e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οκτώβριος 2009 - 22o 'Αλλα Τεύχη

Πολιτισμός και Εκπαίδευση
 

Τα Τραγούδια της Πατρίδας μου

Συναυλία Αγνής Μπάλτσα και Σταύρου Ξαρχάκου στο Ηρώδειο
 
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2009, το e-Emph@sis έδωσε το παρόν σε μια μεγαλειώδη βραδιά στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Η διεθνούς φήμης Ελληνίδα μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα ερμήνευσε αγαπημένα τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών, όπως των Βασίλη Τσιτσάνη, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρου Ξαρχάκου, τα οποία διεύθυνε με ιδιαίτερη μαεστρία ο ίδιος ο Σταύρος Ξαρχάκος.

H συναυλία με τίτλο «Τα τραγούδια της Πατρίδας μου» ετέθη υπό την αιγίδα του ΥΠΕΠΘ. Ο Υπουργός κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος σε χαιρετισμό του επεσήμανε ότι οι συνθέτες και οι ποιητές που ερμηνεύονται στο πρόγραμμα αποτελούν εθνικό κεφάλαιο και το έργο τους διδάσκεται στα σχολεία: «Ο τίτλος ‘Τραγούδια της Πατρίδας μου’ συμπυκνώνει τη σύγχρονη ελληνική μουσική ιστορία και ποίηση, συμβάλλει χωρίς αμφιβολία στην αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής του τόπου και επιχειρεί να δώσει στο νεοέλληνα μιαν άλλη οπτική γωνία της πνευματικής μας κληρονομιάς. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η παιδεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό».
 
Με λαμπρές αρχικές σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, η Αγνή Μπάλτσα διέπρεψε και ολοκλήρωσε τις σπουδές της με την «Υποτροφία Μαρία Κάλλας» στο Μόναχο. Στη Βιέννη διακρίθηκε αργότερα ως κορυφαία πρωταγωνίστρια για ολόκληρες δεκαετίες, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της φημισμένης Κρατικής Όπεράς της και τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους αρχιμουσικούς του 20ουαιώνα: Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, Καρλ Μπαιμ, Ρικάρντο Μούτι κ.ά. και έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες σκηνές όπερας του κόσμου. Από τον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως «η μεγαλύτερη δραματική μετζοσοπράνο της εποχής μας». Στο Ηρώδειο επιστρέφει ύστερα από 2 δεκαετίες, έχοντας διαγράψει  μια 40χρονη μυθική καριέρα στο εξωτερικό. Η συνεργασία της Αγνής Μπάλτσα με το σπουδαίο συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980 και έχει επαναληφθεί στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου (Αυστρία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία) με μεγάλη πάντα επιτυχία. Ηχογραφήθηκε μάλιστα το 1986 από την Deutsche Grammophon με τίτλο «SongsmyCountryTaughtMe». Ο δίσκος επανακυκλοφόρησε το 2004 με τίτλο «From Greece, with love», αλλά και τον Απρίλιο του 2008 με τον πρωτότυπο τίτλο του. Η συναυλία της 17 Σεπτεμβρίου 2009 στηρίχτηκε στην αρχική αυτή ιδέα, στην οποία όμως προστέθηκαν ορχηστρικά κομμάτια.
 
Ο Μίκης Θεοδωράκης συγκινημένος από την απόφαση της καλλιτέχνιδας να επιστρέψει στο Ηρώδειο, απέστειλε προσωπική επιστολή, την οποία διάβασε στο κοινό η κ. Ε. Παπαγεωργίου, διοργανώτρια της εκδήλωσης. Η επιστολή χαιρετίζει τη θέληση της Α. Μπάλτσα να ερμηνεύσει Έλληνες συνθέτες και ποιητές, στηριγμένη στη συνεργασία του Σταύρου Ξαρχάκου, «αναγνωρίζοντας έτσι ότι ο μελωδικός κυρίως πλούτος του ελληνικού τραγουδιού δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα θαυμάσια και μοναδικά αριστουργήματα που με τόσο μεγάλη επιτυχία υπηρέτησες σε όλη σου τη ζωή». Ο κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως χειρονομία με μεγάλη συμβολική αξία, καθώς «το Τραγούδι, από τους Βυζαντινούς Ύμνους, τη δημοτική μας μουσική και τα λαϊκά έως τα σύγχρονα, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας συνείδησης». Μπορείτε εδώ /λινκ να δείτε το πρωτότυπο κείμενο της επιστολής.
 
Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, το κοινό αποθέωσε τη διεθνή καλλιτέχνιδα. Κάποιες στιγμές μάλιστα έφτασε στο σημείο να διακόπτει το ίδιο το τραγούδι από τον ενθουσιασμό του. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα «Καβουράκια» του Β. Τσιτσάνη σε μια έντονα παιχνιδιάρικη εκτέλεση, καθώς και «Στου Όθωνα τα Χρόνια» του Σ. Ξαρχάκου, που παίχτηκε σε στυλ εμβατηρίου, με όρθιο το ακροατήριο να συμμετέχει καταχειροκροτώντας τους συντελεστές. Χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας που επικράτησε ήταν ότι οι καλλιτέχνες υπό την πίεση των θεατών με το συνεχές χειροκρότημά τους αναγκάστηκαν να εκτελέσουν δύο ακόμα τραγούδια στο τέλος της παράστασης.
 
Η Αγνή Μπάλτσα και ο Σταύρος Ξαρχάκος έβαλαν αναμφισβήτητα τη δική τους σφραγίδα σε όλα τα τραγούδια, κομμάτια αθάνατα, που χαρακτήρισαν και χαρακτηρίζουν μια ολόκληρη εποχή.

Αποστολή σε φίλο Αποστολή σε φίλο        Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               3862 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας Στατιστικά Eπισκεψιμότητας