e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οκτώβριος 2009 - 22o 'Αλλα Τεύχη

Ανθρωποκεντρική διάσταση στην Εκπαίδευση
 

«Δώσε ΤΟ.ΣΥ.Ν.θημα στον Εθελοντισμό»

Ανοιχτό Διήμερο Τοπικών Συμβουλίων Νέων του Νομού Αττικής
 
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης του θεσμού των Τοπικών Συμβουλίων Νέων, διοργάνωσε την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, το «Ανοιχτό Διήμερο» του Ν. Αττικής με τίτλο «Δώσε ΤΟ.ΣΥ.Νθημα στον Eθελοντισμό», το οποίο παρακολούθησαν πολλοί νέοι του Νομού Αττικής.

Η διοργάνωση γίνεται με αφορμή την ανακήρυξη του 2010 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έτους Εθελοντισμού. Στόχος της εκδήλωσης είναι να διαδοθεί το μήνυμα του εθελοντισμού μέσω των Τοπικών Συμβουλίων Νέων στις τοπικές κοινωνίες και να γίνει ενημέρωση των μελών των ΤΟ.ΣΥ.Ν. για όλους τους πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης των δράσεών τους, από προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Ινστιτούτου Νεολαίας (Youth in Action), καθώς και από άλλα προγράμματα της Ε.Ε. τα οποία μπορούν να εντάξουν τις δράσεις τους.
 
Κατά την έναρξη των εργασιών του Διημέρου χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κ. Λευτέρης Μπούλιας και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας κ. Θανάσης Καραγκούνης.
 
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι μόνο μέσα από τη συμμετοχή των νέων στα πράγματα σπάει το κατεστημένο και προκύπτει το καινούριο και το πρωτοπόρο.
 
Μέσα από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς επιδιώξαμε να οργανώσουμε θεσμούς, οι οποίοι αλλάζουν το τοπίο στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων είναι ένας από αυτούς. Αισθανόμαστε υπερήφανοι για το νέο αυτό θεσμό. Αποτελεί αναμφίβολα έναν πρωτοποριακό θεσμό για τα ελληνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
 
Σε κάθε Δήμο και κάθε κοινότητα υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί Τοπικό Συμβούλιο Νέων, το οποίο θα είναι αρμόδιο για την προώθηση των ζητημάτων που απασχολούν την τοπική νεολαία. Σήμερα, όλοι οι νέοι Έλληνες Πολίτες, από 15 έως 28 ετών, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα κοινά του τόπου τους.
Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων είναι ο πιο οργανωμένος θεσμός εκπροσώπησης της νεολαίας σε κάθε Δήμο και Κοινότητα όλης της χώρας. Αποτελούν αυτόνομες δομές ενεργής συμμετοχής και έκφρασης των νέων στις τοπικές κοινωνίες. Είναι ένα βήμα για την ευαισθητοποίηση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας για μείζονα ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η οικολογική συνείδηση, η ανακύκλωση, η στήριξη και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης η πρόληψη και η ενημέρωση σε θέματα υγείας, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καλλιτεχνική δημιουργία, η κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία, η αντίσταση σε διάφορες μορφές ρατσισμού, η μάχη κατά της εξάρτησης. Είναι η πρώτη φορά, που οι νέοι μπορούν να εκφραστούν θεσμικά, να ανταλλάξουν θέσεις και απόψεις και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, πέρα από κομματικές παρωπίδες και αγκυλώσεις του παρελθόντος».
 
Σχετικά με τη σφυρηλάτηση εθελοντικής συνείδησης, ο κ. Υπουργός επεσήμανε: «Θα ήθελα να σταθώ στο μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης ‘Δώσε το σύνθημα στον Εθελοντισμό’, γιατί πιστεύω ότι η καλλιέργεια της εθελοντικής συνείδησης είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα που μπορούν να κερδίσουν τα Συμβούλια Νέων, προς όφελος ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας. […] Η εθελοντική δράση είναι δείκτης υψηλής Παιδείας και Πολιτισμού. […] Πιστεύω πως τα Τοπικά Συμβούλια Νέων θα αποτελέσουν θύλακες ανάπτυξης και έμπνευσης του εθελοντικού κινήματος για θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, θέματα ποιότητας της καθημερινότητας. Η συμμετοχή είναι πράξη πολιτική». 

Αποστολή σε φίλο Αποστολή σε φίλο        Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               3404 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας Στατιστικά Eπισκεψιμότητας