e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οκτώβριος 2009 - 22o 'Αλλα Τεύχη

Δημοκρατία και Πολιτική Ανεκτικότητα
 

Δημοκρατία και Πολιτική Ανεκτικότητα - Τα μηνύματα του φετινού εορτασμού

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ορίστηκε η 15η Σεπτεμβρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού. Αυτή η απόφαση βασίστηκε στη σχετική διακήρυξη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του 1997. Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθιερώθηκε η συγκεκριμένη ημέρα, ως η επίσημη ημέρα εορτασμού του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας σε όλα τα σχολεία της χώρας μας. Φέτος, το κεντρικό θέμα ήταν «Δημοκρατία και Πολιτική Ανεκτικότητα», όπως έχει αναφερθεί σε σχετικό άρθρο στο 21ο τεύχος του e-Emph@sis.

Αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στους χαιρετισμούς τόσο του Προέδρου της Βουλής, κ. Δημήτρη Σιούφα, όσο και του Υπουργού Παιδείας, κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, για τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Δημοκρατίας. «Η Δημοκρατία, πολίτευμα Ελληνικής Προέλευσης και Παγκόσμιας Εφαρμογής είναι το μόνο πολίτευμα που εξασφαλίζει σε όλους τους ανθρώπους ελευθερία, συμμετοχή, ασφάλεια, πρόοδο και ευτυχία. Για κάθε άνθρωπο, για όλο το σύνολο. Για όλη τη ζωή, για όλους τους Λαούς. Ελευθερώνει την ψυχή και το πνεύμα. Απελευθερώνει δυνάμεις δημιουργικές και αλληλέγγυες. Οδηγεί στην ατομική και κοινωνική πρόοδο και ευημερία. Είναι το πολίτευμα της ανθρώπινης ευτυχίας και της παγκόσμιας ειρήνης», τόνισε στο μήνυμά του ο κ. Σιούφας.
 
«Η φετινή γιορταστική μέρα εστιάζεται στην ιδέα της πολιτικής ανεκτικότητας στο πλαίσιο της δημοκρατίας. Ανεκτικότητα για ιδέες, συμπεριφορές, πρωτοβουλίες, συμμετοχές που προσθέτουν στην κοινωνία. Χωρίς να αφαιρούν. Καλούμαστε να στηρίξουμε την ατομική και συλλογική προσωπικότητά μας και να ανεχθούμε τη διαφορετικότητα. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική δημοκρατία αν όλοι μας και ο καθένας χωριστά δεν έχουμε ανεκτικότητα για τις ιδέες, τις αρχές και τις απόψεις των συμπολιτών μας», επεσήμανε επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής.
 
«Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων εργάζεται συστηματικά για να ενθαρρύνει και να ενισχύσει την υπεύθυνη συμμετοχή των νέων στα κοινά», έγραψε στο μήνυμά του ο κ. Σπηλιωτόπουλος. «Με τις πρωτοβουλίες του, με την παιδεία που παρέχει μέσω του σύγχρονου εκπ/κού συστήματος, προσπαθεί να καλλιεργήσει αρχές και αξίες, που συνδέονται άρρηκτα με τον Κοινοβουλευτισμό και την ποιοτική Δημοκρατία».
 
Ο Υπουργός Παιδείας υποστήριξε επίσης ότι σε κάθε εποχή η Δημοκρατία έχει κυρίαρχα αιτήματα. «Κάποτε ήταν η ουσιαστική ελευθερία του λόγου, της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι. Σήμερα τα αιτήματα είναι διαφορετικά. Είναι η διαρκής αναβάθμιση της ποιότητάς της, και η μεγαλύτερη συμμετοχή του πολίτη. Χρέος όλων μας είναι να κατανοήσουμε τον σημαίνοντα ρόλο της νέας γενιάς και, μέσω της εκπ/κής διαδικασίας, να την ‘οπλίσουμε’ με όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να προβεί στις κατάλληλες επιλογές. Επιλογές που θα της εξασφαλίσουν προσωπική επιτυχία αλλά και θα συμβάλλουν στην ολόπλευρη διαμόρφωση της προσωπικότητας κάθε νέου και νέας ξεχωριστά, καθιστώντας χρήσιμη και αποτελεσματική την παρουσία τους στο κοινωνικό σύνολο. Η προετοιμασία για το αύριο, η συμμετοχή στα κοινά, ο υπεύθυνος λόγος, η προσήλωση σε αρχές και αξίες είναι η πιο σίγουρη πυξίδα για την χάραξη του σωστού προσανατολισμού».
 
Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού εξέδωσε και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «..σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπήρξε ποτέ ‘καθαρή δημοκρατία’ αλλά ταξική δημοκρατία, δημοκρατία της κυρίαρχης οικονομικά τάξης». Το πραγματικό ερώτημα, σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, είναι: «Δημοκρατία για ποιόν και απο ποιόν; Ποια τάξη έχει την εξουσία, ποια τάξη εκμεταλλεύεται την εργασία των πολλών και καρπώνεται τον πλούτο;».

Αποστολή σε φίλο Αποστολή σε φίλο        Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               4559 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας Στατιστικά Eπισκεψιμότητας