e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Νοέμβριος 2007 - 3o 'Αλλα Τεύχη

Νέα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
 

Μια επίσκεψη στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Τα παιδικά μουσεία σε όλο τον κόσμο αποτελούν αναμφισβήτητα έναν εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης τόσο για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, όσο και για τους διδάσκοντες. Αποτελούν εκπαιδευτικούς οργανισμούς που πορεύονται δυναμικά και πρωτοποριακά, για να επαναπροσδιορίσουν τις δυνατότητες των παραδοσιακών μουσείων. Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 300 παιδικά μουσεία σε όλο τον κόσμο που εξυπηρετούν τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Κοινός στόχος τους είναι να εφοδιαστούν τα παιδιά με τρόπους ανεξάρτητης μελέτης, έρευνας και παρατήρησης των εκθεμάτων, που θα τους προβληματίσουν και θα τους χρησιμεύσουν ως έναυσμα σε επόμενες επισκέψεις στα ίδια ή και σε άλλα μουσεία.

Στην Ελλάδα, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1987 και αποτελεί έναν εκπαιδευτικό και πολιτιστικό οργανισμό, κοινωφελούς - μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το Παιδικό Μουσείο στεγάζεται στην Πλάκα, Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα από το 1994, σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών, κυρίως μέχρι 12 χρόνων, αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους. Η κεντρική φιλοσοφία του βασίζεται στην πεποίθηση ότι τα πραγματικά αντικείμενα, οι άμεσες εμπειρίες και η ψυχαγωγία υποστηρίζουν και ενισχύουν τη διαδικασία της μάθησης.

Περισσότερα από 320.000 παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν επισκεφθεί το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και έχουν συμμετάσχει στα εκπαιδευτικά προγράμματά του, τις δραστηριότητες και γενικότερα αξιοποίησαν τις υπηρεσίες που τους προσφέρει. Ποιά είναι, όμως τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στους μαθητές;

Τίτλος Προγράμματος: «Βουτάω στα βαθιά… βρίσκω μυστικά!»

Διεξαγωγή: Έκθεμα «Βυθός»

Ηλικίες: 3-8 χρόνων (προνήπιο - Β’ δημοτικού)

Ώρες έναρξης: Νηπ/γείο 9πμ-10:15πμ & 11:00πμ-12:15μμ Δημοτικό 9πμ-10:30πμ & 11-12:30μμ

Μια βουτιά στα βαθιά νερά του βυθού αποτελεί ένα πραγματικό κυνήγι θησαυρού ευρημάτων. Ένα ναυάγιο γίνεται η αφορμή για τους θαλάσσιους ερευνητές να ανακαλύψουν τόσο το φυσικό περιβάλλον του βυθού όσο και τον κόσμο των αρχαιοτήτων. Μέσα από παιχνίδια ρόλων τα παιδιά βρίσκουν και επεξεργάζονται τα ευρήματα με ένα τρόπο που συνδέει την επιστημονική μέθοδο με την ελευθερία της τέχνης.

Τίτλος Προγράμματος: «Το κυνήγι της Σκιάς»

Διεξαγωγή: Έκθεμα «Σκιές» και «Αίθουσα Πολλαπλών»

Ηλικίες: 3-12 χρόνων (προνήπιο - ΣΤ’ δημοτικού)

Ώρες έναρξης: Νηπ/γείο 9πμ-10:15πμ & 11:00πμ-12:15μμ Δημοτικό 9πμ-10:30πμ & 11-12:30μμ

Στο κυνήγι της Σκιάς τα παιδιά ανακαλύπτουν, φαινόμενα των φυσικών επιστημών, όπως για παράδειγμα το φως και τη σκιά, τη μέρα και τη νύχτα. Έρχονται σε επαφή με τις βασικές ιδιότητες του φωτός και εντοπίζουν μέσω της τέχνης, φυσικές και τεχνητές πηγές φωτός. Παράλληλα, οργανώνουν και παίζουν παιχνίδια με τη σκιά και το σώμα τους.

Τίτλος Προγράμματος: «Η επιστήμη της φυσαλίδας»

Διεξαγωγή: Έκθεμα «Φυσαλίδες» & «Διάδρομος Πειραμάτων» Ηλικίες : 3-12 χρόνων (προνήπιο - ΣΤ’ δημοτικού)

Ώρες έναρξης: Νηπ/γείο 9πμ-10:15πμ & 11:00πμ-12:15μμ Δημοτικό 9πμ-10:30πμ & 11-12:30μμ

Τα παιδιά γίνονται μικροί επιστήμονες και έρχονται σε μια πρώτη επαφή, μέσω των πειραμάτων, με το νερό και το σαπούνι, με βασικές λογικομαθηματικές έννοιες. Παράλληλα εξελίσσουν τη συστηματική παρατήρηση και τη δημιουργική τους ικανότητα, ασχολούμενα με τις φυσικές επιστήμες και την τέχνη, γύρω από θέματα που σχετίζονται με το νερό.

Τίτλος Προγράμματος: «Επαγγέλματα παλιά που έχουν αλλάξει πια»

Διεξαγωγή: Έκθεμα «Σοφίτα» & Έκθεμα «Κουζίνα»

Ηλικίες: 3-12 χρόνων (προνήπιο - ΣΤ’ δημοτικού)

Ώρες έναρξης: Νηπ/γείο 9πμ-10:15πμ & 11:00πμ-12:15μμ Δημοτικό 9πμ-10:30πμ & 11-12:30μμ

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα μυστικά διαφόρων επαγγελμάτων ξεχασμένων στο πέρασμα του χρόνου. Πειραματίζονται με αυθεντικά αντικείμενα, δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες βασιζόμενα σε μαρτυρίες επαγγελματιών και ζωντανεύουν κάποιες από τις τεχνικές των επαγγελμάτων, όπως του τσαγκάρη και της ράφτρας. Στη συνέχεια, προσεγγίζοντας επαγγέλματα που έχουν σχέση με τη μαγειρική, παρασκευάζουν παραδοσιακές συνταγές μπισκότων, χρησιμοποιώντας παλιά και σύγχρονα αντικείμενα της κουζίνας.

Τίτλος Προγράμματος: «Το σώμα μου: ένας μαγικός κόσμος»

Διεξαγωγή: Έκθεμα «Φαρμακείο» & Έκθεμα «Αγορά»

Ηλικίες: 3-12 χρόνων (προνήπιο - ΣΤ’ δημοτικού)

Ώρες έναρξης: Νηπ/γείο 9πμ-10:15πμ & 11:00πμ-12:15μμ Δημοτικό 9πμ-10:30πμ & 11-12:30μμ

Τα παιδιά πραγματοποιούν ένα μεγάλο ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα μέσα από τις αισθήσεις και γνωρίζουν τη σημασία της διατροφής και της κίνησης στην καθημερινή τους ζωή. Ανακαλύπτουν τη σημασία της πρόληψης, καθώς και τρόπους αντιμετώπισης και θεραπείας, για την εξασφάλιση όχι μόνο της υγείας αλλά και της ευεξίας του οργανισμού.

Η τιμή συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι 6€ για κάθε παιδί.

Εργαστήρι για εκπαιδευτικούς

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο οργανώνει για τους εκπαιδευτικούς ένα εργαστήρι μουσειακής εκπαίδευσης, με στόχο την εκπαιδευτική αξιοποίηση των μουσείων και ευρύτερα μουσειακών χώρων και την εύρεση των τρόπων σύνδεσής τους με τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών. Κεντρικός σκοπός του είναι η διατύπωση προτάσεων που θα αφορούν στο σχεδιασμό και στην πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε μουσεία που θα πραγματοποιηθούν από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς με τις σχολικές τους ομάδες. Στο εργαστήρι, θα προσεγγιστούν οι παρακάτω θεματικές:

  1. Μουσείο και διαθεματικότητα
  2. Χρήση αντικειμένων στο μουσείο
  3. Εκπαιδευτικές θεωρίες που μπορούν να εφαρμοστούν στα μουσεία
  4. Τρόποι ένταξης των εκπαιδευτικών επισκέψεων σε μουσεία στο σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί σε πέντε τρίωρες συναντήσεις, ημέρα Δευτέρα και ώρα 6μμ έως 9μμ στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και σε άλλα μουσεία, από τις 21 Ιανουαρίου ως τις 18 Φεβρουαρίου 2008.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.hcm.gr  


       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας