e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιούλιος - Αύγουστος 2009 - 20ο 'Αλλα Τεύχη

Διεθνές συνέδριο για την κλιματική αλλαγή
 

Διεθνές συνέδριο για την κλιματική αλλαγή - Η Γη μας καλεί σε βοήθεια

Παρουσία του Πρωθυπουργού, αρκετών Υπουργών, εκπροσώπων κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων Διεθνών Οργανισμών πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Ιουνίου 2009 το διεθνές συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το συνέδριο διοργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ενεργειακών Αποθεμάτων, έπειτα από πρωτοβουλία της κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη ως Προέδρου του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η οικονομική κρίση, η επέκταση της φτώχειας, τα έντονα μεταναστευτικά ρεύματα, η ραγδαία περιβαλλοντική επιβάρυνση, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή είναι φαινόμενα πολύ συγγενικά και απαιτούν απαντήσεις βασισμένες στις ίδιες αρχές. «Απαιτούν απαντήσεις που, αφενός θα έχουν το βλέμμα στις επόμενες γενιές και αφετέρου, θα έχουν παγκόσμια συμμετοχή και εμβέλεια» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι απαιτείται συντονισμός, συνεργασία και συνένωση δυνάμεων σε διεθνή κλίμακα. «Εάν δε δράσουμε άμεσα, εάν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, εάν δεν εφαρμοστούν αναγκαίες πολιτικές, η εξέλιξη αυτή μπορεί, κάποια στιγμή, να είναι μη αναστρέψιμη», δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Εκτίμησε δε ότι «η ανάπτυξη σε βάρος της περιβαλλοντικής ποιότητας είναι όχι μόνο προσωρινή και επικίνδυνη, αλλά και απόλυτα λανθασμένη [...] Χρειάζεται, λοιπόν, να επενδύσουμε, σ’ ολόκληρο τον κόσμο, σε μια νέα οικονομία με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Μια 'καθαρή' οικονομία σε όλους τους τομείς».
 
Αναφερόμενος επίσης στην Ελλάδα ο κ. Κώστας Καραμανλής είπε ότι το περιβάλλον, ο φυσικός πλούτος και η βιοποικιλότητα συνθέτουν ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο. «Τον πλούτο αυτό», κατέληξε, «δεσμευόμαστε να τον διατηρήσουμε, να τον εμπλουτίσουμε και να τον αναδείξουμε ακόμη περισσότερο». Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως από το 2004 η χώρα μας εφαρμόζει συγκροτημένη στρατηγική που συνδυάζει την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος.
 
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι το απαισιόδοξο μήνυμα είναι ότι τα πράγματα οδεύουν σε σημείο μη επιστροφής, ενώ το αισιόδοξο είναι ότι αρχίζουμε να έχουμε θεραπευτικά μέσα. Προσέθεσε ότι απαιτείται να ληφθούν αποφάσεις για να αποτραπούν οι συνέπειες και να γίνει προσαρμογή σε νέες συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμένης φάσης ανάπτυξης.
 
Παρών ήταν και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος, κ. Σταύρος Δήμας, ο οποίος έκρινε ενθαρρυντική την κατάσταση σήμερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας την αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ λόγω της κυβέρνησης Ομπάμα, των φιλόδοξων στόχων που έχει θέσει η Αυστραλία και της προ ημερών εξαγγελίας του δόγματος για τις κλιματικές αλλαγές από το Ρώσο πρωθυπουργό, κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής είναι ένθερμος υποστηρικτής των πρωτοβουλιών αυτών και η χώρα μας φαίνεται ότι θα είναι μεταξύ των χωρών που θα επιτύχουν τους στόχους του Κιότο», τόνισε ο κ. Σταύρος Δήμας.
 
Μεταξύ των ομιλητών του διεθνούς συνεδρίου ήταν και ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την εποχή μας είναι η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι θα πρέπει άμεσα να βρεθούν λύσεις, καθώς, όπως είπε, η προστασία του περιβάλλοντος αφορά στις επόμενες γενιές. Πρόσθεσε δε, ότι απαιτείται να αναπτυχθεί η περιβαλλοντική συνείδηση των νέων και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την περιβαλλοντική εκπ/ση, η οποία πρέπει να ξεκινήσει από μικρή ηλικία. Η Παιδεία, όπως δήλωσε o Υπουργός, είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να διαχειριστούν οι σημερινές, αλλά και οι επερχόμενες γενιές. Αποτελεί μια πρόκληση, στην οποία δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να ανταποκριθούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Διότι, θα πρέπει να έχουμε πάντοτε κατά νου ότι το περιβάλλον δεν το κληρονομούμε από τους προγόνους μας, αλλά το δανειζόμαστε από τα παιδιά μας» κατέληξε ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος.
 
Για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής μίλησαν επίσης οι κ.κ. Υπουργοί: Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, Ανάπτυξης Κώστας Χατζηδάκης και Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη ταχύτερου βηματισμού στη υλοποίηση πολιτικών που θα προστατεύουν το περιβάλλον.
 
Πρόκληση επίσης, για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή και ο Πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και Γενικός Δ/ντής του TERI, δρ. Ρατζέρα Πασάουρι. Στην ομιλία του ο κ. Πασάουρι χαρακτήρισε ως επιπτώσεις στην περιοχή της Μεσογείου ανέφερε τον περιορισμό των αποθεμάτων νερού, τη μεγάλη ξηρασία, τους καύσωνες, τον κίνδυνο πυρκαγιών, τη μείωση αγροτικής συγκομιδής, τον περιορισμό βιοποικιλότητας, καθώς και τη μείωση του θερινού τουρισμού.
 
Τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, τους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις και τους έχοντες δυσκινησία, αλλά και όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα προσαρμογής ανέφερε ως ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω της κλιματικής αλλαγής ο Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μέλος της IPCC, κ. Χρήστος Ζερεφός. Εξέπεμψε μάλιστα σήμα κινδύνου για αύξηση των δεικτών επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές στην περιοχή της Μεσογείου και παράταση έως και κατά 2 με 3 εβδομάδες της χρονικής περιόδου υψηλής επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές.
 
Ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και τέως Πρόεδρος της Χιλής, κ. Ρικάρντο Λάγκος, εκτίμησε ότι στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη είναι σημαντικό κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες, «χώρες μεσαίου εισοδήματος», να προβούν σε κάποιες δεσμεύσεις, οικειοθελώς. Θεώρησε ότι στο μέλλον κριτήριο για την αξιολόγηση των χωρών θα είναι ο βαθμός εκπομπών άνθρακα της οικονομίας τους.
 
Τέλος, ο γνωστός καθηγητής καρδιοθωρακικής χειρουργικής στο Imperial College του Λονδίνου, σερ Μαγκντί Γιακούμπ υπογράμμισε ότι «οι αθώοι και οι φτωχοί, αυτοί που δεν έχουν συμβάλλει στο πρόβλημα θα είναι αυτοί που θα πληγούν», επισημαίνοντας τον κίνδυνο αύξησης των καρδιοπαθειών, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. «Η επιστήμη είναι η σωτηρία μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Το παρόν στο συνέδριο έδωσαν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Κουβέλης, η κ. Νίκη Γουλανδρή, εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ.ά. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου συντόνισε ο δημοσιογράφος και εκδότης κ. Νίκος Χατζηνικολάου.
 

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               1168 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας