e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οκτώβριος 2009 - 22o 'Αλλα Τεύχη

Υγεία
 

Οδηγίες προς «ναυτιλλομένους»!

Συμβουλές του ΕΚΠΟΙΖΩ για τη νέα σχολική χρονιά
 
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η Ένωση Καταναλωτών ΠΟΙότητα ΖΩής (ΕΚΠΟΙΖΩ) επισημαίνει προς τους γονείς ότι η αγορά προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε σχέδια, ποιότητα και τιμές, ενώ σε ότι αφορά στην προστασία των παιδιών από τη γρίπη των χοίρων προτείνει στους γονείς να εφοδιάσουν μόνοι τους τα παιδιά τους με υγρά μαντηλάκια και να τους υπενθυμίζουν τις βασικές οδηγίες προφύλαξης.

Σε ότι αφορά στην αγορά σχολικών ειδών προτείνει στους γονείς να κάνουν:
 • ένα κατάλογο με τα είδη που του χρειάζονται
 • έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών και ποιότητας των ειδών που χρειάζονται, αν είναι δυνατόν μαζί με το παιδί.
 • συζητήσεις με το παιδί για την πιο σωστή λύση.
Αν δεν είναι «πρωτάκια», εξηγήστε τους ότι πολλά από τα περσινά σχολικά είδη (τσάντα, κασετίνα) πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθούν, αν είναι σε καλή κατάσταση. Αποτρέψτε τα παιδιά να αγοράζουν είδη με μόνο κριτήριο την φίρμα (και τη διαφήμιση), ιδιαίτερα όταν η τιμή δεν αντιστοιχεί στην ποιότητα ή στις οικονομικές σας δυνατότητες.

Όσον αφορά στην πρόληψη της νέας γρίπης, οι σημαντικότερες οδηγίες της ΕΚΠΟΙΖΩ είναι οι εξής:
 • προσεκτικό πλύσιμο χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι ή καθαρισμός των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα
 • κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο κατά την διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος και αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια, καθώς και χειραψίας για πρόληψη διασποράς μικροβίων.
 • αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.
Ένα από τα ζητήματα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή είναι η ασφαλής μετάβαση και επιστροφή των μαθητών, όλων των ηλικιών, προς και από το σχολείο. Με δεδομένο ότι η κυκλοφοριακή αγωγή είναι ανεπαρκέστατη, αν όχι ανύπαρκτη, ο ρόλος των γονιών είναι καθοριστικός. Γι' αυτό η ΕΚΠΟΙΖΩ συμβουλεύει:
 •  Στις μικρές ηλικίες, και όχι μόνον στα πρωτάκια, διαλέξτε την πιο ασφαλή διαδρομή, σπίτι - σχολείο - σπίτι, κάντε τη μαζί με το παιδί και πείτε του τι να προσέχει.
 • Φροντίστε να έχετε επαρκή χρόνο στην διάθεσή σας ώστε να γίνεται η διαδρομή με άνεση. Ακόμη όμως και αν πρόκειται να καθυστερήσετε λίγο από τη δουλειά σας ή να μην προλάβει το παιδί την πρώτη ώρα, δεν κάνουμε ποτέ τρέχοντας την διαδρομή. Η βιασύνη μειώνει την προσοχή και φέρνει ατυχήματα.
 • Φροντίστε ώστε η τσάντα και τα ρούχα του παιδιού να έχουν έντονα χρώματα, και όχι αυτά του τσιμέντου και της ασφάλτου, για να διακρίνονται εύκολα από τους οδηγούς, ιδιαίτερα αν επιστρέφει αργά το απόγευμα, που τον χειμώνα σκοτεινιάζει γρήγορα.
 • Για τα μικρά παιδιά φροντίστε να υπάρχει συνοδός κατά την διαδρομή από και προς το σχολείο.
 • Εάν πηγαίνετε το παιδί στο σχολείο με αυτοκίνητο, φροντίστε να κάθεται στο πίσω κάθισμα, να φοράτε όλοι ζώνη, και να τηρείτε πιστά τον Κ.Ο.Κ. Να θυμάστε ότι τα παιδιά αντιγράφουν πολύ πιο εύκολα τις πράξεις από τα λόγια!
 • Πιέστε τους Συλλόγους Γονέων-Κηδεμόνων και την Πολιτεία να καθιερώσει, όπου δεν υπάρχει, τον σχολικό τροχονόμο, και να τηρείτε πρώτοι εσείς τις υποδείξεις του.

Αποστολή σε φίλο Αποστολή σε φίλο        Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               3615 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας Στατιστικά Eπισκεψιμότητας