e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιούνιος 2009 - 19ο 'Αλλα Τεύχη Εγγραφή Η γνώμη σου μετράει... RSS - Κανάλι Νέων του e-Emph@sisΗ χρήση του RSS

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
 

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπαιδευτικών στη Σύρο

Η αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη
 
Στη Σύρο πραγματοποιήθηκε το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση με θέμα: «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη Διδακτική Πράξη», από 8 έως 10 Μαΐου 2009. Το συνέδριο, το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε 2χρόνια στη γραφική πρωτεύουσα των Κυκλάδων, διοργάνωσαν η Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση (e-Δίκτυο-ΤΠΕ-Ε), η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών «Μιχάλης Δερτούζος», το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Εκπαιδευτική Πύλη Νοτίου Αιγαίου, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ν. Κυκλάδων, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ν. Κυκλάδων, με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Νοτίου Αιγαίου και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Κυκλάδων, τους Δήμους Ερμούπολης και Ποσειδωνίας.

Το συνέδριο διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αφού το παρακολούθησαν 850 περίπου εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση. Σκοπός του 3ημέρου ήταν να αναπτυχθεί γόνιμος προβληματισμός και δημιουργικός διάλογος σχετικά με τη χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση και τις πρακτικές εφαρμογής τους στο σύγχρονο σχολείο. Επίσης, κύριος στόχος του συνεδρίου ήταν να ευαισθητοποιήσει τους εκπαιδευτικούς σε θέματα διδακτικής μεθοδολογίας, τα οποία αναδεικνύονται κατά την οργάνωση της διδασκαλίας με τη χρήση των ΤΠΕ.
 
Το συνέδριο ξεκίνησε τις εργασίες του το απόγευμα της Παρασκευής 8 Μαΐου 2009 στο Πνευματικό Κέντρο Σύρου, με χαιρετισμό εκπροσώπων της εκπ/σης και της τοπικής-νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Χ. Κόκκινος, Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Γ. Γκάνιος, Περιφερειακός Δ/ντή Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Νοτίου Αιγαίου κ.ά. Ακολούθησαν ομιλίες των διοργανωτών κ.κ. Ν. Τζιμόπουλου, Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης για την Αξιοποίηση των ΤΠΕ-Ε και Γ. Σαλονικίδη, Προέδρου της Ένωσης «Μιχάλης Δερτούζος».
 
Η 1η μέρα του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με τις εισηγήσεις των κ.κ. Θ. Χατζηλάκου, από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΕΑΙΤΥ, με θέμα «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση ΤΠΕ@Ε: Ποια είναι, τέλος πάντων, αυτή η ευκαιρία που αξίζει τέτοιο κόπο, κόστος και πισωγυρίσματα;», καθώς και Μ. Μεϊμάρη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Παιχνίδια που παίζει η τεχνολογία σήμερα».
 
Το Σάββατο 9 Μαΐου 2009, πραγματοποιήθηκαν 13 παράλληλες συνεδρίες εκπαιδευτικών στις αίθουσες του σχολικού συγκροτήματος Μάννα. Παρουσιάστηκανσυνολικά 230 εισηγήσεις, οι οποίες απευθύνονταν σε Δασκάλους, Νηπιαγωγούς, Φιλολόγους, Εκπαιδευτικούς Ξένων Γλωσσών, Φυσικών Επιστημών και Γεωγραφίας, Μαθηματικούς, Πληροφορικούς, σε καθηγητές της Επαγγελματικής Εκπ/σης αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική παρουσία στο συνέδριο του Ηλεκτρονικού Περιοδικού e-Emph@sis και της Δ/νσης Εκπαιδευτικής ΡαδιοΤηλεόρασης του ΥΠΕΠΘ. Στη συνεδρία για την Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση οι κ.κ. Α. Γκίκα, Δ/ντρια του e-Emph@sis και της Εκπ/κής ΡαδιοΤηλεόρασης και Κ. Τσαλίκη, Συντάκτρια του e-Emph@sis, παρουσίασαν εισήγηση με θέμα «Το Ηλεκτρονικό Περιοδικό e-Emph@sis: Οι ΤΠΕ στην Υπηρεσία της Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας», στην οποία ανέλυσαν τις υπηρεσίες και τους στόχους του e-Emph@sis και αναφέρθηκαν εν συντομία στα στατιστικά αναγνωσιμότητας. Στη συνέχεια, οι κ.κ. Α. Γκίκα και Χ. Τζιωρτζιώτη παρουσίασαν το ρόλο της Δ/νσης Εκπ/κης Ρ/Τ, την πρόσφατη αναβάθμισή της, και συζήτησαν τις ανάγκες της εκπ/κής κοινότητας σχετικά με το περιεχόμενο, τη μορφή και τις τεχνολογίες διάθεσης του εκπαιδευτικού υλικού της υπηρεσίας. Τέλος, έγινε αναφορά στα αποτελέσματα μελέτης για την αναδιοργάνωση της Εκπ/κής Ρ/Τ.
 
Σε άλλη συνεδρία έγινε εκτενής συζήτηση, από τη Δρ Ελίνα Μεγάλου, στέλεχος του ΕΑΙΤΥ και συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EduTubePlus, το οποίο εκπροσωπεί στην Ελλάδα η Δ/νση Εκπ/κης Ρ/Τ. Η εισηγήτρια παρουσίασε τα διάφορα στάδια του προγράμματος, τις υπηρεσίες που καλύπτει, το ρόλο της Δ/νσης Εκπ/κης Ρ/Τ, καθώς και τις ομάδες εργασίας που εμπλέκονται στο πρόγραμμα.
 
Κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου αναδείχθηκαν βασικά θέματα εκπαιδευτικής τεχνολογίας και διαδικτυακής μάθησης, όπως:
 • Παρουσίαση εκπαιδευτικού λογισμικού στα εργαστήρια, με δραστηριότητες και φύλλα εργασίας που συνοδεύουν το εκπαιδευτικό λογισμικό
 • Παρουσιάσεις διδασκαλιών με τη χρήση των ΤΠΕ που πραγματοποιήθηκαν από εκπαιδευτικούς σε σχολικά εργαστήρια
 • Αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία μαθημάτων στην Α/θμια και Β/θμια Εκπ/ση
 • Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη χρήση των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη
 • Υπηρεσίες υποστήριξης σχολείων και εκπαιδευτικών:
 • Εξ αποστάσεως εκπαίδευση
 • Τεχνική Υποστήριξη
 • Υποστήριξη παιδαγωγικού έργου
 • Θεωρητική στήριξη και μεθοδολογία για την ένταξη των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη
 • Αξιολόγηση εκπαιδευτικού λογισμικού και ελληνική εμπειρία
 • Εκπαιδευτική χρήση του διαδικτύου και κοινότητες μάθησης
 • Εκπαιδευτική ρομποτική
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια σε θέματα Διδασκαλίας της Ιστορίας με Ψηφιακές Βιβλιοθήκες, Φιλολογίας, Οπτικής, Web 2.0, Περιβαλλοντικής Εκπ/σης, Επεξεργασίας Ψηφιακού Βίντεο και Δραστηριοτήτων με Μαθητικούς Υπολογιστές στην «Τάξη του Μέλλοντος».
 
Την Κυριακή 10 Μαΐου 2009 έγιναν παράλληλες εισηγήσεις προσκεκλημένων ομιλητών στις δύο αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της ίδιας μέρας με τη βράβευση των νικητών του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Σχολικών Δικτυακών Τόπων σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το νησιώτικο ραντεβού τους για το επόμενο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί και πάλι στη Σύρο το 2011. Στο ενδιάμεσο οι διοργανωτές μας προσκαλούν στο Βορειοελλαδικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη 2010 στη Νάουσα Ημαθίας και για το οποίο θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως.
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο πατήστε εδώ.

Αποστολή σε φίλο Αποστολή σε φίλο        Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               1816 προβολές

Βαθμολογία 3.05/5 (214 Ψήφοι)
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας Στατιστικά Eπισκεψιμότητας