e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οκτώβριος 2008 - 12ο 'Αλλα Τεύχη

Πολιτισμός και Περιβάλλον
 

Το θέατρο στην εκπαίδευση

Σημαντική ημερίδα στο πλαίσιο Φεστιβάλ Δημήτρια
 
Με ομιλητές εισηγητές ειδικούς επιστήμονες, καθηγητές Πανεπιστημίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, θεατρολόγους, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μελετητές του Θεάτρου, έλαβε χώρα ημερίδα με θέμα: «Θεατρικοί Αγώνες στην Εκπαίδευση», το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα, που εντάσσεται στα 43α Δημήτρια 2008 και πιο συγκεκριμένα στην ενότητα «Δημήτρια στα Σχολεία», οργανώθηκε από τους Φίλους του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη στο πλαίσιο των εκδηλώσεών τους με θέμα «Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας», σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης και την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου της Θεσσαλονίκης. Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας ήταν η κ. Ζ. Σαμαρά, θεωρητικός Λογοτεχνίας και Θεάτρου, ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ, ενώ γενικός εισηγητής ο κ. Ν. Παΐζης, συντονιστής του προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ Εκπαίδευση και Πολιτισμός, με θέμα: «Καλλιτεχνικοί Αγώνες Θεάτρου: η αξία της συμμετοχής ή της διάκρισης;» Τη σύνθεση των εργασιών της εκδήλωσης έκανε η κ. Α. Σιβετίδου, καθηγήτρια Θεατρολογίας του ΑΠΘ.
 
Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας με θέμα: «Μία διπλή μαθητεία» προήδρευσε η κ. Ε. Βαφειάδη, πρόεδρος του Τμήματος Θεάτρου, καθηγήτρια του ΑΠΘ, ενώ στη δεύτερη με θέμα: «Μαθητευόμενοι ηθοποιοί», ο κ. Κ. Σαντάς, ηθοποιός του ΚΘΒΕ και στην τρίτη, με θέμα: «Αποτίμηση του θεσμού», η κ. Σ. Ταμπάκη, αρχαιολόγος, λέκτορας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ. Την ίδια ημέρα, στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε τις εισηγήσεις των ομιλητών, συμμετείχαν οι κ.κ.: Μ. Μπεκρή, φιλόλογος-ηθοποιός, Ν. Παΐζης, μαθηματικός, ερευνητής, συντονιστής του προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ, Ν. Παπανδρέου, σκηνοθέτης, θεατρολόγος, καθηγητής ΑΠΘ, Α. Σιβετίδου, καθηγήτρια Θεατρολογίας, ΑΠΘ, Σ. Ταμπάκη, αρχαιολόγος, λέκτορας ΑΠΘ και Ν. Χουρμουζιάδης, φιλόλογος, σκηνοθέτης. Συντονίζει η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κ. Ζ. Σαμαρά.
 
Τα Δημήτρια αποτελούν το 2ο μεγαλύτερο Φεστιβάλ της χώρας, μετά το Ελληνικό Φεστιβάλ που συνδυάζει τα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, και σίγουρα το μακροβιότερο, διαθέτοντας ευρωπαϊκό προφίλ και προσανατολισμό. Άλλωστε η Θεσσαλονίκη έχει αναδειχθεί σε κέντρο ανάδειξης των πιο εμπνευσμένων μορφών της Τέχνης. Όταν το 1966 ξεκίνησε να διοργανώνεται το Φεστιβάλ των Δημητρίων περιελάμβανε μόλις 11 γεγονότα. Σήμερα 43 χρόνια μετά, περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα με 90 εκδηλώσεις που επιδιώκει να ταξιδέψει το κοινό της συμπρωτεύουσας -και όχι μόνο- σε αξιοπρόσεκτους πολιτιστικούς προορισμούς, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν και ξεκίνησε, μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου 2008, όπου ολοκληρώνεται.
 
Το ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη», υιοθετώντας τις βασικές ιδέες της πολιτικής που σχεδίασε και εφάρμοσε η Μελίνα Μερκούρη ως Υπουργός Πολιτισμού, φιλοδοξεί να συμβάλει στην προβολή και διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
 

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας