e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οκτώβριος 2009 - 22o 'Αλλα Τεύχη

Πρώτη μέρα στα θρανία!
 

Πρώτη μέρα στα θρανία!

Επιστροφή με κέφι και αισιοδοξία στις σχολικές αίθουσες
        
Ομαλά, χωρίς απρόοπτα, όπως είχε προγραμματιστεί, με τη διενέργεια αγιασμού στο σύνολο των σχολικών μονάδων της επικράτειας, ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009.  

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν τη δεδομένη χρονική συγκυρία λόγω της προκήρυξης βουλευτικών εκλογών και της μάχης που δίνεται κατά της ευρείας διάδοσης του ιού της νέας γρίπης, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως άλλωστε και το σύνολο των εκπ/κών, ανταπεξήλθαν πλήρως στις ανάγκες της έναρξης της σχολικής χρονιάς.
      
Αναφορικά με τα βιβλία, μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου 2009 είχε αποσταλεί το σύνολο των τίτλων των βιβλίων που είναι απαραίτητα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε ποσοστό 97% των σχολείων της Επικράτειας, ενώ οι αποστολές συνεχίστηκαν μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Παράλληλα, το ενημερωτικό υλικό για τη νέα γρίπη εστάλη σε όλα τα σχολεία της χώρας και μοιράστηκε σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.
 
Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. ¶ρης Σπηλιωτόπουλος επισκέφθηκε το 17ο Γυμνάσιο Περιστερίου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να παραστούν στον καθιερωμένο αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. «Είστε γενιά εξοικειωμένη στην τεχνολογία», είπε στους μαθητές ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως σχεδόν όλα τα σχολεία της Β/θμιας εκπ/σης και περισσότερο από το 60% των δημοτικών διαθέτουν ένα εργαστήριο πληροφορικής. «Προχωρούμε με σταθερά βήματα στην ψηφιακή εκπαίδευση», συμπλήρωσε. «Να μην ξεχνούμε ότι μόνο με την παιδεία μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον, μόνο με την παιδεία μπορούμε να επενδύσουμε σε μια καλύτερη Ελλάδα, πιο ανταγωνιστική, και κυρίως σε μια Ελλάδα που μπορεί να σταθεί στα πόδια της στα επόμενα δύσκολα, όσον αφορά στις προκλήσεις, χρόνια», δήλωσε λίγο πριν τον αγιασμό ο κ. ¶. Σπηλιωτόπουλος.
 
Την ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος παρέστη στην τελετή αγιασμού στο 1ο, 2ο, 3ο ΕΠΑΛ και 1ο ΣΕΚ Τρίπολης, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μεγαλόπολης, καθώς επίσης και στο Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης  του νομού Αρκαδίας. Απευθυνόμενος στους μαθητές και στις μαθήτριες, στους εκπ/κούς και στους γονείς, ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε ότι η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την επιτυχή προαγωγή του παιδαγωγικού και διδακτικού έργου.
 
«Εκ μέρους της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ, με συντονισμένες ενέργειες, εξασφαλίστηκε ο έγκαιρος εφοδιασμός και η αποστολή των απαιτούμενων σχολικών βιβλίων και εποπτικών μέσων για όλους τους μαθητές όλων των σχολικών μονάδων ανά την επικράτεια. Τα επιμορφωτικά σεμινάρια των νεοδιόριστων εκπ/κών καθώς επίσης και η ειδική ενημέρωση και καθοδήγηση για τα μέτρα της προληπτικής αντιμετώπισης της νέας γρίπης διασφαλίζουν την ετοιμότητα της εκπ/κής κοινότητας στην επιτυχή αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων ενδεχομένως αναφανούν. Επιπροσθέτως, η πραγματοποίηση της πρωτοπόρου εξαγγελίας του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την πληρέστερη ανάπτυξη των νέων και καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας γίνεται ήδη πραγματικότητα με τη δωρεάν διανομή 120.000 ηλεκτρονικών υπολογιστών στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου σε όλη την Ελλάδα», επεσήμανε ο κ. Λυκουρέντζος.
 
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε το 2ο Δημοτικό και 3ο Γυμνάσιο Συκεών, όπου παραβρέθηκε στον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Στους γονείς, στους δασκάλους και στους καθηγητές και σε όλα τα παιδιά ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε «καλή αρχή, καλή σχολική χρονιά, υγεία και δύναμη». «Χρωστάμε σε εσάς, και εγώ πρώτα απ' όλους, ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα χαμόγελα, το γέλιο, την ενέργεια που εσείς τα παιδιά μας δίνετε. Αυτή η χαρά είναι που πρέπει να διατηρήσουμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε χαρά και στην οικογένεια, χαρά στην κοινωνία, μέσα από τη δική σας ενέργεια. Στο σχολείο, που εμείς, θέλουμε -και χρωστάμε- τις σωστές υποδομές, τα σωστά σχολεία, τη σωστή μάθηση, ώστε όταν έρχεστε στο σχολείο και όταν φεύγετε απ’αυτό να έχετε αυτή τη χαρά της μάθησης, τη χαρά της δημιουργίας», συμπλήρωσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 
Κοντά στους μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Αγίων Αναργύρων βρέθηκε και ο Πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας τους να συνεχίσουν να διεκδικούν τη γνώση και τονίζοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η επιδημία της άγνοιας, της απάθειας, της αδιαφορίας. «Η σχολική χρονιά είναι ένας αγώνας δρόμου για εσάς, τις οικογένειές σας, τους δασκάλους σας. Δεν είναι αγώνας ταχύτητας, όμως, είναι αγώνας αντοχής και σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να αντέξετε», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
 
Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε το 7ο και το 10ο Λύκειο Περιστερίου, εκφράζοντας την ανησυχία της για το επίπεδο της παιδείας. Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε «προσχηματική» την αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων στα ζητήματα της εκπ/σης. Επίσης, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, μετέβη στο 6ο Νηπιαγωγείο Παλαιού Φαλήρου και απευθυνόμενος στους μαθητές, τόνισε ότι «στη ζωή τίποτα δεν χαρίζεται. Τα πάντα κατακτώνται».
 
Την ίδια ημέρα ο Ειδικός Γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπ/σης του ΥΠΕΠΘ κ. Στέφανος Βλαστός επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπ/σης Παλαιού Φαλήρου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ξεχωριστό ρόλο που διαδραματίζουν τα Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπ/σης, αυτόν της ομαλής ένταξης των μαθητών στην ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα. «Αυτό θα κερδιθεί όταν οι μαθητές μας αποκτήσουν γλωσσική επάρκεια, αλλά και βαθύτερη επίγνωση του πολιτισμού μας, καθώς και όλα τα εφόδια που θα τους δώσουν ίσες ευκαιρίες προκειμένου να επιτύχουν, είτε στις σπουδές τους, είτε στον εργασιακό τους χώρο όπου αυτός και εάν είναι», δήλωσε ο κ. Βλαστός.

Αποστολή σε φίλο Αποστολή σε φίλο        Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               8755 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας Στατιστικά Eπισκεψιμότητας