e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οκτώβριος 2009 - 22o 'Αλλα Τεύχη

Νέα για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
 

Ποπ, Ινδιάνοι και σουρεαλισμός!

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
 
Φέτος το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του. Σημαντικές εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του μουσείου και τα εκπ/κά προγράμματα θα δώσουν για ακόμη μια φορά το δυναμικό παρόν.

Αναλυτικότερα, τα νέα εκπ/κά προγράμματα είναι τα ακόλουθα:
  • «I love pop! Από το Θεόφιλο στον Andy Warhol»
Το «φρέσκο» πρόγραμμα του ΜΜΣΤ απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου, οι οποίοι εξερευνούν τη σημασία του «δημοφιλούς» ποπ και της «λαϊκής κουλτούρας», παρακολουθούν τη διαδρομή του Θεόφιλου και του Warhol, αναζητούν συνδέσεις και κοινές αναφορές στο έργο τους και στη συνέχεια δημιουργούν τα δικά τους ποπ έργα τέχνης στα εξοπλισμένα εργαστήρια του μουσείου. Με τη «συμβολή» της ποπ μουσικής, των βίντεο και άλλων μέσων, οι μαθητές βιώνουν μια μοναδική εμπειρία που στόχο έχει την ψυχαγωγία, την έξαρση της δημιουργικότητάς τους και την κατανόηση του ρόλου της τέχνης τόσο στον προβιομηχανικό, όσο και στο σύγχρονο καταναλωτικό κόσμο. «I love pop!», λοιπόν, από το Σεπτέμβριο 2009 στο ΜΜΣΤ!
  • «Η ιστορία του Ινδιάνου»: ένα πρόγραμμα για τη μετανάστευση και τη σχέση μας με τον άλλον.
Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου περιηγούνται σε επιλεγμένα έργα της μόνιμης συλλογής του ΜΜΣΤ που συνδέονται αφηγηματικά και δημιουργούν μια ιστορία. Η μοναδική διαδρομή του ινδιάνου καλλιτέχνη Durcham που έζησε και δημιούργησε μακριά από τη χώρα του, «εμπλέκεται» με άλλες ιστορίες καλλιτεχνών που επεδίωξαν τη φυγή με το σώμα, το μυαλό και την καρδιά τους. Τα έργα τους συγκροτούν ένα αφηγηματικό ταξίδι δημιουργίας, με τους μαθητές στη συνέχεια να καταθέτουν τις δικές τους εμπειρίες «μετακίνησης» και «νοσταλγίας» αποτυπώνοντας εικαστικά το δικό τους «προσωπικό ταξίδι».
 
Τον Οκτώβριο 2009 ακολουθεί η έκθεση Miro και Σουρεαλιστές στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης Miro που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Οι μαθητές της Β/θμιας Εκπ/σης θα παρακολουθήσουν το εκπ/κό πρόγραμμα «Le monde est surréaliste»-O κόσμος είναι σουρεαλιστικός. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναφέρεται στο Μιρό και τους άλλους σουρεαλιστές, βασισμένο σε έργα του κινήματος του σουρεαλισμού και της ελληνικής λογοτεχνίας. Μέσα από ένα φανταστικό ταξίδι στη Γαλλία του 1925 οι μαθητές της Β/θμιας Εκπ/σης θα γνωρίσουν την τέχνη του σουρεαλισμού και θα ασχοληθούν με τους χαρακτηριστικούς καλλιτέχνες του κινήματος: Μirο, Dali, Duchamp, Εrnst.
 
Οι μαθητές της Β/θμιας Εκπ/σης έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στο «Φεστιβάλ Σουρεαλισμού» που θα διοργανωθεί στο ΜΜΣΤ. Με τίτλο «Le monde est surréaliste» οι μαθητές σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, πρόκειται να δημιουργήσουν ταινίες μικρού μήκους, videos ή φωτογραφικά έργα, τα οποία θα συγκεντρωθούν στο μουσείο και θα αποτελέσουν υλικό παρουσίασης την ημέρα του Φεστιβάλ. Την εκδήλωση προγραμματίζεται να πλαισιώσουν μαθητικές ομάδες σε μια μεγάλη γιορτή για το «σουρεαλισμό»!
 
Η συμμετοχή μιας σχολικής ομάδας πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του ΜΜΣΤ.
            
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΜΜΣΤ στα τηλέφωνα: 2310 281212 και 2310 240002, στο fax: 2310 281567, στο e-mail: mm-pEDia@mmca.org.gr ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.mmca.org.gr.

Αποστολή σε φίλο Αποστολή σε φίλο        Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               4137 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας Στατιστικά Eπισκεψιμότητας