e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Σεπτέμβριος 2007 - 1o 'Αλλα Τεύχη

Πολιτισμός και Εκπαίδευση
 

Διευρύνοντας τους ορίζοντες μαθητών και εκπαιδευτικών

Η εποχή που τα ελληνικά σχολεία ήταν κλεισμένα στο μικρόκοσμό τους, απομονωμένα από τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς εξελίξεις φαντάζει πια πολύ μακρινή. Με μια σειρά πολύπλευρων προγραμμάτων, οι Έλληνες μαθητές είτε ταξιδεύουν στο εξωτερικό είτε δέχονται ξένους μαθητές στον τόπο τους, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους.

Επίσης, με μια σειρά υποτροφιών δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες να ζήσουν και να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε εδώ ότι σε συνεργασία με την Ελβετική Πρεσβεία στην Ελλάδα, η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Εκπαιδευτικών Θεμάτων του ΥΠ.Ε.Π.Θ. χορήγησε επτά υποτροφίες σε Έλληνες υπηκόους, για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελβετία διάρκειας εννέα μηνών, για το ακαδημαϊκό έτος 2006 –2007. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Αμερικάνικο Ίδρυμα «Center for excellence in education» χορήγησε υποτροφία σ’ ένα αριστούχο Έλληνα μαθητή με διάκριση στις θετικές επιστήμες, για την παρακολούθηση μαθημάτων στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (Μ.Ι.Τ) για ένα μήνα.
 
Οι μικροί μαθητές, όπως αναφέρθηκε, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, έχουν πολλές ευκαιρίες να γνωριστούν με συναδέλφους τους από άλλες χώρες του εξωτερικού, στο πλαίσιο της εκτέλεσης διμερών μορφωτικών συμφωνιών και προγραμμάτων. Ανταλλαγές εκπαιδευτικών και μαθητών έχουν πραγματοποιηθεί με χώρες όπως η Κύπρος, η Σλοβενία, η Ρωσία και η Γερμανία. Πολλά σχολεία είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, μέσω του προγράμματος EUROSCOLA.
 
Επιπλέον, διοργανώθηκε ο 6ος ετήσιος ευρωπαϊκός μαθητικός διαγωνισμός για τη Γνώση και την Κατανόηση της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού για μαθητές Λυκείου από την Ελλάδα, την Κύπρο και από άλλες χώρες της Ευρώπης. Η τελετή βράβευσης έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2007.
 
Ξεχωριστές ήταν οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι αριστούχοι μαθητές, που μετείχαν σε Διεθνείς Επιστημονικές Διοργανώσεις με έξοδα του ΥΠΕΠΘ: στη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών στο Βιετνάμ, Φυσικής στο Ιράν, Χημείας στη Μόσχα, Βιολογίας στον Καναδά, Πληροφορικής στην Κροατία, στη Βαλκανική Ολυμπιάδα Μαθηματικών στη Ρόδο και Πληροφορικής στη Μολδαβία.
 
Άλλος ένας παράγοντας που συμβάλλει εποικοδομητικά στη διεύρυνση των οριζόντων των εκπαιδευτικών και των μαθητών είναι η συμμετοχή της χώρας μας στο δίκτυο συνεργαζομένων σχολείων ASPNet της UNESCO με την ενεργό παρουσία περίπου 80 ελληνικών σχολείων. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκαν δύο βιωματικά σεμινάρια για την επίλυση των συγκρούσεων στα σχολεία καθώς και δύο Ημερίδες Αξιολόγησης. Τα σεμινάρια αυτά αφορούσαν εκπαιδευτικούς των οποίων τα σχολεία συμμετέχουν στο δίκτυο σχολείων ASPnetκαι διοργανώθηκαν σε συνεργασία με το κέντρο ψυχοθεραπείας και εκπαίδευσης GestaltFoundation και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCΟ.
 
Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, η συμμετοχή τους κατά το τελευταίο σχολικό έτος σε επιμορφωτικά σεμινάρια στο εξωτερικό ήταν αυξημένη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 16 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στα επιμορφωτικά σεμινάρια που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος In-service Training σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ 17 παρακολούθησαν τα σεμινάρια που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών (ECML) στο Gratz της Αυστρίας. 
 

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας