού πανεπιστημίου. Οι μαθητές του σχολείου είναι Αλβανοί που μετέρχονται της Ελληνικής Παιδείας και τα σχέδιά τους για το μέλλον σχετίζονται με την Ελλάδα. 
 
Το Αρσάκειο Τιράνων λειτουργεί με βάση το Αναλυτικό Πρόγραμμα και τη διδακτέα ύλη του Αλβανικού Υπουργείου Παιδείας με πρόσθετη ενισχυμένη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, καθώς «η Ελληνική είναι η πρώτη σε προτίμηση γλώσσα στα Βαλκάνια, όπως συμβαίνει με την Αγγλική στον υπόλοιπο κόσμο», σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εκδήλωση ο καθηγητής κ. Μπαμπινιώτης. Επιπροσθέτως, διδάσκονται ορισμένα μαθήματα στην Ελληνική μέσα στα πλαίσια του κυρίως προγράμματος, όπως λογοτεχνία, ευρωπαϊκός πολιτισμός, δημοκρατικό πολίτευμα, γεωγραφία και πολιτική.    
 
Το Αρσάκειο στα Τίρανα μπορεί να αποτελέσει ένα επιτυχημένο παράδειγμα υψηλής διαπολιτισμικής παιδείας, η οποία θα οδηγήσει αφενός στην καλύτερη κατανόηση των λαών της Ελλάδας και της Αλβανίας, αφετέρου σε μια ευρύτερη αμοιβαία συνεργασία εκπαιδευτικού και πολιτιστικού επιπέδου με σεβασμό στον πολιτισμό, στα επιτεύγματα και τις παραδόσεις των δύο λαών.
 
Πριν από την τελετή εγκαινίων, οι Υπουργοί Παιδείας των δύο χωρών, κ. κ. Ε. Στυλιανίδης και Genk Pollo, είχαν σύντομη συνάντηση στο αλβανικό Υπουργείο Παιδείας, κατά την οποία εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους για το πολύ καλό επίπεδο των ελληνοαλβανικών σχέσεων στον τομέα της Παιδείας. «Δουλεύοντας από κοινού τα τελευταία χρόνια επιτύχαμε σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης. Συνεχίζουμε και εντατικοποιούμε αυτή τη συνεργασία για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για τους λαούς μας βάζοντας τις βάσεις για μια πραγματικά ευρωπαϊκή παιδεία», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Υπουργός και πρόσθεσε πως η εντατικοποίηση των κοινών ενεργειών θα συνεχιστεί «...για να οικοδομήσουμε ένα μοντέλο διακρατικής συνεργασίας που να τελεί παράδειγμα και για τα άλλα βαλκανικά κράτη».
 
Εκτός από το Αρσάκειο, στην Αλβανία λειτουργούν δύο ακόμη ελληνικά ιδιωτικά σχολεία, τα Εκπαιδευτήρια «Όμηρος», στη Χειμάρρα και την Κορυτσά. Ας σημειωθεί ότι από το νέο σχολικό έτος 2007-2008, το αλβανικό εκπαιδευτικό σύστημα αλλάζει και θα περιλαμβάνει 9 χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης (6 χρόνια στο δημοτικό και 3 στο γυμνάσιο) και 3 χρόνια προαιρετικής εκπαίδευσης (3 χρόνια στο λύκειο).

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας